Χρόνος ανάγνωσης περίπου:6 λεπτά

Ο Κρητικός Λαός να προστατεύσει το Αρχαιολογικό Μουσείο του!


Να μη γίνει ιδιωτικό κατάστημα το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου Κρήτης!


Το Παράρτημα Κρήτης του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων καλεί τους εργαζόμενους στον πολιτισμό, όλους τους εργαζόμενους, του πολίτες της χώρας μας, να προστατεύσουν τα αρχαιολογικά μουσεία.

«Το Τοπικό Παράρτημα Κρήτης του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων για ακόμα μία φορά καταδικάζει την υποβολή του Νομοσχεδίου, από την αυταρχική κυβέρνηση της ΝΔ, στη διαδικασία της διαβούλευσης για την μετατροπή των 5 εμβληματικών Μουσείων της Χώρας σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, ανάμεσα στα οποία και το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου.

Το Νομοσχέδιο αυτό θα τεθεί προς ψήφιση παραμονές των Εθνικών Εκλογών και πιθανά θα εφαρμοστεί από Υπηρεσιακές Κυβερνήσεις.

Και όλα αυτά συμβαίνουν μετά την ψήφιση για το μακροχρόνιο δανεισμό αρχαίων, τα σκάνδαλα της νομιμοποίησης της αρχαιοκαπηλικής Συλλογής Στερν, την προσπάθεια εκμετάλλευσης του διαχρονικού αιτήματος για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα, εν μέσω της πρωτοφανούς συνταγματικής εκτροπής που έλαβε χώρα με τις υποκλοπές καθώς και μία σειρά άλλων αντιλαϊκών νομοθετημάτων, όπως είναι ο Νόμος για την υποβάθμιση των σπουδών και του καλλιτεχνικού κόσμου της χώρας.

Οι στόχοι που τίθενται στο προς ψήφιση Νομοσχέδιο επιτυγχάνονται όλοι εδώ και χρόνια από τα Κρατικά Μουσεία με την πολυσχιδή δράση τους, ενώ δεν εισάγει τίποτα καινούργιο πέρα από τα διορισμένα Διοικητικά Συμβούλια, με τις παχυλές αμοιβές από το υστέρημα των πολιτών, που θα αποφασίζουν για τη διαχείριση των αρχαίων και των εσόδων του Ελληνικού λαού.

Το πώς θα λειτουργούν τα διορισμένα Διοικητικά Συμβούλια έγινε πρόσφατα αντιληπτό με την απόλυση του Επιστημονικού Διευθυντή του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης Νίκου Καλτσά, λόγω της διαφωνίας του με την ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού για τους χειρισμούς στην υπόθεση της αρχαιοκαπηλικής Συλλογής Στερν.

Δηλώνουμε ότι οι ενέργειες της Κυβέρνησης θα μας βρουν αντιμέτωπους.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους στο ΥΠΠΟΑ, τους εργαζόμενους στον πολιτισμό και όλους τους πολίτες, να σταθούμε απέναντι στην καταστροφική πολιτική που ετοιμάζεται να ακυρώσει τον δημόσιο χαρακτήρα των αρχαιοτήτων και των Μουσείων και να μετατρέψει τα πάντα σε ιδιωτικά καταστήματα.

Ο Κρητικός Λαός να προστατεύσει το Αρχαιολογικό Μουσείο του!»

Με κοινή τους ανακοίνωση ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠΠΟ Αττικής Στερεάς και Νήσων, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων – ΣΕΑ, η Πανελλήνια Ενωση Συντηρητών Αρχαιοτήτων – ΠΕΣΑ, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Υπαλλήλων Πτυχιούχων Ανώτατης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης Υπουργείου Πολιτισμού, ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων – ΣΕΚΑ και το Πανελλήνιο Σωματείο Εκτάκτου Προσωπικού ΥΠΠΟ – ΠΣΕΠ ΥΠΠΟ απαιτούν να αποσυρθεί το νομοσχέδιο.

Το ΔΣ του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων συνεδρίασε την Τετάρτη 18/1/2023, με μοναδικό θέμα την θέση του Συλλόγου για το προταθέν σχέδιο νόμου του ΥΠΠΟΑ. Όπως ανακοίνωσε:

«Ομόφωνα το ΔΣ του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων απορρίπτει το σχεδίου νόμου, τόσο επί της αρχής, όσο και επί των άρθρων. Η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να διαμελίσει την Αρχαιολογική Υπηρεσία, να πλήξει καίρια την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και να καταφέρει τον κυβερνητικό έλεγχο της διαχείρισης των αρχαιοτήτων, ώστε να προωθηθούν τα σχέδια εμπορευματοποίησης, ιδιωτικοποίησης και εργαλειοποίησης των αρχαιοτήτων της χώρας για αλλότρια συμφέροντα.

Η ρύθμιση για τη μακροχρόνια (25+25 έτη) εξαγωγή συλλογών Μουσείων στο εξωτερικό, η κατάπτυστη Συμφωνία νομιμοποίησης της αρχαιοκαπηλίας (Συλλογή Στερν) και οι μυστικές διαπραγματεύσεις για δανεισμό και ανταλλαγή των αρχιτεκτονικών γλυπτών του Παρθενώνα, μαζί με την καταστροφή του κορυφαίου αρχαιολογικού χώρου του Σταθμού Βενιζέλου της Θεσσαλονίκης και την εκχώρηση εργασιών επί μνημείων σε ιδιωτικά Ιδρύματα, με τρανταχτό το παράδειγμα την Ακρόπολη, αποτελούν τα κορυφαία επεισόδια στο ίδιο έργο διάλυσης κάθε έννοιας προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως αυτή εκπορεύεται ως υποχρέωση του κράτους από το Σύνταγμα.

Το σχέδιο νόμου μας αφορά όλους και όλες και δεν είναι αποκλειστικά θέμα των εργαζόμενων στα Μουσεία. Επόμενος στόχος θα είναι η αποκοπή των μεγάλων αρχαιολογικών χώρων από τον κορμό της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και η πλήρης διάλυση της.

Το ΔΣ τις επόμενες μέρες θα προχωρήσει σε σχολιασμό χωριστά κάθε άρθρου του σχεδίου νόμου. Αναμένουμε τις παρατηρήσεις των μελών του Συλλόγου επί του συνόλου και των άρθρων του σχεδίου νόμου.

Ειδικά ως προς το θέμα των εργασιακών δικαιωμάτων και της υπηρεσιακής κατάστασης των υπαλλήλων στα Μουσεία, τονίζουμε ότι:

Με το συνδυασμό των διατάξεων των άρθρων 21-30, 33-34 και 80, το σχέδιο νόμου παραδίδει ομήρους στα κυβερνητικά Διοικητικά Συμβούλια τους τωρινούς εργαζομένους στα Μουσεία, διαλύοντας την Αρχαιολογική Υπηρεσία. Με τη δήθεν «προσωρινή απόσπαση» μέχρι την έκδοση Οργανισμού του κάθε ΝΠΔΔ, εγκλωβίζει στα ΝΠΔΔ τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες, που θα αποστερηθούν βασικά υπηρεσιακά δικαιώματά τους, όπως το δικαίωμα απόσπασης, μετάθεσης, τοποθέτησης μετά από αίτησή τους, συμμετοχής σε διαδικασίες κρίσεων στη ΓΔΑΠΚ. Το χρονικό όριο των 8 μηνών που νομοθετείται για να εκπονηθεί Οργανισμός στα Μουσεία είναι πλασματικό, όπως έχει αποδειχτεί στην πράξη (με χειρότερο παράδειγμα το Μουσείο Ακρόπολης). Άλλωστε, τα διορισμένα Διοικητικά Συμβούλια δεν θα λογοδοτούν σε κανέναν για τις πράξεις ή παραλείψεις τους, παρεκτός στην Υπουργό Πολιτισμού που αυθαίρετα θα τα διορίσει.
Οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες στα Μουσεία είναι ήδη εγκλωβισμένοι και στερούνται βασικά υπηρεσιακά τους δικαιώματα, με αυθαίρετες και παράνομες εντολές και αποφάσεις του Υπηρεσιακού Γραμματέα και της Γενικής Διευθύντριας ΔΥΗΔ, καθ’ υπόδειξη της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΠΟΑ, ήδη από τον Ιούλιο 2022, θέμα για το οποίο ο ΣΕΑ θα καταφύγει στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας. Το επίμαχο σχέδιο νόμου ορίζει ως αποφασιστικό όργανο και πάλι για την υπηρεσιακή μας κατάσταση τον Υπηρεσιακό Γραμματέα, μετά από εισήγηση του «Γενικού Διευθυντή και Διευθυντή» (εντελώς αόριστα, άνευ προσδιορισμού!) ως εκτιμητές των υπηρεσιακών αναγκών. Παρακάμπτει δηλαδή εκ νέου τόσο την επιθυμία των εργαζόμενων όσο και τα αρμόδια Υπηρεσιακά Συμβούλια, και στρέφεται ευθέως ενάντια στα δικαιώματα των εργαζομένων.

Με ένα άρθρο του σχεδίου νόμου καταργούνται 735 (!) κενές οργανικές θέσεις από όλες τις ήδη υποστελεχωμένες υπηρεσίες της ΓΔΑΠΚ του ΥΠΠΟΑ, μεταξύ αυτών 75 θέσεις αρχαιολόγων και 279 θέσεις φυλακτικού προσωπικού. Πρόκειται για πρωτοφανή ενέργεια, που αποστερεί από το Υπουργείο Πολιτισμού την δυνατότητα να προχωρήσει σε προσλήψεις για την κάλυψη των χιλιάδων πραγματικών κενών, τη στιγμή που υπάρχουν Εφορείες Αρχαιοτήτων με ελάχιστο προσωπικό, ενώ το φυλακτικό προσωπικό δεν επαρκεί για να κρατηθούν ανοιχτές καν όλες οι αίθουσες των κεντρικών Μουσείων. Η πρόθεση αυτή σε συνδυασμό με τη συνολική αντιμετώπιση των υπηρεσιακών αναγκών και ειδικά της υποχρεωτικής παράδοσης υπαλλήλων σε μουσεία με νέο διοικητικό καθεστώς περιγράφει την περαιτέρω συρρίκνωση του ανθρώπινου δυναμικού και την επιθετική στάση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού απέναντι στους εργαζομένους και τις εργαζόμενες σε αυτό.

Με βάση τα παραπάνω:

-Προχωράμε σε κινητοποιήσεις και εκστρατεία ενημέρωσης των κοινοβουλευτικών κομμάτων, της επιστημονικής κοινότητας και των πολιτών, για να μην περάσει το σχέδιο νόμου.
-Συμμετέχουμε στο Συντονισμό Σωματείων ενάντια στην αλλαγή καθεστώτος στα μεγάλα δημόσια Μουσεία και στις δράσεις με όλους τους εργαζόμενους, και καλούμε όλα τα σωματεία του ΥΠΠΟΑ να καταδικάσουν έμπρακτα το σχέδιο νόμου.
-Διοργανώνουμε ενημερωτική σύσκεψη των εργαζόμενων για το σχέδιο νόμου, από κοινού με άλλα σωματεία, την Πέμπτη 26-1-2023 στις 3.30 μμ (ο χώρος θα ανακοινωθεί σύντομα)
Την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2023 θα πραγματοποιηθεί Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων στην Αθήνα

Οι Σύλλογοι θα προχωρήσουν το επόμενο διάστημα, συντονισμένα, σε:

-Κοινή σύσκεψη-ενημέρωση των εργαζόμενων του ΥΠΠΟΑ, με παρουσία νομικού, για το περιεχόμενο του σχεδίου νόμου

-Ενημερωτική καμπάνια στην κοινή γνώμη και τα ΜΜΕ, με έμφαση στις επιπτώσεις που αυτή η αλλαγή θα έχει για το κοινό των μουσείων

-Εκ νέου συνάντηση με εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων για να υπάρξει η απαραίτητη ενημέρωση και να ζητηθεί η τοποθέτησή τους ενάντια στην σχεδιαζόμενη από την κυβέρνηση νομοθετική πρωτοβουλία,

-Ενημέρωση συνδικαλιστικών φορέων σε όλο το δημόσιο τομέα από πρωτοβάθμια σωματεία μέχρι τις τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις,

-Στήριξη των πρωτοβουλιών των εργαζόμενων στα Μουσεία, και κάθε κινηματικής δράσης που θα αποφασιστεί από τις συλλογικές διαδικασίες (συνελεύσεις κλπ) των σωματείων».

Σύνταξη

Η τέχνη, η επιστήμη, η γλώσσα, ο γραπτός λόγος, η παράδοση, είναι εργαλεία του πολιτισμού, που συμβάλλουν τα μέγιστα για να διαμορφωθεί μια κοινωνία, να θεσπίσει τους κώδικες και την ηθική της, να πλάσει τους όρους δημιουργίας της κοινωνικής συνείδησης, να επεξεργαστεί την αλληλεγγύη της και να φτιάξει έναν κοινωνικό ιστό, που θα διαφυλάσσει και θα προάγει την έννοια άνθρωπος.
Αναγνώσεις:51