Χρόνος ανάγνωσης περίπου:3 λεπτά

Καρότο, πιπερόριζα, παντζάρι και σκόρδο στη σαλάτα μας!Για την διατήρηση της καλής μας υγείας είναι γνωστό ότι βασικό ρόλο παίζει η διατροφή μας. Και τώρα, που διανύουμε το τέλος του Χειμώνα και κάνουμε δειλά βήματα προς την Άνοιξη, πρέπει να πάρουμε πολύ σοβαρά τις ιώσεις που καραδοκούν!
Το Φαρμακείο της Φύσης είναι δίπλα μας, πρόθυμος φρουρός και υποστηρικτής της υγείας μας, χαρίζοντάς μας απλόχερα φρούτα και λαχανικά από το πλούσιο «οπλοστάσιό» του!

Εμείς σήμερα θα ξεχωρίσουμε κάποια από όλα αυτά και θα ενισχύσουμε «φυσικά» το ανοσοποιητικό μας, φτιάχνοντας δυο πεντανόστιμες σαλάτες – σύμμαχους της υγείας μας:

1. Πικάντικη σαλάτα καρότου με πιπερόριζα, κουρκουμά, λεμόνι και ελαιόλαδο.
2. Σαλάτα με ωμό παντζάρι, σκόρδο, καρύδια, κρασόξυδο και ελαιόλαδο.

Είναι σημαντικό ότι αυτές τις δυο σαλάτες μπορείτε να τις συντηρήσετε σε βάζο στο ψυγείο και να τις έχετε εύκολα έτοιμες, για να συνοδέψετε το γεύμα ή το δείπνο σας, αλλά και να αποτελέσουν μέρος μεζέδων για το τσιπουράκι σας!

Ας τις φτιάξουμε λοιπόν!

1. Πικάντικη σαλάτα καρότου με πιπερόριζα

Υλικά:

1 κ. καρότα
80 – 100 γρ. πιπερόριζα (τζίντζερ)
20 γρ. φρέσκια ρίζα κουρκουμά (προαιρετικά)
1 κ.γ. αλάτι
2 λεμόνια
½ κούπα ελαιόλαδο

Παρασκευή:

Αφού πλύνουμε και καθαρίσουμε τα καρότα, τα τρίβουμε από την χοντρή πλευρά του τρίφτη.

Καθαρίζουμε την πιπερόριζα και την ρίζα κουρκουμά αν βάλουμε (φορώντας γάντια για να μη βαφούν τα χέρια μας) και τα τρίβουμε από την λεπτή μεριά του τρίφτη.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με επιμέλεια τα καρότα με την πιπερόριζα.

Ρίχνουμε το αλάτι και ανακατεύουμε.

Στύβουμε τα δύο λεμόνια και περιχύνουμε την σαλάτα. Ρίχνουμε στο τέλος το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε πολύ καλά.

Στο τέλος δοκιμάζουμε και διορθώνουμε αν χρειαστεί με αλάτι και λεμόνι κατά τη γεύση μας.

Μοιράζουμε την σαλάτα σε καθαρά βάζα και την διατηρούμε στο ψυγείο (4° – 6°C) μέχρι και έναν μήνα, φροντίζοντας το λαδολέμονο να καλύπτει πάντα τα καρότα.

2. Σαλάτα με ωμό παντζάρι, σκόρδο και καρύδια

Υλικά:

1κ. παντζάρια
6 -8 σκελίδες σκόρδο
100 γρ. καρύδια
1 κ.γ. αλάτι
½ κούπα ξύδι από κρασί
½ κούπα ελαιόλαδο

Παρασκευή:

Αφού πλύνουμε πολύ καλά τα παντζάρια και τα καθαρίσουμε, τα τρίβουμε από την χοντρή πλευρά του τρίφτη (καλύτερα φορώντας γάντια για να μη βαφούν τα χέρια μας).

Καθαρίζουμε τα σκόρδα και τα τρίβουμε από την λεπτή πλευρά του τρίφτη.

Βάζουμε τα παντζάρια με το σκόρδο σε ένα μπολ, ρίχνουμε το αλάτι και ανακατεύουμε.

Χονδροκόβουμε τα καρύδια και τα προσθέτουμε στη σαλάτα.

Ρίχνουμε το ξύδι και το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε πολύ καλά.

Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε αν χρειαστεί με αλάτι και ξύδι.

Μοιράζουμε την σαλάτα σε καθαρά βάζα και την διατηρούμε στο ψυγείο (4° – 6°C) μέχρι και έναν μήνα, φροντίζοντας το λαδόξυδο να καλύπτει πάντα τα παντζάρια.

Σημειώσεις:

☺Επειδή τα λαχανικά που χρησιμοποιούμε είναι ωμά και μεγαλώνουν κάτω από το έδαφος και άρα η επιβάρυνσή τους με τα χημικά των λιπασμάτων που έχει η συμβατική καλλιέργεια είναι πολύ μεγάλη, αν δεν έχετε λαχανικά από τον δικό σας «μπαξέ», διαλέγετε μόνο πιστοποιημένα βιολογικά προϊόντα.

☺Επειδή κάθε ξύδι έχει διαφορετική ένταση οξύτητας και κάθε λεμόνι είναι λιγότερο ή περισσότερο ζουμερό, μπορεί να χρειαστεί να δοκιμάσετε και να «διορθώσετε» το τελικό αποτέλεσμα. Η δοκιμή αφορά και στο αλάτι.

☺Επειδή το ελαιόλαδο στο ψυγείο «παγώνει» – μολονότι το λεμόνι και το ξύδι το βοηθούν να μη παγώνει τελείως -, είναι καλό να βγάζετε την σαλάτα για λίγο εκτός ψυγείου πριν τη σερβίρετε.

 

Καλή σας επιτυχία και καλή απόλαυση!

Αν υπάρχουν απορίες ή χρειάζεστε διευκρινήσεις θα χαρώ να επικοινωνήσετε μαζί μου

Αναστασία

anastasia @ svoura . net


Η Αναστασία ασχολείται από μικρή με το πάθος της, τη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική. Στην πλούσια εμπειρία της στο χώρο της δημιουργικής γαστρονομίας συμπεριλαμβάνονται:
– διεύθυνση μονάδας μεταποίησης βιολογικών προϊόντων και γλυκισμάτων,
– επικεφαλής κουζίνας σε εστιατόρια,
– υπεύθυνη πρωινού σε ξενοδοχειακή μονάδα,
– catering και
– διδασκαλία ελληνικής παραδοσιακής και δημιουργικής κουζίνας.

Σύνταξη

Η τέχνη, η επιστήμη, η γλώσσα, ο γραπτός λόγος, η παράδοση, είναι εργαλεία του πολιτισμού, που συμβάλλουν τα μέγιστα για να διαμορφωθεί μια κοινωνία, να θεσπίσει τους κώδικες και την ηθική της, να πλάσει τους όρους δημιουργίας της κοινωνικής συνείδησης, να επεξεργαστεί την αλληλεγγύη της και να φτιάξει έναν κοινωνικό ιστό, που θα διαφυλάσσει και θα προάγει την έννοια άνθρωπος.
Αναγνώσεις:189