Χρόνος ανάγνωσης περίπου:1 λεπτά

Το μεγάλο σκυλολόι και διορισμοί στο σόι | του Μιχάλη Χουρδάκη



(Πλατεία Αγ. Νικολάου 17-9-2012)

 

Γνωρίζανε πως οι κλεψές θα φέρουνε την κρίση

μα εβάλανε υπογραφές αντί να βρούνε λύση

Νόμο εκάμανε τρανό προσλήψεις να μην κάνουν

σε πρόσωπα συγγενικά κι όμως το ξανακάνουν

Βρήκαν τερτίπι οι άχρηστοι το χούι ντως μη χάνουν

ο γεις τ’ αλλού τσοι συγγενούς εις τη Βουλή να βάνουν

Ο καθανείς εσκέφτηκε ίντα λογιώ θα πράξει

να διορίζει συγγενούς εις τη Βουλή με τάξη

κι ετσά εδιορίσανε ο γεις τ’ αλλού το σόι

και στη Βουλή μαζώχτηκε όλο το σκυλολόι

Και συνεχίζουν το βιολί την κοντυλιά βαστούνε

σφυρίζουν αδιάφορα και σιγοτραγουδούνε

Θε μου πώς μας κατάντησαν κι ακόμη πού μας πάνε

θωρώ σε μιαολιά καιρό δε θα ‘χουμε να φάμε.

 

Μιχάλης Εμμ. Χουρδάκης (Νίσπιτας)


[H εικόνα που συνοδεύει το ποίημα είναι εικονογράφηση από την έμμετρη εβδομαδιαία σατιρική εφημερίδα Ο Ρωμηός (με υπότιτλο «Εφημερίς που την γράφει ο Σουρής») του Γεώργιου Σουρή, που εκδιδόταν από το 1883 ως το 1918]


O Μιχάλης Εμμ. Χουρδάκης (Νίσπιτας) είναι ένας σπουδαίος και πολυγραφότατος Λαογράφος της Ανατολικής Κρήτης, γεννήθηκε το 1939 στη Νεάπολη Λασιθίου, κι εκεί κατοικεί ακόμη. Τελείωσε το κλασσικό εξατάξιο Γυμνάσιο στον τόπο γέννησης του και σπούδασε ηλεκτρονικά στην Αθήνα. Ασχολήθηκε επί 20 χρόνια με την κατασκευή και εμπορία ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών στην Αθήνα, αλλά εργάστηκε και 18 χρόνια ως ξενοδοχοϋπάλληλος στον Άγιο Νικόλαο. Ο λόγος που παράτησε την τέχνη του για να γίνει ξενοδοχοϋπάλληλος είναι επειδή ήθελε να εργάζεται νύχτα για να μπορεί την ημέρα να συγκεντρώνει το Λαογραφικό του υλικό. Είναι μέλος της Εταιρείας Γραμμάτων και Τεχνών Ανατολικής Κρήτης, της Πολιτιστικής και Ιστορικής Εταιρείας Απάνω Μεραμπέλου, μέλος του Συλλόγου Μικρασιατών και Ποντίων Μεραμπέλου -λόγω της Μικρασιατικής καταγωγής της μητέρας του (εξ Αδάνων Μ. Ασίας)- καθώς και της Διεθνούς Εταιρείας Λογοτεχνών. Τον Αύγουστο του 1982 έβγαλε το πρώτο τεύχος του περιοδικού «Ρίζες». Έχει κυκλοφορήσει πολλά Λαογραφικά και ιστορικά βιβλία κι έχει βραβευτεί με Πανελλήνια βραβεία και εύφημες μνείες.

Σύνταξη

Η τέχνη, η επιστήμη, η γλώσσα, ο γραπτός λόγος, η παράδοση, είναι εργαλεία του πολιτισμού, που συμβάλλουν τα μέγιστα για να διαμορφωθεί μια κοινωνία, να θεσπίσει τους κώδικες και την ηθική της, να πλάσει τους όρους δημιουργίας της κοινωνικής συνείδησης, να επεξεργαστεί την αλληλεγγύη της και να φτιάξει έναν κοινωνικό ιστό, που θα διαφυλάσσει και θα προάγει την έννοια άνθρωπος.
Αναγνώσεις:95