Χρόνος ανάγνωσης περίπου:1 λεπτά

Η φάλαινα | της Μαρίας Σταυρίδου



Μπουκωμένο το στόμα,
πνιγμένο στο αίμα.
Παλεύω να χώσω μέσα του
κάθε λέξη που χαρίσεις… κάθε σκέψη που ορίζεις.
Μπουκιές ανήθικες… λεηλατημένες,
μαγειρεμένες στο πιο πικρό κρασί.
Η συνταγή απλή,
πρόσθεσε δυόσμο, ψεύτικους όρκους
κι έναν ψιλοκομμένο μπαγιάτικο πόθο
που απόμεινε ξινισμένος στο κομό.
Σερβιρισμένες μόνο για μένα,
από έναν απογοητευμένο ναυαγό
από έναν επαγγελματία δολοφόνο
από έναν Εραστή…
που «φημίζεται» για κρεβάτι νηστικό.
Λαίμαργα… ορμητικά
μέσα μου η μία μετά την άλλη.
Μια εισβολή απωθημένων
Μια εκδίκηση ορμών
Μπουκιές βουτηγμένες σε προσβολές,
τυλιγμένες σε ατσάλινες κραυγές.
Δεν υπάρχει ανάσα… μόνο μπουκιές
Εντολή επιβίωσης «Να καταπιείς!»
Μπουκωμένο το στόμα
Ματωμένα τα χείλη
και η Ψυχή… μια Φάλαινα αηδιασμένη
έτοιμη να παραδοθεί…

Μαρία Σταυρίδου 

[Η εικόνα που συνοδεύει το ποίημα είναι η φωτογραφία με τίτλο «He told me not to even breathe», 2008, της Γαλλίδας φωτογράφου Joga Nelken]


Η Μαρία Σταυρίδου γεννήθηκε, σπούδασε και εργάστηκε στη Θεσσαλονίκη, ενώ από πολύ μικρή ηλικία, ασχολήθηκε με την καταγραφή των σκέψεων της στο χαρτί. Εργάσθηκε με επιτυχία σαν στέλεχος επιχειρήσεων στον ιδιωτικό τομέα. Σήμερα ασχολείται με τη συγγραφή βιβλίων (μυθιστορήματα – ποιητικές συλλογές – παραμύθια για «μεγάλα» και μικρά παιδιά). Μάχιμη  αρθρογράφος και μέλος σε δεκάδες Λογοτεχνικές Ομάδες στο διαδίκτυο. Άρθρα και ποιήματα της έχουν αναρτηθεί σε διαδικτυακά Περιοδικά, Λογοτεχνικά ανθολόγια ποίησης και Ημερολόγια. Ασχολείται ακόμη με τον σχεδιασμό κοσμημάτων.

 To 2022 εκδίδει το πρώτο της μυθιστόρημα «Σάρκα και ψυχή» 668 σελ. (ISBN:978-618-00-3440-0), ενώ υπό έκδοση βρίσκονται: το «Θολά είδωλα» και η πρώτη ποιητική συλλογή «ΦΟΡΜΙΓΓΑ».

Η Μαρία γράφει με την οπτική και αθωότητα έφηβης, με την ικανότητα να πηγαινοέρχεται από την ουτοπία στον ρεαλισμό με μεγάλη ευκολία και δίνει στον αναγνώστη την ευκαιρία να νιώσει συναισθήματα που τα έχει ξεχάσει.

Σύνταξη

Η τέχνη, η επιστήμη, η γλώσσα, ο γραπτός λόγος, η παράδοση, είναι εργαλεία του πολιτισμού, που συμβάλλουν τα μέγιστα για να διαμορφωθεί μια κοινωνία, να θεσπίσει τους κώδικες και την ηθική της, να πλάσει τους όρους δημιουργίας της κοινωνικής συνείδησης, να επεξεργαστεί την αλληλεγγύη της και να φτιάξει έναν κοινωνικό ιστό, που θα διαφυλάσσει και θα προάγει την έννοια άνθρωπος.
Αναγνώσεις:74