Χρόνος ανάγνωσης περίπου:2 λεπτά

Η παράσταση | του Γιώργου ΜπίμηΑς βρούμε τον δικό μας τρόπο αντίστασης σε αυτό που συμβαίνει σήμερα. Ο κάθε άνθρωπος έχει την δική του «παράσταση» να παίξει. Έχει τα δικά του λόγια να πει, τις δικές του ευθύνες για τις πράξεις του.

Τα φώτα άναψαν και χάθηκαν οι σκιές,
πέφτει η αυλαία κι όλα γίνονται συνήθεια,
μας ζώνουν πόνοι και μας καίνε πυρκαγιές,
σαν να γεράσανε οι χαρές μέσα στα στήθια.

Τα φώτα άναψαν και ξύπνησε η νυχτιά
κι ο δρόμος, έσβησε κι αυτός στην ανηφόρα,
λόγια που δίψασαν για φως, για λευτεριά,
δίχως ελπίδα τώρα χάνονται στη μπόρα.

Κι ένας αγέρας τη σιωπή μας τραγουδά,
σ’ έναν καιρό που αγκομαχά κι ακόμα τρέχει
κι η πολιτεία, στη βροχή και στη φωτιά,
ξυπνάει μνήμες, μα άλλα όνειρα δεν έχει.

Έφτασε η ώρα που θ΄ ανθίσουν οι πληγές
και ένα καρφί θα μπει ξανά στο άγιο χέρι,
μ΄ αν στάξει αίμα θα ξυπνήσουν οι αυγές
και η κραυγή που θα ματώσει το μαχαίρι…

Γιώργος Δ. Μπίμης


Κυκλοφόρησε στις 5 Μάη 2023 το νέο τραγούδι του Παρασκευά Θεοδωράκη με τίτλο «Η παράσταση», σε μουσική Γιώργου Κοφινά και ποίηση Γιώργου Μπίμη. Πρόκειται για το ποίημα «Η παράσταση» του Γιώργου Μπίμη από τη συλλογή του «Μνήμες της Πέτρας και της Σιωπής», Λειβαδιά, 2015, ISBN 978-960-93-7543-6.

Οι συντελεστές του νέου τραγουδιού είναι:

Στίχοι: Γιώργος Δ. Μπίμης, Μουσική: Γιώργος Κοφινάς, Ενορχήστρωση – ερμηνεία – κιθάρες: Παρασκευάς Θεοδωράκης, Μπάσο: Παντελής Μπακογεώργος, Τύμπανα: Αλέξανδρος Γαβράς, studio matrix: Γιάννης Πετρογιάννης, Μίξη, Mastering: Home studio – Παρασκευάς Θεοδωράκης.

Μπορείται να απολαύσεται το τραγούδι! Ευχόμαστε στους δημιουργούς του να είναι καλοτάξιδο, πάντα δημιουργικοί, να μας προσφέρουν τέτοια υπέροχα ακούσματα.

Ο Γιώργος Δ. Μπίμης γεννήθηκε στον Άγιο Γεώργιο Βοιωτίας και ζει στη Λιβαδειά. Είναι Τεχνολόγος Μηχανολόγος Μηχανικός κι έχει φοιτήσει στην Παιδαγωγική Σχολή της ΣΕΛΕΤΕ. Είναι συνταξιούχος εκπαιδευτικός. Διαβάζει, μελετάει και γράφει ποίηση από την εφηβική του ηλικία.

Εκτός από την ποίηση ασχολείται με τη στιχουργική, με το θεατρικό λόγο, με το διήγημα, με το δοκίμιο και με το μυθιστόρημα… Δημοσιεύει ποίηση και στίχους στον τοπικό τύπο «Διάβημα» και σε φιλολογικά περιοδικά όπως: «Βρυσούλες Γνώσης» στο Σύδνεϋ της Αυστραλίας, «homo universalis», «αιολικά γράμματα», «ατέχνως», «βιβλιοnet,» «fractal», «Αποστακτήριο», «Κατιούσα», «Αlt» κ.α.

Έχει διακριθεί σε πολλούς πανελλαδικούς και σε παγκόσμιους ποιητικούς διαγωνισμούς.

Στίχους του έχουν μελοποιήσει: Ο συνθέτης και τραγουδιστής Παντελής Θαλασσινός, η σολίστ κλασσικής κιθάρας Εύα Φάμπα, ο συνθέτης και τραγουδιστής Αλέξανδρος Χατζηνικολιδάκης, ο συνθέτης Στέφανος Ψαραδάκος, ο συνθέτης Θοδωρής Καρέλλας, ο συνθέτης Τάσος Παπαθανασίου, ο συνθέτης Γιώργος Κοφινάς και ο συνθέτης και τραγουδιστής Ονούφριος Παντής.

Ο Γιώργος Δ. Μπίμης έχει εκδώσει τέσσερις ποιητικές συλλογές:

«Μνήμες της πέτρας και της Σιωπής»,
«Τα Λυρικά»,
«Ο Χρόνος κι οι Πληγές»,
«Το χώμα και το αίμα»,
«Πρωινό άστρο και άλλα ποιήματα».
Το θεατρικό του έργο «Σωκράτης, η ιδέα που νικά το θάνατο» βραβεύτηκε σε πανελλαδικό διαγωνισμό της «Ασημένιας Σελίδας» και εκδόθηκε από τις Εκδόσεις Εντύποις.
Από τις Εκδόσεις Εντύποις εκδόθηκε και το 6ο βιβλίο του ένα μυθιστόρημα που έχει τίτλο «Στα μονοπάτια της Μνήμης».
Επίσης έχει εκδοθεί κι ένα βιβλίο με έξι δοκίμια που έχει τίτλο: «Έξι τύψεις της Γης».
Ο Σύλλογος των Συνταξιούχων του Δημοσίου Ν. Βοιωτίας έχει απονείμει τιμητική πλακέτα στον ποιητή για την προσφορά του στα Γράμματα και στην Τέχνη…
Ο Γιώργος Δ. Μπίμης είναι μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών, αλλά και της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών.
Είναι τακτικός συνεργάτης στις ιστοσελίδες: Κατιούσα, Αλτ.
Περισσότερες πληροφορίες στη σελίδα του: ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΙΜΗΣ

Σύνταξη

Η τέχνη, η επιστήμη, η γλώσσα, ο γραπτός λόγος, η παράδοση, είναι εργαλεία του πολιτισμού, που συμβάλλουν τα μέγιστα για να διαμορφωθεί μια κοινωνία, να θεσπίσει τους κώδικες και την ηθική της, να πλάσει τους όρους δημιουργίας της κοινωνικής συνείδησης, να επεξεργαστεί την αλληλεγγύη της και να φτιάξει έναν κοινωνικό ιστό, που θα διαφυλάσσει και θα προάγει την έννοια άνθρωπος.
Αναγνώσεις:86