Τυροζούλι σπιτικό | από την Ιφιγένεια Μανουρά


Υλικά για ένα τυροζούλι περίπου ενός κιλού.

Γάλα πρόβειο δέκα κιλά.

Ξινό μια κουταλιά της σούπας.

Μισό ποτήρι κρασιού νερό.

Αλάτι χοντρό.

Εκτέλεση:

Βράζω το γάλα ανακατεύοντας συνέχεια να μην πιάσει στον πάτο της κατσαρόλας. Αμέσως μόλις πάρει την πρώτη βράση χωρίς να κλείσω το μάτι της κουζίνας απλά χαμηλώνω την θερμοκρασία για να μην χυθεί το γάλα.

Σε ένα ποτήρι με το νερό βάζω ένα κουταλάκι ξινό, αφού λιώσει το ρίχνω μέσα στο γάλα. Το ανακατεύουμε λίγο και όλο το τυρί βγαίνει στην πάνω μεριά της κατσαρόλας. Το μαζεύουμε με μια τρυπητή κουτάλα, το βάζουμε στο τουπάκι, το αλατίζουμε και το αφήνουμε να στραγγίξει όλο το βράδυ.

Το επόμενο πρωί το βγάζουμε από το τουπάκι, το αλατίζουμε με χοντρό αλάτι απέξω, το βάζουμε σε τούλι και το κρεμάμε σε σκιερό μέρος να ξεραθεί. Σε δυο εβδομάδες ίσως και νωρίτερα θα είναι έτοιμο.

Η ίδια διαδικασία γίνεται και για κατσικίσιο γάλα, απλά βγάζουμε λιγότερη ποσότητα τυριού. Παραθέτω φωτογραφίες προς εμπέδωση της διαδικασίας.

 

Ιφιγένεια Μανουρά


Σύνταξη

Η τέχνη, η επιστήμη, η γλώσσα, ο γραπτός λόγος, η παράδοση, είναι εργαλεία του πολιτισμού, που συμβάλλουν τα μέγιστα για να διαμορφωθεί μια κοινωνία, να θεσπίσει τους κώδικες και την ηθική της, να πλάσει τους όρους δημιουργίας της κοινωνικής συνείδησης, να επεξεργαστεί την αλληλεγγύη της και να φτιάξει έναν κοινωνικό ιστό, που θα διαφυλάσσει και θα προάγει την έννοια άνθρωπος.
Αναγνώσεις:93