Χρόνος ανάγνωσης περίπου:4 λεπτά

Φέτα σαγανάκι σε φύλλο κρούστας – μεζές όλων των εποχών



Επειδή οι ευκαιρίες για μια προγραμματισμένη ή και εντελώς ξαφνική μάζωξη για μια ρακή, ένα τσιπουράκι, ένα κρασάκι ή μια μπύρα ποτέ δεν λείπουν, ένα σαγανάκι με φέτα σε φύλλο κρούστας και περιχυμένο με μυρωδάτο πευκόμελο, πικάντικο πετιμέζι ή πετιμέζι ροδιού, αλλά ακόμη και με το σιρόπι του αγαπημένου σας γλυκού κουταλιού, πασπαλισμένο με μοσχοβολιστό φρεσκοκαβουρδισμένο σουσάμι ή και με το ιδιαίτερης γεύσης μαυροσούσαμο, σκέτο με την καθαρή γεύση της μισολειωμένης φέτας ή σκανδαλιάρικα πικάντικο με μπούκοβο, είναι ιδανικός μεζές – ορεκτικό για να ξεκινήσει ή να συνοδέψει μια …«ποτοκατάνυξη»!
Κορυφαίο «μπινελίκι», που γίνεται με ενθουσιασμό δεκτό από όλους τους συνδαιτυμόνες, αλλά και αξεπέραστος «φίλος» αυτού που έχει αναλάβει το όλον εγχείρημα, καθότι και γρήγορα και πανεύκολα ετοιμάζεται, αλλά επιπλέον είναι το είδος του μεζέ που μπορεί να ετοιμαστεί οποτεδήποτε, να μπει στην κατάψυξη και να χαρίσει τα δώρα τής εντελώς ενδιαφέρουσας γεύσης του ανά πάσαν στιγμήν!
Μπείτε στον κόπο μια μέρα που ο χρόνος κυλάει αργά και ετοιμάστε αυτά τα γευστικά πακετάκια, φυλάξτε τα στην κατάψυξη και όταν έρθει η ώρα θυμηθείτε τα και μη διστάσετε να …κανακέψετε εσάς τους ίδιους, το ταίρι σας, τα πιτσιρίκια σας, τους φίλους σας!
Επί τω έργω λοιπόν!

Θα χρειαστούμε:

Φύλλα κρούστας

Φέτα σε κομμάτια περίπου 150 γραμμαρίων το καθένα

Ελαιόλαδο ελαφρύ για το τηγάνισμα

Μέλι ή πετιμέζι, ή πετιμέζι ροδιού ή σιρόπι από γλυκό του κουταλιού

Σουσάμι ελαφρώς καβουρδισμένο

Μαυροσούσαμο, παπαρουνόσπορο, …

Μπούκοβο (προαιρετικά)


!!! Δεν γράφω ποσότητα γιατί μπορείτε να κάνετε όσα πακετάκια θέλετε. Αν αποφασίσετε να χρησιμοποιήσετε όλο το πακέτο με τα φύλλα κρούστας των 450 γρ., τότε θα υπολογίσετε περίπου 15 «σαγανάκια» και γύρω στα 2250 γρ τυρί φέτα. Για κάθε σαγανάκι χρειαζόμαστε και 2 – 3 κουταλιές μέλι (κλπ)!!!

Προετοιμασία:

Τοποθετούμε ένα τηγάνι στην εστία της κουζίνας σε μέτρια ένταση και βάζουμε το σουσάμι να καβουρδιστεί ελαφρώς και να ελευθερώσει το υπέροχό του άρωμα. Αφήνουμε στην άκρη.

Κόβουμε το τυρί φέτα σε τετράγωνα κομμάτια (περίπου 8Χ10Χ1,5 εκ., που είναι περίπου 150 γρ.) και τα στεγνώνουμε πολύ καλά πιέζοντάς τα προσεκτικά σε χαρτί κουζίνας (δεν πρέπει να έχουν υγρασία τα κομμάτια της φέτας, γιατί όταν τα ακουμπήσουμε στο φύλλο, θα το νοτίσουν).

Στον πάγκο εργασίας μας απλώνουμε ένα φύλλο κρούστας (τα υπόλοιπα τα σκεπάζουμε προσεκτικά για να μην ξεραθούν) και το διπλώνουμε στη μέση επανωτίζοντας τις δυο «κοντές» πλευρές.

Τοποθετούμε ένα κομμάτι φέτας πάνω στο φύλλο, σε μια σχετική απόσταση από τις άκρες και το γυρίζουμε διπλώνοντάς το σαν πακετάκι. Με ένα πινέλο αλείφουμε τις άκρες που ενώνονται με λίγο νεράκι για να σταθεροποιήσουμε την ένωση.

Συνεχίζουμε με το επόμενο φύλλο και κομμάτι φέτας, μέχρι να τελειώσουμε όσα σχεδιάζουμε να κάνουμε.

Αν θελήσουμε να έχουμε και κάποια πικάντικα, τότε πασπαλίζουμε στο τυρί μπούκοβο και φροντίζουμε να τα «σημαδέψουμε» με κάποιον τρόπο.

Κλείνουμε το κάθε πακετάκι που φτιάχνουμε σε διαφανή μεμβράνη, προσέχοντας να μην εγκλωβίσουμε αέρα ανάμεσα στην μεμβράνη και το φύλλο (γιατί αν μείνει καιρό στην κατάψυξη θα σχηματιστεί πάγος) και τα βάζουμε για 1 – 2 ώρες ή για μακροχρόνια φύλαξη (ιδανικά μέχρι τρεις μήνες) στην κατάψυξη.

Δεν χρειάζεται να τα ξεπαγώσουμε πριν τα χρησιμοποιήσουμε.

Ψήσιμο:

Σε ένα τηγάνι βάζετε το λάδι να ζεσταθεί σε μέτρια θερμοκρασία (στην κλίμακα μέχρι το 9 επιλέξτε το πολύ το 5, διότι θέλουμε να σιγοψήνεται το σαγανάκι ώστε να μισολειώσει το τυρί χωρίς όμως να καεί το φύλλο) και μόλις ζεσταθεί αρκετά βάζετε το σαγανάκι και το ψήνετε γυρίζοντάς το με δυο σπάτουλες προσεχτικά και τακτικά μέχρι να αποκτήσει μια καστανόξανθη τραγανή κρούστα (αποφύγετε το πιρούνι για να μη τρυπήσετε το φύλλο).

Μόλις ψηθεί το βγάζετε στο πιάτο στο οποίο θα το σερβίρετε.

Παρουσίαση:

Περιχύνετε το ξεροψημένο σαγανάκι με 2 – 3 κουταλιές του γλυκαντικού που επιλέξατε. Πασπαλίζετε με το σουσάμι (ή τα σουσάμια) και το προσφέρετε αμέσως.

Το σαγανάκι τρώγεται ιδανικά άμεσα, όσο ακόμη είναι ζεστό, το τυρί είναι μισολειωμένο και το φύλλο τραγανό.

Χρήσιμα:

-Ο συνδυασμός της αλμυρόξινης φέτας με το γλυκό (μέλι, πετιμέζι κλπ) και το μυρωδάτο καβουρδισμένο σουσάμι που την συνοδεύουν «δένει» εξαιρετικά και παραπέμπει σε αρχαιοελληνικά «λουκούλλεια» γεύματα!

-Η πικάντικη εκδοχή με το μπούκοβο ταιριάζει εξαιρετικά με το ξινόγλυκο πετιμέζι ροδιού.

-Μπορείτε να πειραματιστείτε και με διάφορα άλλα τυριά ελληνικά (πχ ταλαγάνι, ανθότυρο, μανούρι κλπ και αρωματισμένα με φρέσκο ή ξηρό δυόσμο), αλλά και ξένα (πχ, μοτσαρέλα με φυλλαράκια βασιλικού ή το πικάντικο ροκφόρ). Δοκιμάστε να τα συνοδέψετε μια μια γλυκόπικρη μαρμελάδα εσπεριδοειδών ή κάποια γλυκόξινη σάλτσα φρούτων.

…Διότι η μαγειρική είναι φαντασία! Την τρέφει και τρέφεται από αυτήν!

-Μπορείτε αν θέλετε να κάνετε «ατομικά» σαγανάκια. Θα κόψετε κομματάκια φέτας 50 γραμμαρίων και θα τα τυλίξετε στο 1/3 ενός φύλλου κρούστας. Συνεχίζετε όπως και με το κανονικό σαγανάκι.

-Υπάρχει και η εναλλακτική λύση ψησίματος στον φούρνο, αντί να τηγανίσετε τα σαγανάκια. Ντύνετε ένα ταψί με λαδόκολλα και αραδιάζετε τα σαγανάκια, αφού τα έχετε αλείψει και από τις δυο πλευρές με ελαιόλαδο με ένα πινέλο. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις πάνω – κάτω στους 180°C – 200°C για 20 λεπτά περίπου. Είναι μια ενδεικνυόμενη λύση για όταν θέλετε να ψήσετε αρκετά σαγανάκια μαζί και να τα παρουσιάσετε ταυτόχρονα.

Καλή όρεξη!

Αν υπάρχουν απορίες ή χρειάζεστε διευκρινήσεις θα χαρώ να επικοινωνήσετε μαζί μου

Αναστασία

anastasia@svoura.net


Η Αναστασία ασχολείται από μικρή με το πάθος της, τη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική. Στην πλούσια εμπειρία της στο χώρο της δημιουργικής γαστρονομίας συμπεριλαμβάνονται:
– διεύθυνση μονάδας μεταποίησης βιολογικών προϊόντων και γλυκισμάτων,
– επικεφαλής κουζίνας σε εστιατόρια,
– υπεύθυνη πρωινού σε ξενοδοχειακή μονάδα,
– catering και
– διδασκαλία ελληνικής παραδοσιακής και δημιουργικής κουζίνας.

Σύνταξη

Η τέχνη, η επιστήμη, η γλώσσα, ο γραπτός λόγος, η παράδοση, είναι εργαλεία του πολιτισμού, που συμβάλλουν τα μέγιστα για να διαμορφωθεί μια κοινωνία, να θεσπίσει τους κώδικες και την ηθική της, να πλάσει τους όρους δημιουργίας της κοινωνικής συνείδησης, να επεξεργαστεί την αλληλεγγύη της και να φτιάξει έναν κοινωνικό ιστό, που θα διαφυλάσσει και θα προάγει την έννοια άνθρωπος.
Αναγνώσεις:165