Χρόνος ανάγνωσης περίπου:4 λεπτά

2η ατομική εικαστική έκθεση κολλάζ του Χρήστου Δημούλα


Για 2η συνεχόμενη χρονιά στο φουαγιέ του ιστορικού θεάτρου Άλφα και με νέες δημιουργίες του Χρήστου Δημούλα θα γίνει η έκθεση κολάζ του πολύπλευρου καλλιτέχνη. Όπως πέρσι με την “Ιστορία ενός σκύλου που τον έλεγαν Πιστό” του Λουίς Σεπούλβεδα σε διασκευή Κώστα Γάκη, έτσι ξανά και φέτος σε διαδραστική αλληλεγγύη με το σύγχρονα διασκευασμένο από την Νατάσσα – Φαίη Κοσμίδου, θεατρικό του Τσέχωφ “Θάλαμος Νο 6“.

Μέλη της Συντροφιάς των Ονειροπόλων και οι τρεις τους, κάνουν με τα υπόλοιπα μέλη και τους φίλους αυτής της δραστήριας πολιτιστικής κολεκτίβας, πράξη την αλληλεγγύη. Με θέματα που έχουν να κάνουν με τις γυναικοκτονίες, την προσφυγιά, τον πόλεμο, τους κοινωνικούς αγώνες, την καταστολή στους αγωνιστές, τις πολιτικές δολοφονίες, τον φασισμό. Όπως ακριβώς και τα κολλάζ του Χρήστου στην νέα του έκθεση.

Η έκθεση ξεκινά στις 19 Ιανουαρίου, 7μμ – 9μμ ενώ οι ώρες και μέρες επίσκεψης είναι: Πέμπτη: 7 – 9μμ και Σάββατο: 11πμ – 3μμ.

Καλή επιτυχία!

Η συντροφιά των Ονειροπόλων

Η Συντροφιά των Ονειροπόλων του Ιστορικού θεάτρου Άλφα είναι ένα ενιαίο καλλιτεχνικό σύνολο ανθρώπων που σκοπό δράσης τους έχουν την άνοδο της κοινωνικής και πολιτιστικής στάθμης του λαού μας. Που δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να δεχτούν καμία βάρβαρη αντιανθρώπινη πολιτική καταστολής που στρέφεται κατά των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου τα οποία έχουν κατακτηθεί με πολλούς αγώνες. Σάρκα απ’ την σάρκα του λαού του, κάθε καλλιτέχνης δεν μπορεί αν θέλει να λέγεται άνθρωπος να κάνει κάτι άλλο από το να υπερασπίζεται το δικαίωμα της εναντίωσης στους πολεμικούς σχεδιασμούς και στην κερδοσκοπική εκμετάλλευση των βασικών του αναγκών για υγεία, ανθρώπινα μεροκάματα, παιδεία, πολιτισμό. Υπερασπιζόμαστε με την τέχνη μας το αναφαίρετο δικαίωμα, το κατακτημένο με αίμα αμέτρητων κοινωνικών αγωνιστών ακόμα και στον δικό μας κλάδο, για μια κοινωνία χωρίς πολέμους και ταξικές διακρίσεις. Με το μηνιαίο δωρεάν βαριετέ μας, με τις κοινωνικού-ταξικού προσανατολισμού παραστάσεις μας ,όπως πέρσι με τον “Σκύλο που τον έλεγαν Πιστό” και φέτος με τον σύγχρονα διασκευασμένο “Θάλαμο Νο 6”, με την συνεχόμενη για 2η χρονιά έκθεση κολάζ, με τα πολιτιστικά podcasts των μελών μας, καλούμε κάθε άνθρωπο της Τέχνης και του Πολιτισμού να στέκεται συλλογικά και ατομικά απέναντι σε κάθε διαρκή προσπάθεια κοινωνικού πισωγυρίσματος της Ιστορίας. Η Ειρήνη και η Ανθρωπιά δεν θέλει πολλούς. Μας θέλει όλους.

«Ο Θάλαμος Νο 6» κάθε Πέμπτη στις 9μμ στο Θέατρο Άλφα

Tο εκπληκτικό διήγημα του Άντον Τσέχωφ «Θάλαμος Νο 6» στην φωνή της Νατάσας Φαίης Κοσμίδου.

H οποία το φέρνει στο σήμερα, το ζωντανεύει και μας μιλάει κοιτώντας μας στα μάτια για όλα όσα μας πονάνε. Μέσα από τα τραγούδια και κείμενα της Νατάσας Φαίη Κοσμίδου και τις φωνές πέντε γυναικών δημιουργείται μια παράσταση που πραγματεύεται πολιτικά θέματα όπως την αστυνομική βία, την πατριαρχία, τον σεξισμό, τις γυναικοκτονίες, τις πολιτικές δολοφονίες, την έλλειψη κοινωνικής αλληλεγγύης. Δημιουργείται έτσι μία παράσταση – ποιητικό κολάζ που φωνάζει: Μην ξεχνάς! Ένα έργο για τον άνθρωπο που μέσα σε αυτήν την βαρβαρότητα, μέσα σε αυτόν τον άγριο κόσμο, αυτός συνεχίζει να παλεύει, να ονειρεύεται, να τραγουδάει την αλήθεια με τρυφερότητα.

Η πρεμιέρα πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 12 Ιανουαρίου στο κατάμεστο Θέατρο Άλφα.

Λίγα λόγια για το έργο:

Στον περίβολο ενός επαρχιακού νοσοκομείου υπάρχει μία μικρή πτέρυγα για τους ψυχικά αρρώστους, ο θάλαμος Νο6. Εκεί , δύο ψυχές θα βρεθούν, θα αγαπηθούν και θα αναρωτηθούν:
Μα γιατί οι άνθρωποι στην Αγάπη να μην ανταποδίδουν και αυτοί με Αγάπη;
Μα γιατί στην Αλήθεια να απαντούν με Ψέμα;

Μα ποιος κρίνει ποιος είναι «φυσιολογικός» και ποιος όχι;

Μα γιατί άνθρωποι ζουν στο περιθώριο , δίχως αγάπη και αποδοχή;

Μα πώς γίνεται, να κλείνουμε τα αυτιά μας στον ξεριζωμό τόσων ανθρώπων;

Μα πώς είναι δυνατόν ένας άνθρωπος να θεωρείται «λαθραίος»;

Μα πώς γίνεται οι «νοικοκυραίοι», τα «καλά παιδιά », οι «σωστοί σύζυγοι» να δολοφονούν;

Μα πόσες αδερφές μας θα δούμε ακόμα χτυπημένες, κακοποιημένες, δολοφονημένες;

Μα πόση βία θα ανεχτούμε ακόμα στους δρόμους της πόλης μας;

Μα γιατί οι άνθρωποι δεν ζουν σε αρμονία με την φύση;

Μα πώς γίνεται η δικαιοσύνη να είναι τόσο τυφλή;

Μα πώς χάθηκε η ποίηση και η ομορφιά από τη ζωή μας;

…και κάπως έτσι , μέσα σε αυτήν την μικρή πτέρυγα για ψυχικά ασθενείς, ανθίζει ένας φωτεινός μικρόκοσμος, ανάβει ένα φαναράκι.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ για την παράσταση

Συγγραφέας: Άντον Τσέχωφ

Σκηνοθεσία: Νατάσα – Φαίη Κοσμίδου, Κώστας Γάκης (επιμέλεια)

Μουσική: Κώστας Γάκης, Έρη Μανουρά

Παίζουν: Νατάσα –Φαίη Κοσμίδου, Ιωάννα Παπακωνσταντίνου, Έρη Μανουρά. Χορεύει η Σίλια Καλφοπούλου & Βιολί παίζει η Μαρία Μιχαλάκα

Τιμές Εισιτηρίων: Κανονικό: 14€, Φοιτητικό: 10€, Ατέλεια (Σπουδαστές Δραματικών Σχολών): 9€

Διάρκεια Παραστάσεων: Από Πέμπτη 12 Ιανουαρίου έως Πέμπτη 2 Μαρτίου 2023

Πληροφορίες: Προπώληση εισιτηρίων ηλεκτρονικά στο Viva.gr

Παραστάσεις: Κάθε Πέμπτη στις 21:00

Φωτογραφίες: Γιώτα Εφρεμίδου, Proxima Estacion Esperanza

Διασκευή: Νατάσα – Φαίη Κοσμίδου

Βοηθός Σκηνοθετη: Ζωή Τζελέση

Link Εισιτηρίων: https://www.viva.gr/tickets/theater/thalamos-no-6-o-tsexof-kai-o-agonas-tis-gynaikas-enantia-se-kathe-mo/

Πληροφορίες Χώρου: Θέατρο Άλφα/Ληναίος – Φωτίου, 28ης Οκτωβρίου (Πατησίων) 37 & Στουρνάρα 51, Πολυτεχνείο, Αθήνα – 2105238742


Ο Χρήστος Δημούλας για τον Χρήστο Δημούλα

Γεννήθηκα στην Αθήνα το 1977 από πατέρα μανάβη στις λαικές αγορές & μάνα νοικοκυρά. Ως τώρα σπούδασα Δημοσιογραφία, Ιστορία, Πολιτικές Επιστήμες, Κολάζ, Δραματοθεραπεία & πριν από λίγες μέρες ξεκίνησα Παιδοψυχολογία στο Πάντειο. Πολλές οι δουλειές που έχω κάνει. Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο βιοπορίζομαι κυρίως ως Δραματοθεραπευτής.

Ενδιαφέροντα μου: Θέατρο, Φωτογραφία, Ντοκιμαντέρ, Εικαστικά, Λογοτεχνία, Γυμναστική, Ακτιβισμός.

Εμπνευστής& συνιδρυτής του φωτογραφικού εργαστηρίου «ΦωτοΠρολετάριοι». Συνιδρυτής της κοινωνικής-λογοτεχνικής ομάδας «Απόδραση στον Λόγο&στην Τέχνη».

Τα ποιητικά μου βιβλία&οι συμμετοχές μου σε λογοτεχνικές ανθολογίες είναι:

«Με λάδι του παρόντος ανάβουν του μέλλοντος καντήλια» εκδόσεις ΕΝΤΟΣ, 2013.

«Οι λαϊκατζήδες» – εκδόσεις ΕΝΤΟΣ, 2014.

«Γιώργος Φαρσακίδης, ο Ζωγράφος του Λαού» – εκδόσεις ΕΝΤΥΠΟΙΣ, 2015.

«Τα γράμματα της Ποίησης» -ανθολογία-εκδόσεις ΑΤΕΧΝΩΣ, 2021.

«Ιστορίες της πόλης» ανθολογία πεζογραφίας-εκδόσεις Κύμα, 2021.

Ποιητικά-πεζογραφικά γραπτά μου βρίσκονται στα ηλεκτρονικά μέσα: Koukidaki, Ατέχνως, Fractal αλλά & στην Αυστραλία στις ηλεκτρονικές «Βρυσούλες Γνώσης».

Αυτήν την χρονική περίοδο διατηρώ στο ηλεκτρονικό περιοδικό πολιτισμού Koukidaki στήλη συνεντεύξεων με τίτλο «Συνέντευξη με τον Χρήστο».

Μια από τις αγαπημένες μου φράσεις:«’Εστω. Ανάπηρος, δείξε τα χέρια σου. Κρίνε για να κριθείς».

Σύνταξη

Η τέχνη, η επιστήμη, η γλώσσα, ο γραπτός λόγος, η παράδοση, είναι εργαλεία του πολιτισμού, που συμβάλλουν τα μέγιστα για να διαμορφωθεί μια κοινωνία, να θεσπίσει τους κώδικες και την ηθική της, να πλάσει τους όρους δημιουργίας της κοινωνικής συνείδησης, να επεξεργαστεί την αλληλεγγύη της και να φτιάξει έναν κοινωνικό ιστό, που θα διαφυλάσσει και θα προάγει την έννοια άνθρωπος.
Αναγνώσεις:86