Χρόνος ανάγνωσης περίπου:5 λεπτά

Η θέα από ένα drone στρατόσφαιρας designed in greece | του Γιάννη Χατζηχρήστου



(Τι παίζει εκεί έξω ανάμεσα σε δύο ειδήσεις από τον χώρο της δημιουργίας)

Και ξυπνάς, λέει, ένα πρωί και οι ειδήσεις ή οι πολιτικές αναρτήσεις στο Facebook άφαντα!

Έλα μωρέ, δεν γίνονται αυτά, θα πεις!

Πολλά γίνονται και φαίνονται διαφορετικά από όποιο ύψος αποφασίσεις να τα δεις! Να μερικά:

■ Κατάρρευση μιας παγκοσμιοποίησης και μάχες για το πως θα μοιάζει η επόμενη θα δεις από ένα drone που πετάει στην στρατόσφαιρα.

Από ένα τέτοιο π.χ. που σχεδιάστηκε εδώ, και παράγεται και δοκιμάζεται στην Ολλανδία χωρίς καμία βοήθεια από το ελληνικό γκουβέρνο.

Αναπτύσσεται για να υποστηρίξει και μια σειρά εφαρμογές. Ξεκινώντας από την έξυπνη γεωργία μέσω από την τόοοοσο ψηλά επιτήρηση, λίγο πιο κάτω από τους δυσκίνητους και πανάκριβους δορυφόρους, μέχρι τα συμβόλαια ποιότητας «από το χωράφι μέχρι το ράφι» (farm2fork), την επιτήρηση για δασικές πυρκαγιές ή πλημμύρες, την υποστήριξη διασωστών σε φυσικές καταστροφές και άλλες πολλές. Με χρήση και τεχνολογιών blockchain σε όλα αυτά.

Νταξ, έβαλα και εγώ λίγο το χεράκι μου στο ενεργειακό μέρος του (και όχι μόνο) για να μπορεί αυτό το πετούμενο να πετάει επιτηρώντας στα 30.000 μέτρα επί 30 μέρες-τουλάχιστον και συνεχώς, αλλά ας μη το κάνουμε τώρα αυτό θέμα. Άλλο είναι το ζητούμενο αυτής της ανάρτησης.

Από εκεί ψηλά βλέπεις, που λες, καθαρά τις αλλαγές που μπορούν να δικαιολογούν και κλεισίματα του «αθώου» φατσοβιβλίου (ξεκινώντας με αποκλεισμούς «ενοχλητικών» μελών, με κάθε πολιτική ανάρτηση σε λίγους μήνες κλπ). Όλα προαναγγελθέντα και εν όψει της νέας γενιάς, του Ίντερνετ 3.0, που έρχεται καθήμενο επί του blockchain να σαρώσει τα πάντα.

Και τα ιδιωτικά υφιστάμενα socialmedia, όπως τα ξέρουμε σήμερα, που μέχρι σήμερα δεν υπήρχαν για να έχεις να μιλάς με το αμόρε στο inbox ή σαν υποκατάστατο της εκλιπούσας γειτονιάς, μη το ρίξεις στα ψυχοφάρμακα λόγω έλλειψης depοn και ΜΕΘ παίδων. Αλλά για να μαζεύουν τα Data που παράγεις ως τον νέο χρυσό.

Για το επόμενο νέο παγκόσμιο νόμισμα συναλλαγών γίνεται τώρα αυτή η μάχη! Με όλα τα πιθανά σενάρια ανοιχτά, όσο συγκλίνουν σε μια τέλεια καταιγίδα πέντε κρίσεις-μετάβασης στην επόμενη παγκοσμιοποίηση: στην ενέργεια, τα logistics, την παραγωγή, την οικονομία/νομισματικά και την υγειονομική του κορονοϊού κλπ ιώσεων , αυτή που ασχολείσαι μέρα νύχτα χαζεύοντας την Γιαδικιάρογλου που κοιτάει αμήχανη την Πετροβασιλη.

■ Κατάρρευση Ευρωπαϊκών Τραπεζών και επιχειρήσεων λόγω ενεργειακού κόστους στην θέα σου, αν κατεβάσεις το drone λίγα χιλιόμετρα πιο κάτω. Μαζί με το ευρώ!

Συνωστισμός από drones σε αυτό το ύψος της ατμόσφαιρας, και δεν έχεις δει τίποτε ακόμα! 50.000 θα πετάνε συνεχώς από αυτό το ύψος πάνω από την Ευρώπη (για μη στρατιωτικούς σκοπούς) μέχρι το 2030 εποπτεύοντας τα πάντα με ολιγόωρες πτήσεις ή παραδίδοντας δέματα από τόπο σε τόπο ή λιπαίνοντας τα χωράφια με βολές ακριβείας…

(Το πρώτο κέντρο ελέγχου της εναέριας κυκλοφορίας τους στον κόσμο, με χρήση των ευρωπαϊκών δορυφόρων γεωεντοπισμού Galileo, ολοκληρώθηκε και αυτό μετά από 3 χρόνια ανάπτυξης και δοκιμών. Και με την συμμετοχή δύο ελληνικών επιχειρήσεων, η μία η ίδια που φτιάχνει και τα drones της στρατόσφαιρας.)

■ Κατάρρευση ΟΛΩΝ των πολιτικών αφηγημάτων που μας έφεραν ως εδώ θα δεις, αν το πεδίο της όρασης είναι μόνο από τις Πρέσπες έως το Καστελόριζο. Και ίσως διακρίνεις από εκεί και την αμηχανία στο να βρεθούν νέα αφηγήματα, ικανά να δώσουν πειστικές και πλήρεις απαντήσεις στα νέα προβλήματα, αυτά που φαίνονται από την στρατόσφαιρα ως αυτό το ύψος πτήσης. Ιδιαίτερα χωρίς εκείνα τα αφηγήματα που προσπαθούν εναγωνίως να καλύψουν την σαπίλα της διαπλοκής. Του βόθρου που άνοιξε με το κύκλωμα Λιγνάδη, με τα σκάνδαλα επί σκανδάλων – που πλέον εναλλάσσονται με ημερήσια διάταξη ή τα άλλα τα βαρύτερα που ξεπουλάνε πατρίδα. Τα Μάρμαρα και την ιστορία μας μέχρι δικαιώματα και εθνική κυριαρχία, σε βαθμό πλέον που να μας ξανακάνουν υποτελείς στην βούληση του Σουλτάνου για την χάρη 5-10 οικογενειών νεοκοτζαμπάσηδων και 4 Τραπεζών.

Πώς να τα κρύψεις αυτά με ανοιχτά τα Facebook και τα Tweeter; Και πώς να τα κουκουλώσεις όταν οι αντικαταστάτες τους δεν ελέγχονται από Ζούκηδες ή Μαρινάκηδες;

■ Κατάρρευση της σιγουριάς κάθε απόλυτης αλήθειας, με αυτές που πορευόσουν για δεκαετίες, θα δει αν το drone πετάξει πιο χαμηλά και σε αντικρίσει στον καθρέφτη σου. Και φόβο, πολύ φόβο γιατί από αυτήν την γωνία λήψης δεν φαίνονται όλα τα πιο πάνω. Μόνο ένα λαβωμένο εγώ, ίσως να φαίνεται από εδώ, όταν κατανοήσεις το τι μπορείς να κάνεις, αλλά ποτέ δεν το τόλμησες περιμένοντας να το κάνει κάποιος άλλος. Μεσσίας με μαγικό ραβδάκι τον θες λες. Αλλά τέτοιοι Μεσίες-Μασίστες δεν υπάρχουν! Και όποιος πλασάρεται σαν τέτοιος, μάλλον κρύβει έναν φασιστάκο μέσα του. Ίσως φταίει για την ατολμία σου η Γιαδικιάρογλου, ίσως και η έλλειψη οπτικής από κάποιο drone, δεν το ξέρω, επί αυτού γίνονται ακόμα έρευνες. Δεν μαζεύεται, βλέπεις, τέτοια πληροφόρηση από το κέντρο ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας drones…

Και θα ρωτήσεις, ίσως, τότε: Και τί να κάνουμε βρε μάστορα για να επιβιώσουμε; Πώς θα βγει αυτός ο χειμώνας χωρίς μία, χωρίς πετρέλαιο και χωρίς ιδέα τι μας ξημερώνει, ίσως; Με τα drones και τα blockchain θα γεμίσει το στομάχι;

Δεν έχω πλήρη απάντηση, κάτι επί μέρους έχω τολμήσει να ψελλίσω από το ύψος αυτής της μάντρας κατά καιρούς ψάχνοντας βελτιώσεις σε κάποιες ιδέες ξαχνόμενος… Ένα μόνο ξέρω :

► Ότι με τον φόβο ποτέ δεν θα βρεθεί καμία τέτοια απάντηση!

Πάμε πάλι έτσι, χωρίς φόβο, να τα δούμε όλα πάλι, από ψηλά μέχρι τα χαμηλότερα, για να ετοιμάσουμε τα επόμενα social media, τα drones και τις εφαρμογές, τα Farm2Foek και όλα τα απαραίτητα χρειαζούμενα. Για να συνεχίσουμε από εκεί να φτιάξουμε τα οχήματα επιβίωσης και ίσως και της ανάπτυξης μας.

Αν προλάβουμε και δεν μας έχει πέσει μέχρι τότε ο Ουρανός στο κεφάλι, όπως λέει και ο εφηβικός μου φίλος, ο Αστερίξ.

9/1/2023

Γιάννης Χατζηχρήστος


Ο Γιάννης Χατζηχρήστος γεννήθηκε το 1958 στην Αθήνα. Αφού αποφοίτησε από το Μαθηματικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Πατρών συμμετείχε στην υλοποίηση σύνθετων έργων πληροφορικής και επικοινωνιών στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα για πολλά χρόνια. Από οικογένειες από την μια μεριά συντηρητικών Κωνσταντινουπολιτών (από την πλευρά του πατέρα του) και μελών του ΚΚΕ/ΕΛΑΣ από την άλλη (από την πλευρά της μητέρας του), δραστηριοποιήθηκε στην Αριστερά από τα μαθητικά του χρόνια, το 1973.

Τα τελευταία χρόνια ανέπτυξε δράση για την εμπέδωση της αμεσοδημοκρατίας στην Αριστερά και την αυτοδιοίκηση. Ενδιαφέρεται για την ανάπτυξη του κοινωνικού μη κρατικού τομέα της οικονομίας ως βασικού μοχλού ανάπτυξης, κυρίως στον πρωτογεννή και τον χρηματοπιστωτικό τομέα, καθώς και για την ανάπτυξη νέων μη ιεραρχικών ενεργειακών δικτύων. Τα ιδιαίτερα ενδιαφέροντα του εστιάζονται κυρίως στην Εφαρμογή της δημοκρατίας & της Αμεσοδημοκρατίας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στον Κοινωνικό Τομέα Οικονομίας, στην Ενεργειακή Πολιτική, στις Πολιτικές Υγείας, στην Αγροτική Πολιτική καθώς και στην Πληροφορική και Παραγωγική Ανασυγκρότηση.

Έχει εκδώσει τα βιβλία:
Ανασκαφή στο μέλλον, μυθιστόρημα, Βιβλιοπωλείον της Εστίας, 2006
Το φ του φόβου, μυθιστόρημα, 2014

Σύνταξη

Η τέχνη, η επιστήμη, η γλώσσα, ο γραπτός λόγος, η παράδοση, είναι εργαλεία του πολιτισμού, που συμβάλλουν τα μέγιστα για να διαμορφωθεί μια κοινωνία, να θεσπίσει τους κώδικες και την ηθική της, να πλάσει τους όρους δημιουργίας της κοινωνικής συνείδησης, να επεξεργαστεί την αλληλεγγύη της και να φτιάξει έναν κοινωνικό ιστό, που θα διαφυλάσσει και θα προάγει την έννοια άνθρωπος.
Αναγνώσεις:106