Χρόνος ανάγνωσης περίπου:1 λεπτά

Τρία ποιήματα | του Ειρηναίου Μαράκη


ΜΑΓΙΚΗ ΠΟΛΗ*
στον σκηνοθέτη Νίκο Κούνδουρο (1926-2017)

Σε ασπρόμαυρο φόντο
το ιδρωμένο πρόσωπο σου
ένα δαφνόφυλλο στα χείλη
ένα πικρό χαμόγελο
που ανατρέπει τα καθιερωμένα
πάνω από την υγρή πολιτεία
πάνω από μια πόλη μαγική.

(Πρώτη δημοσίευση)


ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΚΑΡΦΙ**

Δεν θα ξανασφυρίξουν
την αναχώρηση
τα τρένα στο Βελιγράδι
κι η διαδρομή για το Νόβισαντ
η ίδια ποτέ δεν θα ‘ναι,
να, κοίτα, το τελευταίο καρφί μπαίνει
στις αναμνήσεις των ανθρώπων
στο φέρετρο των Βαλκανίων.


ΔΡΟΜΟΣ***
στον ποιητή Αντώνη Θ. Παπαδόπουλο

Βγήκε στον δρόμο
άνθρωπος ερωτευμένος κι οργισμένος
σε μια διαδήλωση έκανε αλυσίδα
χέρι με χέρι με την αγαπημένη του
επιτέλους ανακαλύψα την Ποίηση, φώναξε.


Σημειώσεις:
* Μαγική πόλη (1954): Ταινία του Νίκου Κούνδουρου, σε σενάριο της Μαργαρίτας Λυμπεράκη. Μουσική: Μάνος Χατζηδάκις. Παίζουν:Τάκης Γιώργος Φούντας, Μαργαρίτα Παπαγεωργίου, Στέφανος Στρατηγός, Θανάσης Βέγγος κ.α.
** Το ποίημα συμπεριλαμβάνεται στην δίγλωσση έκδοση «Ποιήματα Ανεμοδαρμένα – Συλλογή Ελληνικής Ποίησης του 21ου αιώνα» σε επιμέλεια του Ανδρέα Χ. Παναγόπουλου. Μεταφραστές: Λουκάς Λιάκος, Δημήτρης Νικηφόρου, Χρήστος Αγγελακόπουλος, Νικολέττα Μ. Σίμωνος, Τσούκη Mc’Coy (Εκδόσεις Provocateur, 2019)
*** Ο Αντώνης Θ. Παπαδόπουλος γεννήθηκε το 1945 στη Νίκαια Αττικής και κατάγεται από τον Πλάτανο του Αιγίου. Σπούδασε νομική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και άσκησε το δικηγορικό επάγγελμα στην Αθήνα. Ασχολείται με την ποίηση από πολύ μικρή ηλικία. Το πρώτο του βιβλίο με ποιήματα εκδόθηκε, όταν ήταν 21 χρονών και είχε τίτλο «Προβολή στον ήλιο» (Αθήνα 1966). Πήρε μέρος από τα φοιτητικά του χρόνια στην έκδοση περιοδικών κοινωνικού προβληματισμού και δημοσίευσε πάνω από 200 κείμενα σε διάφορα έντυπα. Η έντονη κοινωνική του παρουσία θα τον αναδείξει σε σημαντικό στέλεχος του Αδέσμευτου Κινήματος Ειρήνης. Το τελευταίο ποιητικό βιβλίο του κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μανδραγόρας με τον τίτλο «Καπνός αναθρώσκων» .

Ειρηναίος Μαράκης


Ο Ειρηναίος Μαράκης γεννήθηκε στα Χανιά το 1986 και είναι απόφοιτος της τεχνικής εκπαίδευσης.

Συμμετέχει στις ποιητικές ανθολογίες «Τα Γράμματα της Ποίησης», «Σκληρός Απρίλης 2020 μ.Χ» (εκδόσεις Ατέχνως), «Ποιήματα Ανεμοδαρμένα, Συλλογή Ελληνικής Ποίησης του 21ου αιώνα» δίγλωσση έκδοση, ελληνικά – αγγλικά (εκδόσεις Provocateur) καθώς και σε ψηφιακά συλλογικά έργα (e-books). Ποιήματα του έχουν δημοσιευτεί σε διάφορες λογοτεχνικές σελίδες.

Αρθρογραφεί στο διαδικτυακό περιοδικό «Ατέχνως» και στο ιστολόγιο «Ποιητικό Σταυροδρόμι». Κείμενα του δημοσιεύτηκαν επί σειρά ετών στην τοπική εφημερίδα «Αγώνας της Κρήτης». Διατηρεί το ιστολόγιο «Λογοτεχνία και Σκέψη».

Το «Όλα είναι όπλα» αποτελεί την πρώτη του προσωπική, ποιητική συλλογή (2021), ISBN 978-618-85121-3-9.


Σύνταξη

Η τέχνη, η επιστήμη, η γλώσσα, ο γραπτός λόγος, η παράδοση, είναι εργαλεία του πολιτισμού, που συμβάλλουν τα μέγιστα για να διαμορφωθεί μια κοινωνία, να θεσπίσει τους κώδικες και την ηθική της, να πλάσει τους όρους δημιουργίας της κοινωνικής συνείδησης, να επεξεργαστεί την αλληλεγγύη της και να φτιάξει έναν κοινωνικό ιστό, που θα διαφυλάσσει και θα προάγει την έννοια άνθρωπος.
Αναγνώσεις:165