Χρόνος ανάγνωσης περίπου:1 λεπτά

Σπιτικό ψωμί | από την Ιφιγένεια Μανουρά


Υλικά για ένα μεγάλο ψωμί ή δύο μικρά.

Αλεύρι λευκό 600 γραμμάρια.

Αλεύρι ολικής 400 γραμμάρια.

40 γραμμάρια μαγιά φρέσκια ή 1 ½ φακελάκι ξηρή.

100 γραμμάρια ελαιόλαδο.

50 γραμμάρια ζάχαρη.

1 μεγάλη κουταλιά αλάτι.

Προαιρετικά 3-4 κουταλιές γιαούρτι ή μισό φλιτζάνι γάλα.

400 γραμμάρια νερό χλιαρό. Αν δεν βάλουμε το γιαούρτι ή το γάλα, βάζουμε 450 γραμμάρια νερό.

Σουσάμι και μαυροκούκι.

1 αυγό για επάλειψη.

Εκτέλεση:

Σε ένα μπολ βάζουμε 100 γραμμάρια από το αλεύρι, τη ζάχαρη, τη μαγιά και 100 γραμμάρια από το νερό και τα αφήνουμε να φουσκώσουν για είκοσι λεπτά περίπου και κάνουμε το προζύμι. Βάζουμε σε λεκάνη όλα τα υπόλοιπα υλικά μαζί και προσθέτουμε το προζύμι.. Ζυμώνουμε ώστε να γίνει μια μαλακή ζύμη. Πλάθουμε τη ζύμη στο σχήμα που θέλουμε σαΐτα, καρβέλι, μαργαρίτα ή και σε φόρμα και βάζουμε το ψωμί σε ταψί με λαδόκολλα στη βάση. Αλείφουμε το ψωμί με το αυγό που έχουμε χτυπήσει και από πάνω ρίχνουμε σουσάμι. Σκεπάζουμε το ψωμί και αφήνουμε μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο και ψήνουμε για μια ώρα σε μέτριο φούρνο 150-160 βαθμούς στον αέρα. Μόλις βγάλουμε το ψωμί από τον φούρνο το τοποθετούμε σε σχάρα για να μην ιδρώσει στην βάση και να μείνει τραγανό και το σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα.

Μπορούμε στο ψωμί να προσθέσουμε ό,τι θέλουμε, σπόρια, ελιές, τυρί κλπ και επίσης μπορούμε να βάλουμε ό,τι αλεύρι θέλουμε, σίκαλης, κρίθινο, χαρουπάλευρο.

Ιφιγένεια Μανουρά

Ιφιγένεια Μανουρά


Σύνταξη

Η τέχνη, η επιστήμη, η γλώσσα, ο γραπτός λόγος, η παράδοση, είναι εργαλεία του πολιτισμού, που συμβάλλουν τα μέγιστα για να διαμορφωθεί μια κοινωνία, να θεσπίσει τους κώδικες και την ηθική της, να πλάσει τους όρους δημιουργίας της κοινωνικής συνείδησης, να επεξεργαστεί την αλληλεγγύη της και να φτιάξει έναν κοινωνικό ιστό, που θα διαφυλάσσει και θα προάγει την έννοια άνθρωπος.
Αναγνώσεις:104