Χρόνος ανάγνωσης περίπου:4 λεπτά

Στην σέντρα σήμερα: Το μεγαλύτερο πλυντήριο «μαύρων» δια του ποδοσφαίρου ever | του Γιάννη Χατζηχρήστου



Τα δεδομένα (ξανά για να τα εμπεδώσουμε)

■ Το Κατάρ ελέγχει το 31,8% των παγκόσμιων εξαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) . Από τους πολύ κερδισμένους εκείνης της πρέφας Μπάιντεν -Πούτιν, που πήρε όλα τα καπίκια της ΕΕ. Μεγάλοι διακινητές του: 3-4 ελληνικές φαμίλιες εφοπλιστών, όλες χορηγοί του εδώ καθεστώτος.

■ Ο εμίρης του Κατάρ, στηριζόμενος στις εξαγωγές πετρελαίου, έχει εξελιχθεί σε έναν από τους μεγαλύτερους επενδυτές παγκοσμίως, με μετοχές στα μεγαλύτερα τραπεζικά ιδρύματα του κόσμου, μεταξύ των οποίων η Deutsche Bank, η Credit Suisse και η Barclays.

■ Το Κατάρ, είναι επίσης ο μεγαλύτερος μέτοχος της VolksWagen, διαθέτει μερίδιο στα Harod’s, αλλά και σε μεγάλες αεροπορικές εταιρείες και αεροδρόμια, όπως η British Airways και το Heathrow, αλλά και το αεροδρόμιο της Αγ. Πετρούπολης.

■ Στο πορτφόλιο του Κατάρ, βρίσκεται η ποδοσφαιρική ομάδα Paris St. Germain, ο ιταλικός οίκος μόδας Valentino, αλλά και η ολλανδική Shell. Στο τσακ γλυτώσαμε και την παραλία «Ναυάγιο» της Ζακύνθου, που τους την είχε τάξει ο Σαμαράς.

■ Το Κατάρ και η Τουρκία έχουν υπογράψει συμφωνία αμυντικής συνεργασίας, με την Τουρκία να διατηρεί στρατιωτική βάση 3000 στρατιωτών της στο Κατάρ. Οι κατασκευαστικές της εταιρείες εκτέλεσαν εκεί έργα ύψους 13,5 δις για την διοργάνωση του Παγκόσμιου Κυπέλου Ποδοσφαίρου, ενώ το Κατάρ έχει ήδη επενδύσει πάνω από ένα δις στην στρατιωτική βιομηχανία της Τουρκίας (κύριο έργο η παραγωγή τουρκικού άρματος μάχης νέας γενιάς, αν κατασκευαστεί ποτέ). Και άλλα 20 δις σε έργα υποδομών και στην αμυντική βιομηχανία του κουμπάρου, όπως πχ για το κανάλι bypass του Βοσπόρου και της συνθήκης του Μοντρέ.

Το Κατάρ και η Τουρκία σχεδίασαν να συνδεθούν με αγωγό φυσικού αερίου, έργο έμπνευσης Χίλαρι Κλίντον μέσω των περιοχών του Ιράκ και της Συρίας που ελέγχει ακόμα ο ISIS. Για παρά πολλούς σοβαρούς αναλυτές αυτός ο αγωγός (που έχει μπλοκαριστεί από τον Τραμπ, αρχικά project του Ομπάμα, και πήρε τελική ταφόπλακα από τον Μπάιντεν), ήταν ευθέως ανταγωνιστικός με τον Ιράνο-Συριακό (project του Putin με την υποστήριξη και της Κίνας). Και ήταν η πραγματική αιτία του πολέμου στην Συρία!

Μέχρι να δουν τι θα απογίνει, η Τουρκία κινείται με το LNG του Κατάρ (επταπλασιασμός εισαγωγών το τελευταίο τρίμηνο) αφού το βερεσέ από τους αγωγούς της Ρωσίας τελείωσε με τις κυρώσεις.

Αλλά όλα τα σχέδια της συμμαχίας Κατάρ-Ερντογάν πήγαν στράφι! Η συμφωνία Ισραήλ-ΗΑΕ ουσιαστικά έγινε για να ακυρωθεί εκείνος ο αγωγός της Χίλαρι έναντι ενός άλλου που θα βγαίνει στην Μεσόγειο μέσω Ιορδανίας και του Ισραήλ. Λογική συνέχειά του πλέον ο EastMed, έπεσε με τα μούτρα ο Ερντογάν να τον ακυρώσει ή να τον εκτρέψει μέσω Κατεχομένων στην Κύπρο στους δικούς του, να κρατάει τις κρίσιμες βάνες για να εκβιάζει. Κρίσιμο το τι θα γίνει τελικά περί το Καστελόριζο!

■ Η Τουρκία και το Κατάρ συν-χρηματοδοτούν γι αυτά τους τα σχέδια 3.000 ισλαμιστές αντάρτες στην Σομαλία και άγνωστο σε εμένα αριθμό μισθοφόρων στην Λιβύη, την Μοζαμβίκη και την Συρία, ενώ δεν πρέπει να μας προκαλεί έκπληξη και η υποστήριξη τους στην Παλαιστινιακή Χαμάς αλλά και σε ακροδεξιά ισραηλινά κόμματα (!), με αυτά που κάνει δουλειές ο… Παπασταύρου και παρακολουθούσαν και τον Τσίπρα με ένα Predator από το 13.

■ Το Κατάρ έχει κατηγορηθεί πολλές φορές (η τελευταία τον Ιούνιο από Αμερικανικές Αρχές) για πλυντήριο μαύρου χρήματος του ISIS μέσω των επενδύσεων του. Το ίδιο και ο Ερντογάν μέσω του τραπεζικού σκανδάλου Halkbank, που ακόμα η εκδίκαση του εκκρεμεί στις ΗΠΑ.

Πριν ένα ενάμιση χρόνο, το Κατάρ έδωσε φιλί της ζωής στην Τουρκική οικονομία, που είναι ένα βήμα πριν την κατάρρευση, με ανταλλαγή 15 δις $ με τουρκικές λίρες. Φρέσκες από το νομισματοκοπείο της, άνευ αξίας. Ακολούθησαν άλλα 20 δις από τον Πούτιν έναντι, για έναν πυρηνικό σταθμό που κατασκευάζει για να λειτουργεί η Μόσχα στο Ακούγιου, απέναντι από την Κύπρο.

■ Στο Κατάρ λειτουργεί, πέραν των άλλων, και η μεγαλύτερη ιδιωτική συλλογή κλεμμένων αρχαίων στον κόσμο, απ’ όπου κάνουν δουλειές και οι απανταχού αρχαιοκάπηλοι· ξέρετε, αυτοί που τα βρήκαν οι γιαγιάδες τους στο χωράφι ή κάποιοι άλλοι πλιατσικολόγοι στο Ιράκ.

■ Εκτός από αυτό το πλυντήριο, δίνεται και το εναρκτήριο λάκτισμα εκεί για ένα ακόμα, με την συμμετοχή και της αμαρτωλής 0FIFA. Σε κλιματιζόμενα στάδια και εγκαταστάσεις που κόστισαν, λέει, 300 δις $, θα κλωτσούν το τόπι 11+11 για 3 βδομάδες, σε μια προσπάθεια να αποκρυφτεί το μεγάλο πλυντήριο που διενεργείται σε όλο τον πλανήτη ανάμεσα σε ισχυρούς της μπάλας, με αγοροπωλησιες μαϊμού ποδοσφαιρικών αστέρων ή μέσω της εγγραφής ζημιών στα σωματεία τους, για να ξεπλυθούν με τηλεοπτικά δικαιώματα που διαχειρίζεται η FIFA.

Το τίμημα: Ο θάνατος σε εργατικά ατυχήματα 6.500 μεταναστών εργατών κατά την διάρκεια κατασκευής των Φαραωνικών έργων, παρακαταθήκη μετά για να παίζουν μπάλα κάτι καμήλες.

Αλλά και για να γίνει έτσι και λεύκανση δια της πλύσης σε ένα από τα πλέον αυταρχικά καθεστώτα του πλανήτη, που θέλει τώρα να εμφανιστεί στην μετα-παγκοσμιοποίηση, με άλλο πρόσωπο κρύβοντας όλα τα πιο πάνω.

Τι δεν καταλαβαίνεις ακριβώς για το «τι παίζει» σήμερα;

21/11/2022

Γιάννης Χατζηχρήστος


Ο Γιάννης Χατζηχρήστος γεννήθηκε το 1958 στην Αθήνα. Αφού αποφοίτησε από το Μαθηματικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Πατρών συμμετείχε στην υλοποίηση σύνθετων έργων πληροφορικής και επικοινωνιών στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα για πολλά χρόνια. Από οικογένειες από την μια μεριά συντηρητικών Κωνσταντινουπολιτών (από την πλευρά του πατέρα του) και μελών του ΚΚΕ/ΕΛΑΣ από την άλλη (από την πλευρά της μητέρας του), δραστηριοποιήθηκε στην Αριστερά από τα μαθητικά του χρόνια, το 1973.

Τα τελευταία χρόνια ανέπτυξε δράση για την εμπέδωση της αμεσοδημοκρατίας στην Αριστερά και την αυτοδιοίκηση. Ενδιαφέρεται για την ανάπτυξη του κοινωνικού μη κρατικού τομέα της οικονομίας ως βασικού μοχλού ανάπτυξης, κυρίως στον πρωτογεννή και τον χρηματοπιστωτικό τομέα, καθώς και για την ανάπτυξη νέων μη ιεραρχικών ενεργειακών δικτύων. Τα ιδιαίτερα ενδιαφέροντα του εστιάζονται κυρίως στην Εφαρμογή της δημοκρατίας & της Αμεσοδημοκρατίας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στον Κοινωνικό Τομέα Οικονομίας, στην Ενεργειακή Πολιτική, στις Πολιτικές Υγείας, στην Αγροτική Πολιτική καθώς και στην Πληροφορική και Παραγωγική Ανασυγκρότηση.

Έχει εκδώσει τα βιβλία:

Ανασκαφή στο μέλλον, μυθιστόρημα, Βιβλιοπωλείον της Εστίας, 2006

Το φ του φόβου, μυθιστόρημα, 2014,

Σύνταξη

Η τέχνη, η επιστήμη, η γλώσσα, ο γραπτός λόγος, η παράδοση, είναι εργαλεία του πολιτισμού, που συμβάλλουν τα μέγιστα για να διαμορφωθεί μια κοινωνία, να θεσπίσει τους κώδικες και την ηθική της, να πλάσει τους όρους δημιουργίας της κοινωνικής συνείδησης, να επεξεργαστεί την αλληλεγγύη της και να φτιάξει έναν κοινωνικό ιστό, που θα διαφυλάσσει και θα προάγει την έννοια άνθρωπος.
Αναγνώσεις:49