Χρόνος ανάγνωσης περίπου:7 λεπτά

Ο γαλαζοαίματος πρίγκηπας του βυθού, μεζές για τη ρακή σας! | η κουζίνα της Αναστασίας



Λιαστά πλοκάμια χταποδιών στο Μόλυβο της Λέσβου.
Ο πανέξυπνος, ντροπαλός ή ίσως απλά καχύποπτος γαλαζοαίματος πρίγκηπας του βυθού της θάλασσας, το χταπόδι (Octapus vulgaris)!
Ένα θαλάσσιο κεφαλόποδο με μεγάλο κεφάλι, δυο εκφραστικά, μεγάλα, εξαιρετικής όρασης μάτια, ένα στόμα στο κέντρο των οκτώ ποδιών – πλοκαμιών, που το καθένα έχει δυο σειρές από βεντούζες, με τρεις καρδιές, με ένα πολύπλοκο νευρικό σύστημα και με μεγάλο εγκέφαλο, που το κατατάσσουν σε ένα από τα εξυπνότερα πλάσματα της φύσης.
Τα χταπόδια γενικά είναι περίεργα όντα και πλησιάζουν τους ανθρώπους, αλλά πολλές φορές αυτό είναι ιδιαιτέρως επικίνδυνο και για τα χταπόδια, αλλά και για τους ανθρώπους, γιατί κάποια από αυτά έχουν νευροτοξίνες. Συγκεκριμένα ένα μικρό χταπόδι με μπλε βούλες μπορεί με το δηλητήριό του να σκοτώσει μέχρι και 10 ανθρώπους!
Octopus vulgaris
Κάτι άλλο αξιοσημείωτο αφορά στα θηλυκά χταπόδια, των οποίων η μητρική αυταπάρνηση είναι μοναδική! Μετά την ωοτοκία τους τα θηλυκά παύουν να ψάχνουν για τροφή και χρησιμοποιούν όλη τους την ενέργεια για να φυλάνε τα αυγά τους, ώστε στο τέλος πεθαίνουν από ασιτία!
Το χταπόδι φημίζεται και για την ικανότητά του να καμουφλάρεται! Θεωρείται ο θαλάσσιος χαμελαίων! Μπορεί να αλλάζει το χρώμα του ανάλογα με την περιοχή που ζει. Μπορεί να το συναντήσει κανείς τόσο σε ρηχά όσο και σε πολύ βαθειά νερά. Αγαπά κυρίως τις βραχώδεις ακτές.
Το ψάρεμά τους στην Ελλάδα γίνεται κυρίως τους χειμερινούς μήνες, από τέλη Οκτώβρη μέχρι και Μάρτη, διότι, όπως λένε και οι ειδικοί, βγαίνουν στα ρηχά εκείνους τους μήνες, αλλιώς τα βρίσκεις στα βαθιά.
Μολονότι το ιδιαίτερο αυτό πλάσμα δεν αποτελεί βασική τροφή του ανθρώπου, όμως το χταπόδι είναι μια πλούσια πηγή ψευδαργύρου, σιδήρου, χαλκού, σεληνίου, μαγγανίου, ριβοφλαβίνης, βιταμίνης Β12, αμινοξέων, έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, αλλά είναι πλούσια σε χοληστερόλη και μια μερίδα χταποδιού περιέχει παρόμοια ποσότητα πρωτεΐνης με μια μερίδα κοτόπουλου.

Μιας, λοιπόν, που τώρα είναι η εποχή της αλιείας τους, ας δούμε μια απλή, γρήγορη και πανεύκολη συνταγή, για να συνοδέψουμε ούζο, ρακή, τσικουδιά, τσίπουρο!

Και για να μη μείνει το χταποδάκι παραπονεμένο, θα του κάνει παρέα μια «Ρώσικη σαλάτα», που δεν θα χρειαστούν πάνω από 20 λεπτά για να ολοκληρωθεί και να σερβιριστεί!

Χταπόδι ξιδάτο μεζές

Υλικά:

1 – 1,5 κ. Χταπόδι

2 φύλλα δάφνης

1 κ.σ. διάφορα πιπέρια σε σπόρους (μαύρο, άσπρο, ροζ, πράσινο, σετσουάν)

1 καυτερή πιπερίτσα ολόκληρη

50 ml ούζο

 

Μαρινάδα συντήρησης

Ελαιόλαδο (περίπου 100 ml)

Ξύδι από κόκκινο κρασί (περίπου 75 ml)

Ρίγανη (περίπου 1 κ.σ.)

Αλάτι (αν χρειαστεί)

Λίγος μαϊντανός ψιλοκομμένος στο σερβίρισμα (προαιρετικά)

Μαγείρεμα:

Καθαρίζουμε το χταπόδι αφαιρώντας τα μάτια και το στόμα του, το πλένουμε πολύ καλά (ιδιαίτερα προσέχουμε τις «βεντούζες» του, γιατί μπορεί να υπάρχουν κόκκοι άμμου) και αφού το στραγγίσουμε το βάζουμε σε μια κατσαρόλα ΧΩΡΙΣ να προσθέσουμε νερό (το χταπόδι θα «αφήσει» νερό και αλμύρα καθώς σιγοβράζει στο ίδιο του το ζουμί).

Μόλις ξεκινήσει να βράζει ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα φύλλα δάφνης, τα πιπέρια και την καυτερή πιπερίτσα ολόκληρη (αν επιλέξετε να την βάλετε ώστε να έχει ένα διακριτικό κάψιμο στο τέλος το χταπόδι), χαμηλώνουμε την ένταση της θερμοκρασίας (στην κλίμακα μέχρι το 9, βάζουμε στο 2-3), σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να σιγοβράσει για 30 με 40 λεπτά. Είναι πολύ σημαντικό να μαγειρευτεί το χταπόδι σε πάρα πολύ χαμηλή θερμοκρασία, ώστε να μπορέσει να διασπαστεί το κολλαγόνο του, να μαλακώσει και να δημιουργηθεί η υπέροχη ζελατινώδης σάλτσα.

Δοκιμάζουμε τρυπώντας με ένα πιρούνι. Το χταπόδι πρέπει να είναι πια μαλακό και να περιβάλλεται από την δική του σάλτσα.

Ανεβάζουμε την ένταση της θερμοκρασίας και ρίχνουμε το ούζο. Βράζουμε για 5 -10 λεπτά ακόμη, μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ του ούζου και να παραμείνει μόνο το άρωμά του.

Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να κρυώσει καλά το χταπόδι.

Σε αυτό το σημείο μπορείτε αν θέλετε να αφαιρέσετε το σκούρο δέρμα του χταποδιού, για να μείνει άσπρο το χταπόδι στο τέλος. Όμως έτσι «χάνουμε» ένα μέρος της έντασης της γεύσης για χάρη της εμφάνισης.

Σε μια επιφάνεια κοπής κόβουμε το χταπόδι σε κομματάκια – μπουκιές.

Τα βάζουμε σε ένα βαθύ μπολ και τα περιχύνουμε με το ζουμί από την κατσαρόλα. Προσθέτουμε λάδι και ξύδι, ώστε να καλύψουμε τα κομμάτια του χταποδιού και πασπαλίζουμε με την ρίγανη. Ανακατεύουμε πολύ καλά και δοκιμάζουμε αν χρειάζεται να προσθέσουμε αλάτι. Συνήθως δεν χρειάζεται.

Ο μεζές μας είναι έτοιμος να σερβιριστεί! Για πιο δροσερή παρουσίαση πασπαλίζουμε με λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό αν θέλουμε.

Χρήσιμες ιδέες:

Μπορούμε όμως να το αποθηκεύσουμε και σε κάποιο γυάλινο βάζο και να το κρατήσουμε μέχρι και ένα μήνα στο ψυγείο (4°C). Απλά πριν το καταναλώσουμε καλό είναι να το αφήσουμε για λίγο εκτός ψυγείου, για να «ξεπαγώσει» και να γίνει πάλι ρευστό το ελαιόλαδο.

Το χταπόδι όταν μαγειρεύεται έχει «φύρα». Λέγεται πως το χταπόδι «πάντα βγάζει τον μάγειρα κλέφτη!» Βάζεις ένα κιλό χταπόδι και τρως μισό!

Ένας τρόπος για να καταλάβουμε ότι το χταπόδι είναι καλά χτυπημένο και έτοιμο να το βράσουμε, είναι αν δοκιμάσουμε να τραβήξουμε δυο πλοκάμια και αυτά σχίζονται εύκολα.

Αν έχουμε κατεψυγμένο χταπόδι, το αφήνουμε να αποψυχτεί με την ησυχία του σε θερμοκρασία περιβάλλοντος ή στην ψύξη του ψυγείου. Αλλά ΠΟΤΕ δεν ξεπαγώνουμε το χταπόδι βάζοντάς το σε ζεστό νερό! Θα σκληρύνει και όσο και να το βράζουμε, αυτό θα παραμένει σαν λάστιχο!

Και τώρα ας φτιάξουμε και τον δεύτερο σημερινό μας μεζέ, τη Ρώσικη σαλάτα:

Ρώσικη σαλάτα

Η «Ρώσικη σαλάτα», που γνωρίζουμε με αυτό το όνομα και είναι ιδιαιτέρως αγαπητή στην Ελλάδα, είναι η απλούστερη και οικονομικότερη εκδοχή της σαλάτας «Ολιβιέ», που επινοήθηκε το 1860 από τον Λυσιέν Ολιβιέ, σεφ του διάσημου εστιατορίου «Ερμιτάζ» της Μόσχας.
Βασικά υλικά της είναι η μαγιονέζα αναμεμειγμένη με κάποια ελαφρώς βρασμένα λαχανικά κομμένα σε κύβους και αγγουράκι τουρσί επίσης κομμένο σε κύβους. Αναλόγως με τα γούστα μας μπορεί να περιέχει επίσης βραστό αυγό, ή ζαμπόν, ή βραστό στήθος κοτόπουλου, όλα κομμένα σε μικρά κυβάκια.

Εδώ σας προτείνω μια γρήγορη, απλή εκδοχή της σαλάτας μόνο με λαχανικά.

Υλικά:

1 μέτρια πατάτα (περίπου 150 γρ. καθαρισμένη)

2 καρότα (περίπου 75 γρ. καθαρισμένα)

½ κούπα μπιζέλια κατεψυγμένα (75 – 80 γρ.)

½ πιπεριά Φλωρίνης (προαιρετικά για το χρώμα)

75 – 80 γρ. αγγουράκια τουρσί

Μαγιονέζα:

Η ποσότητα μιας δόσης της εύκολης σπιτικής μαγιονέζας (περίπου 300 ml) που είδαμε σε προηγούμενη συνταγή.

Ετοιμασία:

Καθαρίζουμε και πλένουμε τα ωμά λαχανικά και τα κόβουμε σε ροδέλες (αν τα καρότα είναι λεπτά) και σε μικρούς κύβους (έτσι μειώνουμε κατά πολύ τον χρόνο βρασμού και ελέγχουμε καλύτερα το πόσο βρασμένα είναι τα λαχανικά).

Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε δυο κούπες νερό, ½ κουταλάκι αλάτι και 2 κουταλιές σούπας ξύδι. Μόλις ξεκινήσει να βράζει το νερό ξεκινάμε να ρίχνουμε τα λαχανικά αρχίζοντας με τις πατάτες. Μετά από 1-2 λεπτά ρίχνουμε τα καρότα, μετά από 1-2 λεπτά τα μπιζέλια και στο τέλος την Φλωρίνης. Αφήνουμε να βράσουν για 5 λεπτά ακόμη. Δοκιμάζουμε τα λαχανικά και αν είναι έτοιμα τα βγάζουμε σε τρυπητό, τα ξεπλένουμε με τρεχούμενο νερό και τα αφήνουμε να στραγγίσουν. Τα λαχανικά δεν πρέπει να είναι παραβρασμένα, αλλά τραγανά, για να κρατήσει το καθένα την …«προσωπικότητά» του όταν τα ανακατέψουμε με την μαγιονέζα.

Στο μεταξύ κόβουμε και τα αγγουράκια τουρσί σε κυβάκια (αν είναι μεγάλα) ή σε ροδέλες (αν είναι πολύ μικρά), αναλόγου μεγέθους με τα υπόλοιπα λαχανικά.

Αφού κρυώσουν καλά τα βρασμένα λαχανικά, τα βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτουμε τα αγγουράκια τουρσί και στο τέλος ρίχνουμε και την μαγιονέζα. Ανακατεύουμε πολύ καλά να καλυφθούν όλα τα λαχανικά με την μαγιονέζα.

Η απλή, γρήγορη και εύκολη «Ρώσικη σαλάτα» είναι έτοιμη να την γευτούμε!

Στο ψυγείο σε καλά κλεισμένο δοχείο μπορούμε να την διατηρήσουμε μέχρι μια εβδομάδα.

Η Ρώσικη σαλάτα μπορεί να προσφερθεί είτε σαν μεζές μαζί με άλλα «μπινελίκια», είτε να συνοδέψει ένα κυρίως γεύμα παίρνοντας την θέση της σαλάτας.

Βεβαίως μπορείτε να αυξομειώσετε τις ποσότητες των λαχανικών ή και να προσθέσετε και άλλα υλικά της επιλογής σας. Η μαγειρική είναι φαντασία και δημιουργία! Πειραματιστείτε!

Καλή όρεξη!

Αν υπάρχουν απορίες ή χρειάζεστε διευκρινήσεις θα χαρώ να επικοινωνήσετε μαζί μου

Αναστασία

anastasia @ svoura . net


Η Αναστασία ασχολείται από μικρή με το πάθος της, τη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική. Στην πλούσια εμπειρία της στο χώρο της δημιουργικής γαστρονομίας συμπεριλαμβάνονται:
– διεύθυνση μονάδας μεταποίησης βιολογικών προϊόντων και γλυκισμάτων,
– επικεφαλής κουζίνας σε εστιατόρια,
– υπεύθυνη πρωινού σε ξενοδοχειακή μονάδα,
– catering και
– διδασκαλία ελληνικής παραδοσιακής και δημιουργικής κουζίνας.

Σύνταξη

Η τέχνη, η επιστήμη, η γλώσσα, ο γραπτός λόγος, η παράδοση, είναι εργαλεία του πολιτισμού, που συμβάλλουν τα μέγιστα για να διαμορφωθεί μια κοινωνία, να θεσπίσει τους κώδικες και την ηθική της, να πλάσει τους όρους δημιουργίας της κοινωνικής συνείδησης, να επεξεργαστεί την αλληλεγγύη της και να φτιάξει έναν κοινωνικό ιστό, που θα διαφυλάσσει και θα προάγει την έννοια άνθρωπος.
Αναγνώσεις:96