Χρόνος ανάγνωσης περίπου:7 λεπτά

Γιορτινή γεμιστή κολοκύθα Χοκαντο | η κουζίνα της Αναστασίας



Ιδανική σε σούπες, σάλτσες, μαρμελάδες, πίτες, γέμιση, ριζότα ή σε ψητά, αλλά και ολόκληρη γεμιστή. Η κολοκύθα Χοκαντο (Hokkaidō, επιστημονική ονομασία Cucurbita maxima Duchesne ssp. maxima convar. maxima “Red Kuri”) ενθουσιάζει πολλούς με ένα ελαφρώς ξηρό άρωμα που θυμίζει κάστανο και τον ζουμερό πολτό της με χαμηλή περιεκτικότητα σε ίνες. Με βάρος από ένα έως δύο κιλά, οι κολοκύθες Χοκαντο είναι σημαντικά μικρότερες από τις περισσότερες συγγενείς τους, γεγονός που τις καθιστά ιδανικές για μικρά νοικοκυριά. Επιπλέον, σε αντίθεση με άλλες, η κολοκύθα Χοκαΐντο προετοιμάζεται ιδιαίτερα εύκολα και γρήγορα, επειδή η φλούδα της κολοκύθας Χοκαΐντο, η οποία είναι συνήθως έντονο πορτοκαλί (σπάνια και πράσινη), μπορεί να καταναλωθεί χωρίς κανένα πρόβλημα – δεν χρειάζεται ξεφλούδισμα. Η σφιχτή, νόστιμη πορτοκαλοκόκκινη σάρκα της κολοκύθας Χοκαντο κερδίζει πόντους σε σύγκριση με τους συγγενείς της με ιδιαίτερα υψηλή θρεπτική πυκνότητα, επειδή περιέχει λιγότερο νερό από άλλες κολοκύθες.

Η κολοκύθα Χοκαΐντο οφείλει το όνομά της στο αρχικό της «σπίτι» – ένα ομώνυμο νησί στην Ιαπωνία. Όπως η kabocha, η κολοκύθα Χοκαΐντο (ウチキクリ) ανήκει στην οικογένεια των χειμερινών κολοκύθων και ονομάζεται επίσης kuri kabocha (栗カボチャ) λόγω της γεύσης της που μοιάζει με κάστανο. Πήρε το όνομά του από το ιαπωνικό νησί Χοκαΐντο, όπου καλλιεργήθηκε από το 1878. Η κολοκύθα Χοκαΐντο καλλιεργείται και στην Ευρώπη εδώ και περίπου 20-25 χρόνια και τώρα είναι ένα από τα πιο δημοφιλή λαχανικά από τις αρχές του φθινοπώρου και τον χειμώνα στην ευρωπαϊκή αγορά.


Η κολοκύθα Χοκαΐντο περιέχει βιταμίνες Α, Β, C και Ε, ασβέστιο, κάλιο, σίδηρο, ριβοφλαβίνη, θειαμίνη, καθώς και φολικό οξύ, μαγνήσιο, σίδηρο, φώσφορο και βήτα-καροτίνη. Είναι επίσης χαμηλή σε θερμίδες και χαμηλή σε νάτριο.


Επειδή είναι σχετικά καινούργιο λαχανικό στην Ευρώπη, δεν είναι περίεργο αν δεν γνωρίζετε τα πολλά πλεονεκτήματά της, πέρα από την υπέροχη γεύση της!

Ας αναφέρουμε μερικά:

Υποστηρίζει την ουροδόχο κύστη και τα νεφρά: Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε κάλιο (490 χιλιοστόγραμμα ανά 100 γραμμάρια), η κολοκύθα Χοκαΐντο έχει διεγερτική επίδραση στη δραστηριότητα των νεφρών και της ουροδόχου κύστης. Ταυτόχρονα, αποστραγγίζει το σώμα φυσικά και εξισορροπεί ολόκληρη την ισορροπία των υγρών.

Παρέχει πολλή βιταμίνη Α: Για την όραση, ειδικά τη νύχτα, και για υγιές δέρμα, η Χοκαΐντο είναι σχεδόν φάρμακο, επειδή τα 100 γραμμάρια καλύπτουν ήδη το 70 τοις εκατό της καθημερινής μας ανάγκης σε βιταμίνη Α. Αυτό προάγει επίσης την υγιή ανάπτυξη των κυττάρων και αποτρέπει τα πρόωρα σημάδια γήρανσης.

Προστατεύει τα κύτταρα του σώματος: Όπως όλα τα πολύχρωμα λαχανικά, η Χοκαΐντο έχει μια μεγάλη δόση φυσικών φυτικών χρωστικών. Ωστόσο, αυτά δεν διασφαλίζουν μόνο την όμορφη εμφάνισή της, αλλά το καθιστούν ένα εξαιρετικό όπλο ενάντια σε ουσίες που βλάπτουν τα κύτταρα, όπως οι ελεύθερες ρίζες.

Είναι επίσης καλή για ευαίσθητα άτομα: Η Χοκαΐντο είναι τόσο εύκολη στην πέψη, που ακόμη και άτομα με ευαίσθητο στομάχι ή έντερα μπορούν να την απολαύσουν χωρίς δεύτερη σκέψη.

Είναι τέλεια για τους λάτρεις της διατροφής με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες: Υπάρχουν μόνο 5 γραμμάρια υδατανθράκων σε 100 γραμμάρια Hokkaido. Αυτό το καθιστά ιδανικό είδος λαχανικού για όποιον προτιμά τους χαμηλούς υδατάνθρακες για χάρη της σιλουέτας ή και της υγείας του.

Υποστηρίζει την άσκηση: Εάν πηγαίνετε τακτικά στο γυμναστήριο και τρώτε πολλές πρωτεΐνες, είναι καλύτερο να τρώτε Χοκαΐντο πιο συχνά: η υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α εδώ έχει εξισορροπητική επίδραση στο μεταβολισμό.

Παρέχει βιταμίνες Β: Δεν είναι τεράστια ποσότητα, αλλά η Χοκαΐντο μπορεί ακόμα να ξεχωρίζει με σημαντικές ποσότητες από αρκετές βιταμίνες από την ομάδα Β. Αυτό είναι καλό για το νευρικό σύστημα και ολόκληρο τον μεταβολισμό!

Έχει καλό ισοζύγιο διοξείδιου του άνθρακα (CO2): Με εκπομπές κάτω από 130 γραμμάρια ανά 100 γραμμάρια, η κολοκύθα Χοκαΐντο έχει καλό αποτύπωμα άνθρακα. Οι τιμές CO2 βασίζονται στους υπολογισμούς του Ινστιτούτου Ενεργειακής και Περιβαλλοντικής Έρευνας (IFEU) της Χαϊδελβέργης. Για την αξιολόγηση λαμβάνουν αναλογικά υπόψη τον τόπο παραγωγής, τη μέθοδο παραγωγής, όλες τις σχετικές μεταφορές, μεταποίηση, συσκευασία και αποθήκευση. Οι εκπομπές όλων των αερίων του θερμοκηπίου όπως. το διοξείδιο του άνθρακα (CO2), το μεθάνιο (CH4) και το υποξείδιο του αζώτου (N2O) ελήφθησαν υπόψη και μετατράπηκαν σε ισοδύναμα CO2.

Οι διατροφικές αξίες της κολοκύθας Χοκαΐντο ανά 100 γραμμάρια:
Θερμίδες 67
Πρωτεΐνες 1 g
Λίπη 0,4 g
Υδατάνθρακες 5 g
Ίνες 1 g

Εάν φυλάσσεται σε δροσερό και ξηρό μέρος, για παράδειγμα στο κελάρι, στο ντουλάπι ή στον χώρο λαχανικών του ψυγείου, μια ολόκληρη κολοκύθα Χοκαΐντο με το στέλεχος ανέπαφο θα διατηρηθεί για τουλάχιστον δύο μήνες. Αν χρησιμοποιήσετε μόνο τη μισή, μπορείτε να διατηρήσετε την υπόλοιπη σκεπασμένη με μεμβράνη τροφίμων στο ψυγείο για έως και τέσσερις ημέρες. Επίσης αν θέλετε, μπορείτε να καταψύξετε ωμή κολοκύθα Χοκαΐντο κομμένη σε κύβους, για να τη χρησιμοποιήσετε αρκετούς μήνες μετά π.χ. σε σούπες.

Σήμερα, λόγω των ημερών, θα δούμε μια εύκολη, εξαιρετική γαστρονομική δημιουργία με κολοκύθα Χοκαντο γεμιστή, που θα στολίσει οπτικά και γευστικά το γιορτινό σας τραπέζι, ικανοποιώντας και τον πιο απαιτητικό ουρανίσκο…

Γεμιστή κολοκύθα Χοκαντο με μοσχαρίσιο κιμά, ρύζι, ξηρούς καρπούς και μυρωδικά.

Υλικά:

1 κολοκύθα (Χοκαΐντο) 1,5 – 2 κιλά

500 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
50 γρ. ελαιόλαδο
50 γρ. βούτυρο

1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 πιπεριά πράσινη ψιλοκομμένη
½ πιπεριά κόκκινη Φλωρίνης ψιλοκομμένη
1 πιπεριά τσίλι (προαιρετικά)

150 γρ. ρύζι τ. Καρολίνα
75 γρ. σταφίδες μαύρες
75 γρ. καρύδια χοντροσπασμένα

½ κούπα μαϊντανό ψιλοκομμένο
½ κ.γ. κανέλα
1/3 κ.γ. γαρύφαλλο τριμμένο
1/3 κ.γ. κουρκουμά
1/3 κ.γ. τζίντζερ
½ κ.γ. πιπέρι μαύρο
1 κ.γ. γεμάτο αλάτι

αλάτι
πιπέρι
ελαιόλαδο

300 ml νερό

Λαχανικά επιλογής σας για τυχόν περίσσευμα της γέμισης π,χ.
3 – 5 πιπεριές Φλωρίνης
1 ξινόμηλο σε φέτες
1 πατάτα κομμένη κυδωνάτη

Προετοιμασία:

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 190° C στον αέρα.

Παρασκευή:

Πλένετε καλά την κολοκύθα. Mε ένα κοφτερό μαχαίρι κόβετε το επάνω μέρος της κολοκύθας – σαν καπάκι.

Με την βοήθεια ενός κουταλιού αφαιρείτε τους σπόρους και την ινώδη σάρκα της κολοκύθας, που συγκρατεί τους σπόρους. Την αλατοπιπερώνετε εσωτερικά και την αλείφετε με ελαιόλαδο.

Τοποθετείτε την κολοκύθα στο στρωμένο με λαδόκολλα ταψί (όπου θα ολοκληρώσετε το φαγητό) και την ψήνετε για 30 λεπτά. Την βγάζετε από τον φούρνο και την αφήνετε να κρυώσει ελαφρά, ενόσω εσείς ετοιμάζετε την γέμιση.

Ετοιμάζοντας τη γέμιση:

Σε ένα τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο με το βούτυρο. Ρίχνετε τον κιμά και τον τσιγαρίζετε ανακατεύοντας συνεχώς, ώσπου να αλλάξει όλος ο κιμάς χρώμα.

Προσθέτετε το κρεμμύδι, τις πιπεριές και την τσίλι ψιλοκομμένη (αν την βάλετε) και τσιγαρίζετε για 5 – 6 λεπτά ακόμη, να μαραθούν τα λαχανικά. (Την σάρκα της κολοκύθας από το κόψιμο του καπακιού που πιθανόν να σας περισσέψει, την κόβεται σε μικρά κομματάκια και τα προσθέτετε στο μείγμα).

Στη συνέχεια προσθέτετε το ρύζι (πλυμένο και στραγγισμένο), τις σταφίδες και τα καρύδια και τα ανακατεύετε όλα μαζί.

Ρίχνετε τον μαϊντανό και τα μπαχαρικά και ανακατεύετε για 2 – 3 λεπτά ακόμη.

Στο τέλος προσθέτετε το νερό. Μόλις πάρει βράση χαμηλώνετε στο ελάχιστο την εστία, σκεπάζετε το τηγάνι και μαγειρεύετε για 10 λεπτά ακόμη, ώσπου να απορροφηθεί το νερό.

Η γέμιση είναι έτοιμη!

Το γέμισμα και το ψήσιμο.

Γεμίζετε προσεκτικά την κολοκύθα και την σκεπάζετε με το καπάκι της. Την τοποθετείτε στην μια πλευρά του ταψιού.

Με την γέμιση που τυχόν περίσσεψε γεμίζετε λαχανικά της επιλογής σας. Σ’ αυτήν την συνταγή χρησιμοποίησα κόκκινες πιπεριές Φλωρίνης, που ταιριάζουν με την γλύκα της κολοκύθας. Έκοψα κι ένα ξινόμηλο σε φέτες, για να καλύψω την επιφάνεια της γέμισης, ώστε να μη στεγνώσει.

Αν υπάρχει κενός χώρος στο ταψί, τον γεμίζετε με φέτες πατάτας κομμένες κυδωνάτες.

Πασπαλίζετε τα λαχανικά με αλατοπίπερο και ραντίζετε με λίγο ελαιόλαδο.

Ψήνετε το φαγητό στον προθερμασμένο φούρνο για μια ως μιάμιση ώρα, ανάλογα με το μέγεθος της κολοκύθας και τον φούρνο (μετά την πρώτη ώρα ελέγχετε το ψήσιμο).

Όταν ολοκληρωθεί το ψήσιμο βγάζετε το ταψί από τον φούρνο και αφήνετε το φαγητό να μείνει για ένα δεκάλεπτο σε θερμοκρασία δωματίου πριν το σερβίρετε.

Τοποθετείτε την κολοκύθα με προσοχή σε μια αναλόγου μεγέθους στρόγγυλη πιατέλα, την κόβετε σε φέτες και σερβίρετε ή αφήνετε τους συνδαιτυμόνες σας να αυτοσερβιριστούν!

Καλή όρεξη!


Αν υπάρχουν απορίες ή χρειάζεστε διευκρινήσεις θα χαρώ να επικοινωνήσετε μαζί μου

Αναστασία

anastasia@svoura.net

Η Αναστασία ασχολείται από μικρή με το πάθος της, τη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική. Στην πλούσια εμπειρία της στο χώρο της δημιουργικής γαστρονομίας συμπεριλαμβάνονται:

– διεύθυνση μονάδας μεταποίησης βιολογικών προϊόντων και γλυκισμάτων,

– επικεφαλής κουζίνας σε εστιατόρια,

– υπεύθυνη πρωινού σε ξενοδοχειακή μονάδα,

– catering και

– διδασκαλία ελληνικής παραδοσιακής και δημιουργικής κουζίνας.

Σύνταξη

Η τέχνη, η επιστήμη, η γλώσσα, ο γραπτός λόγος, η παράδοση, είναι εργαλεία του πολιτισμού, που συμβάλλουν τα μέγιστα για να διαμορφωθεί μια κοινωνία, να θεσπίσει τους κώδικες και την ηθική της, να πλάσει τους όρους δημιουργίας της κοινωνικής συνείδησης, να επεξεργαστεί την αλληλεγγύη της και να φτιάξει έναν κοινωνικό ιστό, που θα διαφυλάσσει και θα προάγει την έννοια άνθρωπος.
Αναγνώσεις:169