Χρόνος ανάγνωσης περίπου:3 λεπτά

Σπιτική χειροποίητη σφολιάτα | μαγειρεύει η Αναστασία

Σήμερα θα φτιάξουμε σπιτική χειροποίητη σφολιάτα. Για ένα κανονικό ταψί φούρνου.

Υλικά

1 κιλό αλεύρι (καλύτερα το κίτρινο «Μάννα»)

500 ml νερό (περίπου)

1 κσ αλάτι

2 κσ λεμόνι

50 γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

½ κγ κουρκουμά (προαιρετικά)

350 γρ. βούτυρο από το ψυγείο

Σημ.: Όταν γράφω βούτυρο, εννοώ φρέσκο βούτυρο αγελάδας ή τ. Κερκύρας και όχι βιτάμ ή άλλη μαργαρίνη. Η διαφορά είναι αισθητή στη γεύση!

Παρασκευή

Σε μια λεκάνη κοσκινίζουμε το αλεύρι με το αλάτι και τον κουρκουμά (αν βάλουμε). Προσθέτουμε το βούτυρο, το λεμόνι, το νερό (ανάλογα με το αλεύρι ίσως χρειαστούμε λιγότερο ή περισσότερο νερό).
Ζυμώνουμε με τα χέρια ή με το μίξερ, μέχρι να έχουμε μια εύπλαστη ζύμη που δεν θα κολλά στα χέρια μας.

Η ζύμη μας θα είναι περίπου 1600 γρ.

1. Αν θέλουμε να κάνουμε μια πίτα στο ταψί του φούρνου, τότε χωρίζουμε την ζύμη σε δύο μέρη (περίπου 800γρ το καθένα), τα μορφοποιούμε σε μπάλα, τα βάζουμε στην λεκάνη και την σκεπάζουμε καλά με μεμβράνη (για να μην ξεραθεί η ζύμη) και αφήνουμε στην άκρη να «ξεκουραστεί» και να «ωριμάσει» για μισή – μία ώρα.

2. Αν θέλουμε να κάνουμε «κρουασανάκια» – τυροπιτάκια ή «κρουασανάκια» – λουκανοπιτάκια κλπ, τότε χωρίζουμε την ζύμη σε τέσσερα (περίπου 400γρ το καθένα) ή πέντε ή έξι ίσα μέρη (ανάλογα πώς μας βολεύει για ό,τι θέλουμε να φτιάξουμε) και τα μορφοποιούμε σε μπαλάκια. Τα βάζουμε στην λεκάνη και τα σκεπάζουμε καλά με μεμβράνη τροφίμων (για να μην ξεραθεί η ζύμη) και αφήνουμε στην άκρη να «ξεκουραστεί» και να «ωριμάσει» για μισή έως μία ώρα.

Βγάζουμε το βούτυρο από το ψυγείο, το τρίβουμε στο χοντρό μέρος του τρίφτη και το χωρίζουμε σε τόσα ίσα μέρη όσα είναι και τα μπαλάκια της ζύμης μας.

Ανοίγουμε το κάθε μπαλάκι σε ένα μεγάλο φύλλο και απλώνουμε με μία σπάτουλα προσεκτικά το τριμμένο βούτυρο που του αντιστοιχεί, ώστε να καλύψει όλη την επιφάνεια. Κατόπιν, με ένα μπολάκι ή πιατάκι κάνουμε στο κέντρο έναν κύκλο και χαράζουμε ακτινωτά το φύλλο σε 8 ή 12 ακτίνες, φτάνοντας μέχρι την περιφέρεια του κύκλου. Έτσι έχουμε μπροστά μας έναν… «βουτυρωμένο ήλιο»! Έχοντας σαν βάση τον κύκλο τοποθετούμε το κάθε κομμένο τμήμα του «ήλιου» το ένα πάνω στο άλλο, φροντίζοντας να αφήσουμε στο τέλος κάποιο μεγαλύτερο, ώστε να το σκεπάσει καλά. Το τυλίγουμε πολύ καλά σε μεμβράνη.

►Σε αυτή την φάση μπορούμε είτε να το βάλουμε στο ψυγείο για δύο ώρες τουλάχιστον, έως και δύο μέρες και να το χρησιμοποιήσουμε όταν θέλουμε να κάνουμε την λιχουδιά μας, είτε να το βάλουμε στην κατάψυξη (-18 °C ) και να το χρησιμοποιήσουμε μέχρι και έξι μήνες μετά, αφού το αφήσουμε να ξεπαγώσει ομαλά στο ψυγείο.

Για πίτα

Έχουμε έτοιμη την γέμιση.

Βγάζουμε τον έναν «ήλιο» από το ψυγείο και σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε ένα φύλλο όσο είναι το μέγεθος του ταψιού μας. Λαδώνουμε το ταψί και τοποθετούμε το φύλλο. Ανοίγουμε και τον δεύτερο «ήλιο». Βάζουμε την γέμιση πάνω στο πρώτο φύλλο και τη σκεπάζουμε με το δεύτερο. Λαδώνουμε προσεκτικά όλο το επάνω φύλλο και χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C στον αέρα για 1 ώρα περίπου, μέχρι να πάρει ροδοκόκκινο χρώμα.

Για «κρουασανάκια»

Βγάζουμε τον έναν «ήλιο» από το ψυγείο και σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε ένα φύλλο 1,5 με 2 χιλιοστά. Χαράζουμε σταυρωτά στα 4 και μετά στα 8 ή στα 12 ή στα 16 και έχουμε τα ανάλογα τριγωνάκια (ανάλογα πόσο μεγάλα ή μικρά τα θέλουμε). Μοιράζουμε την γέμιση τοποθετώντας την στην φαρδιά πλευρά του τριγώνου και τυλίγουμε με κατεύθυνση προς την «μύτη» του τριγώνου. Έτοιμα τα κρουασανάκια.

Ντύνουμε με λαδόκολλα ένα ταψί και τοποθετούμε τα κρουασανάκια σε μικρή απόσταση μεταξύ τους (θα φουσκώσουν λίγο). Αλείφουμε την επιφάνειά τους με ελαιόλαδο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C στον αέρα για 30 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρουν ροδοκόκκινο χρώμα.

*Μια ζυγαριά κουζίνας θα κάνει την δουλειά μας πιο εύκολη και πιο πετυχημένη!

Καλή επιτυχία!

Αν υπάρχουν απορίες ή χρειάζεστε διευκρινήσεις θα χαρώ να επικοινωνήσετε μαζί μου: anastasia@svoura.net

Αναστασία

Η Αναστασία ασχολείται από μικρή με το πάθος της, τη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική. Στην πλούσια εμπειρία της στο χώρο της δημιουργικής γαστρονομίας συμπεριλαμβάνονται:

– διεύθυνση μονάδας μεταποίησης βιολογικών προϊόντων και γλυκισμάτων,

– επικεφαλής κουζίνας σε εστιατόρια,

– υπεύθυνη πρωινού σε ξενοδοχειακή μονάδα,

– catering και

– διδασκαλία ελληνικής παραδοσιακής και δημιουργικής κουζίνας.

.

.


Σύνταξη

Η τέχνη, η επιστήμη, η γλώσσα, ο γραπτός λόγος, η παράδοση, είναι εργαλεία του πολιτισμού, που συμβάλλουν τα μέγιστα για να διαμορφωθεί μια κοινωνία, να θεσπίσει τους κώδικες και την ηθική της, να πλάσει τους όρους δημιουργίας της κοινωνικής συνείδησης, να επεξεργαστεί την αλληλεγγύη της και να φτιάξει έναν κοινωνικό ιστό, που θα διαφυλάσσει και θα προάγει την έννοια άνθρωπος.
Αναγνώσεις:262