Χρόνος ανάγνωσης περίπου:1 λεπτά

8 Οκτώβρη – Heroic Guerrilla – Ημέρα του Ηρωικού Αντάρτικου

Πριν από 55 χρόνια, σαν σήμερα, στις 8 Οκτώβρη 1967, ο Τσε Γκεβάρα αιχμαλωτίστηκε στις ζούγκλες της Βολιβίας, οδηγώντας Βολιβιανούς και Κουβανούς αντάρτες σε έναν αγώνα για την απελευθέρωση της χώρας από την καπιταλιστική και ιμπεριαλιστική εκμετάλλευση. Εκτελέστηκε με εντολή της CIA την επόμενη 9η Οκτώβρη 1967.

Εννέα μέρες αργότερα, μιλώντας σε μια συγκέντρωση περισσότερων από ένα εκατομμύριο ανθρώπων στην Αβάνα, ο Φιντέλ Κάστρο κήρυξε την 8η Οκτώβρη, «Ημέρα του Ηρωικού Αντάρτικου». Αναφερόμενος στον φίλο και σύντροφό του στην πορεία της Κουβανέζικης επανάστασης Ερνέστο είπε μεταξύ άλλων:
«Ο Τσε πέθανε υπερασπιζόμενος κανένα άλλο συμφέρον, καμία άλλη αιτία, παρά την υπόθεση των εκμεταλλευομένων και καταπιεσμένων αυτής της ηπείρου. Ο Τσε πέθανε υπερασπιζόμενος κανέναν άλλο σκοπό, παρά την υπόθεση των φτωχών και ταπεινών αυτής της γης… Μέχρι τώρα στην ιστορία, άνθρωποι που ενεργούν όπως εκείνος, άνθρωποι που κάνουν και δίνουν τα πάντα για την υπόθεση των φτωχών, μεγαλώνουν σε ανάστημα κάθε μέρα που περνά, βρίσκουν μια θέση πιο βαθιά στην καρδιά των ανθρώπων κάθε μέρα που περνά».

Το παρατσούκλι «Heroic Guerrilla» είναι μια αναφορά στην εμβληματική φωτογραφία του Che Guevara, γνωστό ως Guerrillero Heroico. Τραβήχτηκε το 1960 από τον κουβανέζο φωτογράφο Alberto Korda. Η Ημέρα του Ηρωικού Αντάρτικου δημιουργήθηκε για να τιμήσει τον εθνικό ήρωα της Κούβας και να αναγνωρίσει τη συμβολή του στην κουβανική επανάσταση.

Διαβάστε αύριο το αφιέρωμά μας στον Τσε – Ερνέστο Γκεβάρα στη «σβούρα του πολιτισμού».
https://svoura.net

Σύνταξη

Η τέχνη, η επιστήμη, η γλώσσα, ο γραπτός λόγος, η παράδοση, είναι εργαλεία του πολιτισμού, που συμβάλλουν τα μέγιστα για να διαμορφωθεί μια κοινωνία, να θεσπίσει τους κώδικες και την ηθική της, να πλάσει τους όρους δημιουργίας της κοινωνικής συνείδησης, να επεξεργαστεί την αλληλεγγύη της και να φτιάξει έναν κοινωνικό ιστό, που θα διαφυλάσσει και θα προάγει την έννοια άνθρωπος.
Αναγνώσεις:117