Χρόνος ανάγνωσης περίπου:7 λεπτά

Κουραμπιέδες – η απόλυτη γεύση στην κουζίνα σας | η κουζίνα της Αναστασίας



Τα παραδοσιακά γλυκά των γιορτών
Σήμερα θα ασχοληθούμε με ένα πολύ γνωστό, διεθνές γλυκό της κουζίνας της Ανατολής που μοιάζει με το εγγλέζικο shortbread (κάτι σαν κουραμπιέδες χωρίς άχνη) ή το γερμανικό Vanillekipferl (που έχει τριμμένο αμύγδαλο στη ζύμη), κι έχει πολιτογραφηθεί σαν «ελληνικός κουραμπιές»…

Όταν τον 7ο αιώνα για πρώτη φορά οι κάτοικοι της Περσίας είδαν ζάχαρη, άρχισαν να δημιουργούν διάφορα γλυκίσματα με ζάχαρη. Μεταξύ αυτών κι ένα μπισκότο με αλεύρι, βούτυρο και ζάχαρη. Το μπισκότο αυτό πήρε το όνομά του από την περσική λέξη Qurabiye, που σημαίνει μπισκότο. Στη συνέχεια διαδόθηκε στον Λίβανο και γενικότερα στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Σήμερα βρίσκουμε κουραμπιέδες σε όλην τη Βαλκανική χερσόνησο, αλλά και στην Ιβηρική όπου το μετέφεραν οι Άραβες. Οι Έλληνες κάτοικοι της Μικράς Ασίας και ιδιαίτερα στην περιοχή της Σμύρνης κερνούσαν κουραμπιέδες όταν γεννιόταν ένα παιδί. Οι Μικρασιάτες πρόσφυγες ήταν αυτοί που έφεραν το γλυκό αυτό στην Ελλάδα. Πρώτα οι πρόσφυγες από την Καρβάλη της Καππαδοκίας έφτιαξαν το χωριό Νέα Καρβάλη κοντά στην Καβάλα κι άρχισαν να παράγουν τους κουραμπιέδες με τη συνταγή της Καππαδοκίας. Σύντομα το γλυκό αυτό κυκλοφόρησε σε όλη την Ελλάδα, ώστε σήμερα μαζί με τα μελομακάρονα να αποτελούν όχι μόνον τα τυπικά γλυκά των Χριστουγέννων στη χώρα μας, αλλά και τα πιο νόστιμα γλυκά της εποχής. Βέβαια, σήμερα έχει διαδοθεί τόσο πολύ ο κουραμπιές, που τρώγεται πλέον όλη τη χρονιά. Κι’ όταν η νοικοκυρά βάλει στο φούρνο το ταψί με τους κουραμπιέδες, ολόκληρη η γειτονιά μοσχοβολά φρέσκο βούτυρο! Ας φτιάξουμε τον τέλειο παραδοσιακό κουραμπιέ στην κουζίνα μας, που θα συνεισφέρει στην ατμόσφαιρα και την αίσθηση των γιορτινών ημερών.

Κουραμπιέδες

Υλικά:

Βασική συνταγή:

250γρ. βούτυρο φρέσκο*
80 γρ. ζάχαρη ψιλή κρυσταλλική
400 – 450 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (διπλοκοσκινισμένο)
Άχνη για το πασπάλισμα (κοσκινισμένη)

Δημιουργικές παραλλαγές:

1η. 50 γρ. αμύγδαλα καβουρδισμένα ολόκληρα
2η. 50 γρ. αμύγδαλα καβουρδισμένα και χονδροκομμένα
3η. 50 γρ. αμύγδαλο φιλέ
4η. 50 γρ. φουντούκια καβουρδισμένα ολόκληρα
5η. 50 γρ. φουντούκια καβουρδισμένα και χονδροκομμένα
6η. (Δείτε παρακάτω αναλυτικά)
7η. 200 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα (γάλακτος ή υγείας) αντί της άχνης, για να βουτηχτούν τα κουραμπιεδάκια

* Σημείωση για το βούτυρο:

Κατά παράδοση στην Ανατολή το βούτυρο για τον κουραμπιέ είναι αιγοπρόβειο που τους κάνει πιο εύθρυπτους και τραγανούς. Στην Ελλάδα συνήθως χρησιμοποιείται το αγελαδινό βούτυρο που τους κάνει πιο αφράτους και αρωματικούς.

Το πολύ καλό χτύπημα και για αρκετή ώρα, του βουτύρου και της ζάχαρης, προϋπόθεση για πετυχημένους κουραμπιέδες.

Παρασκευή:

Σε ένα μεγάλο μπολ ή κάδο του μίξερ, χτυπάμε πολύ καλά το βούτυρο για περίπου 10 λεπτά. Προσθέτουμε την ψιλή ζάχαρη και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε πάρα πολύ καλά για περίπου 15 λεπτά. Για να έχουμε αφράτη ζύμη, είναι σημαντικό να χτυπηθούν πολύ καλά και αρκετή ώρα το βούτυρο με τη ζάχαρη. Προσθέτουμε σταδιακά και το αλεύρι και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε απαλά με το χέρι. Δεν πρέπει να δουλέψουμε πολλή ώρα την ζύμη, αν θέλουμε αφράτους κουραμπιέδες!

Τώρα η βασική ζύμη είναι έτοιμη. Ανάλογα με την ποικιλία για τους κουραμπιέδες που επιλέξουμε να κάνουμε προχωράμε στα παρακάτω βήματα:

Για τις παραλλαγές 1 και 4.

Χωρίζουμε την ζύμη (με την βοήθεια μιας ζυγαριάς κουζίνας για ευκολία) σε μπαλάκια 20 – 25 γραμμαρίων (όταν είναι ίδιου μεγέθους ψήνονται όλα ομοιόμορφα). Βάζουμε 3 ολόκληρα αμύγδαλα η φουντούκια στο καθένα και το μορφοποιούμε σε κουραμπιεδάκι στρόγγυλο ή μακρόστενο.

Τα αραδιάζουμε σε ταψί φούρνου με λαδόκολλα σε απόσταση μεταξύ τους (γιατί θα φουσκώσουν στο ψήσιμο, μολονότι δεν έχουν κάποιο διογκωτικό, αλλά εξ αιτίας του εγκλωβισμένου αέρα από το χτύπημα του βουτύρου με την ζάχαρη).

Για τις παραλλαγές 2, 3, 5 και 7.

Προσθέτουμε στην βασική ζύμη τα πρόσθετα υλικά και δουλεύουμε ελαφρά με τα χέρια να ενσωματωθούν. Χωρίζουμε και πάλι την ζύμη (με την βοήθεια μιας ζυγαριάς κουζίνας για ευκολία) σε μπαλάκια 20 -25 γραμμαρίων και τα μορφοποιούμε σε κουραμπιεδάκια στρόγγυλα ή μακρόστενα. Τα αραδιάζουμε σε ταψί φούρνου με λαδόκολλα σε απόσταση μεταξύ τους (γιατί θα φουσκώσουν στο ψήσιμο, μολονότι δεν έχουν κάποιο διογκωτικό, αλλά εξ αιτίας του εγκλωβισμένου αέρα από το χτύπημα του βουτύρου με την ζάχαρη).



Έχουμε προθερμάνει τον φούρνο στους 160°C στις αντιστάσεις ή στους 150°C στον αέρα και ψήνουμε για 30 – 40 λεπτά της ώρας (ανάλογα και με το μέγεθος των κουραμπιέδων), ώσπου να πάρουν ένα χρυσόξανθο χρώμα.

Αφήνουμε τα κουραμπιεδάκια να κρυώσουν πολύ καλά!

Σε ένα μπολ έχουμε την άχνη κοσκινισμένη (για να είναι αφράτη) και βουτάμε τα κουραμπιεδάκια να καλυφθούν καλά. Τινάζουμε την άχνη που περισσεύει και τα αραδιάζουμε σε πιατέλα ή τα φυλάμε σε μεταλλικό κουτί μπισκότων.

Για την παραλλαγή 7. Κουραμπιέδες με σοκολάτα.

Αν θέλουμε να τα βουτήξουμε σε σοκολάτα, τότε παραλείπουμε το στάδιο με την άχνη και αφού κρυώσουν καλά τα κουραμπιεδάκια τα βουτάμε ολόκληρα ή μόνο την επάνω πλευρά τους σε λειωμένη σοκολάτα που έχουμε σε μπεν-μαρί. Τα αραδιάζουμε σε δίσκο που ντύσαμε με αλουμινόχαρτο, τα πασπαλίζουμε με τριμμένο αμύγδαλο ή φουντούκι και τα βάζουμε στο ψυγείο να παγώσει η σοκολάτα. Βάζουμε το καθένα σε καραμελλόχαρτο και τα φυλάμε σε δροσερό μέρος ή στο ψυγείο, κλεισμένα σε αεροστεγανό δοχείο τροφίμων.

Συμβουλή: Μπορούμε να φτιάξουμε διπλή, τριπλή, τετραπλή… κλπ δόση της βασικής ζύμης και να την χωρίσουμε για να κάνουμε μια ποικιλία από διάφορα κουραμπιεδάκια.

Τα κουραμπιεδάκια με καφέ!

Για την παραλλαγή 6.

Όπως είπαμε ο κουραμπιές είναι χαρακτηριστικό γλύκισμα ευρύτατα διαδεδομένο σε όλη την Ελλάδα που κατατάσσεται στα πατροπαράδοτα γλυκίσματα, και που συνήθως παρασκευάζεται τα Χριστούγεννα. Ωστόσο, διατίθενται σε ζαχαροπλαστεία ή παρασκευάζονται στα σπίτια όλο το χρόνο. Τώρα φτιάχνουμε τη δική μας εκδοχή, με στιγμιαίο καφέ!

Αγαπώ τη γεύση του καφέ και με ξετρελαίνει η μυρωδιά του φρέσκου βουτύρου. Έτσι ο συνδυασμός αυτών των δύο υπέροχων υλικών ήρθε αβίαστα μια μέρα, πριν αρκετά χρόνια, που έφτιαχνα κουραμπιέδες βουτύρου. Από τη μια οι κουραμπιέδες δίνουν πολλά περιθώρια δημιουργικών αυτοσχεδιασμών κι από την άλλη ο καφές όχι μόνο πίνεται, αλλά … τρώγεται εξίσου ευχάριστα!

Ένα… ή μάλλον δύο κουταλάκια μυρωδάτος στιγμιαίος καφές πέφτουν με περιέργεια στην απαλή, βουτυρένια ζύμη, αγκαλιάζονται τρυφερά και ήδη ξεχύνεται στην κουζίνα ένα απίστευτα ταιριαστό ζευγάρωμα γεύσεων! Και ιδού, υπέροχες βουτυρένιες μπουκίτσες που λιώνουν στο στόμα και ξετρελαίνουν τους γευστικούς μας κάλυκες μ’ αυτό το γλυκόπικρο άρωμα που «σπάει» τη μονοδιάστατη γλύκα του κουραμπιέ, αφήνοντας πίσω του την αναζωογονητική γεύση του καφέ, διατηρώντας ελάχιστη από την πίκρα του, ίσα – ίσα για να το κάνει ενδιαφέρον!

Έτσι μια μέρα, με την λήξη του 20ου αιώνα, γεννήθηκαν στην κουζίνα μου τα «κουραμπιεδάκια με καφέ» κι έκτοτε έγιναν τα αγαπημένα κεράσματα και δωράκια σε φίλους, συγγενείς και συμμετέχοντες στα μαθήματα ελληνικής κουζίνας! Με τον ξεχωριστό τους χαρακτήρα και ένταση, την «σοφιστικέ» τους φινέτσα, ε, τους παραδίνεσαι! Με ή χωρίς τύψεις! Γιατί είναι αδύνατον να σταματήσεις μόνο στο ένα!

Υλικά:

επιπλέον των υλικών της βασικής συνταγής θα χρειαστούμε

3 – 4 γρ. (ή και περισσότερο) στιγμιαίο καφέ

Παρασκευή:

Σε ένα μεγάλο μπολ ή κάδο του μίξερ, χτυπάμε πολύ καλά το βούτυρο για περίπου 10 λεπτά. Προσθέτουμε την ψιλή ζάχαρη και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε πάρα πολύ καλά για περίπου 15 λεπτά. Για να έχουμε αφράτη ζύμη, είναι σημαντικό να χτυπηθούν πολύ καλά το βούτυρο με τη ζάχαρη. Προσθέτουμε σταδιακά και το αλεύρι και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε απαλά με το χέρι. Προσθέτουμε τους κόκκους του στιγμιαίου καφέ και ανακατεύουμε καλά με το χέρι για να ενσωματωθούν. Η ζύμη είναι έτοιμη.

Παίρνουμε ένα κομμάτι ζύμης και το πλάθουμε σε ρολό διαμέτρου περίπου 2 εκατοστών. κόβουμε με μαχαίρι λοξά σε τεμάχια μήκους 3-4 εκατοστών. Τα αραδιάζουμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160οC στις αντιστάσεις πάνω κάτω, για περίπου 20-30 λεπτά.

Τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά. Σε μια βαθιά πιατέλα βάζουμε ζάχαρη άχνη και βουτάμε μέσα λίγα-λίγα τα κουραμπιεδάκια να καλυφτούν πολύ καλά. Τα τοποθετούμε σε ένα δοχείο που κλείνει αεροστεγώς, όπου διατηρούνται πολύ καλά.

Καλή επιτυχία … και καλοφάγωτους!


Μπορείτε να παρακολουθήσετε το παρακάτω βίντεο για τα κουραμπιεδάκια του καφέ:


Αν υπάρχουν απορίες ή χρειάζεστε διευκρινήσεις θα χαρώ να επικοινωνήσετε μαζί μου

Αναστασία

anastasia@svoura.net

Η Αναστασία ασχολείται από μικρή με το πάθος της, τη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική. Στην πλούσια εμπειρία της στο χώρο της δημιουργικής γαστρονομίας συμπεριλαμβάνονται:

– διεύθυνση μονάδας μεταποίησης βιολογικών προϊόντων και γλυκισμάτων,

– επικεφαλής κουζίνας σε εστιατόρια,

– υπεύθυνη πρωινού σε ξενοδοχειακή μονάδα,

– catering και

– διδασκαλία ελληνικής παραδοσιακής και δημιουργικής κουζίνας.

 

Σύνταξη

Η τέχνη, η επιστήμη, η γλώσσα, ο γραπτός λόγος, η παράδοση, είναι εργαλεία του πολιτισμού, που συμβάλλουν τα μέγιστα για να διαμορφωθεί μια κοινωνία, να θεσπίσει τους κώδικες και την ηθική της, να πλάσει τους όρους δημιουργίας της κοινωνικής συνείδησης, να επεξεργαστεί την αλληλεγγύη της και να φτιάξει έναν κοινωνικό ιστό, που θα διαφυλάσσει και θα προάγει την έννοια άνθρωπος.
Αναγνώσεις:121