Χρόνος ανάγνωσης περίπου:14 λεπτά

Λατινοαμερικανός επαναστάτης, διοικητής της Κουβανικής Επανάστασης του 1959 και Κουβανός πολιτικός, επαναστάτης του κόσμου | Θεματοφύλακας ιστορικής μνήμης



«Είμαστε ρεαλιστές, επιδιώκουμε το αδύνατο!»
“Seamos realistas, pidamos lo imposible!”
55 χρόνια από τη δολοφονία του Τσε Γκεβάρα

Ξέρω! Ξέρω!
Αν φύγω από εδώ, ένα ποτάμι θα με καταπιεί.
Αυτή είναι η μοίρα μου: «σήμερα θα πεθάνω».
Αλλά όχι, η θέληση είναι ικανή για οτιδήποτε.
Συμφωνώ, υπάρχουν εμπόδια.
Δεν θέλω να πάω.
Αν πρέπει να πεθάνω, θα είναι εδώ στη σπηλιά.
Οι σφαίρες – τι να μου κάνουν
αν η μοίρα μου είναι να πνιγώ, αλλά εγώ
Θα ξεπεράσω τη μοίρα μου. Μοίρα
μπορεί να συγκριθεί με τη δύναμη της θέλησης.
Να πεθάνει αλλά γεμάτη σφαίρες
κομματιασμένα από ξιφολόγχες,
αλλά μην πνίγεσαι, όχι, όχι…
Πολέμησε, να πεθάνει μαχόμενος-
αυτό θυμάμαι καλύτερα
από το όνομά του.

Ερνέστο Γκεβάρα

Ο Ernesto Guevara (πλήρες όνομα – Ernesto Guevara de la Serna), ο οποίος είναι γνωστός στον κόσμο ως Che, γεννήθηκε στις 14 Ιούνη 1928 στην πόλη Rosario της Αργεντινής στην οικογένεια αρχιτέκτονα και επιχειρηματία Ernesto Guevara Lynch και της Celia de la Serna, απόφοιτη του Γυμνασίου καθολικών κοριτσιών, που προέρχονταν από πλούσιες οικογένειες.

Τα πρώτα δύο χρόνια της ζωής του Ερνέστο Γκεβάρα πέρασαν στο Πουέρτο Καραγκουατάι, μια απομακρυσμένη περιοχή στην επαρχία Μισιόνες. Εκεί, ο Guevara Lynch είχε φυτείες για την καλλιέργεια ελαιόπρινων, από τα αποξηραμένα φύλλα των οποίων παρασκευάζεται το τσάι ματέ (mate), πολύ δημοφιλές στην Αργεντινή και τη Λατινική Αμερική. Ωστόσο, η εμπορική του δραστηριότητα δεν οδήγησε σε οικονομική επιτυχία.

Η Celia, αψηφώντας τους κοινωνικούς κανόνες που ήταν αποδεκτοί εκείνη την εποχή, έγινε μία από τις πρώτες Αργεντινές που άρχισαν να φορούν παντελόνια, να κόβουν τα μαλλιά κοντά, να καπνίζουν και να οδηγούν αυτοκίνητο. Εκτός τον Ερνέστο, τέσσερα ακόμη παιδιά γεννήθηκαν στην οικογένεια.

Από την πρώιμη παιδική ηλικία, ο Ερνέστο υπέφερε από σοβαρή μορφή βρογχικού άσθματος και ως εκ τούτου η οικογένεια μετακόμισε σε μια περιοχή με ξηρότερο κλίμα. Το 1933, εγκαταστάθηκαν στην Άλτα Γκράσια, της επαρχίας Κόρδοβα.

Μέχρι την ηλικία των εννέα χρονών, ο Ερνέστο παρακολουθούσε στο σπίτι, όλα τα μαθήματα, – τον δίδασκε η μητέρα του – συμπεριλαμβανομένων των Γαλλικών. Κατά τη διάρκεια περιόδων ύφεσης του άσθματος, ασχολήθηκε ενεργά με τον αθλητισμό – έπαιζε ποδόσφαιρο, πινγκ-πονγκ, γκολφ, κολύμπι σε πισίνα, ιππασία. Έχει αφιερώσει ακόμη, πολύ χρόνο στην ανάγνωση και το σκάκι.

Ο Ερνέστο Τσε Γκεβάρα έφιππος στη Σιέρα Μαέστρα Nov_1958

Το 1937, ο Ερνέστο άρχισε να παρακολουθεί ένα δημόσιο σχολείο που πήρε το όνομά του San Martin, στην οποία συμμετείχαν κυρίως παιδιά από οικογένειες χαμηλού εισοδήματος. Το 1942, πήγε στο γυμνάσιο που πήρε το όνομά του Deana Funes στην Κόρδοβα, την επαρχιακή πρωτεύουσα, όπου πήγαινε με λεωφορείο. Την επόμενη χρονιά, όλη η οικογένεια μετακόμισε στην Κόρδοβα. Ο Ερνέστο άρχισε να ενδιαφέρεται για το ράγκμπι, έπαιξε για την τοπική ομάδα “Estudiantes” και δημοσίευσε άρθρα στο περιοδικό “Tackle” αφιερωμένο σε αυτό το άθλημα. Άρχισε επίσης να ενδιαφέρεται για την ποίηση και άρχισε να γράφει ποίηση. Το 1946, όταν ο Ερνέστο πήρε το απολυτήριο γυμνασίου, κέρδιζε ήδη χρήματα ο ίδιος, δουλεύοντας σε εργαστήριο στο Επαρχιακό Τμήμα Οδοποιίας.

Το 1947, η οικογένεια μετακόμισε στην πρωτεύουσα της Αργεντινής, όπου ο Ερνέστο εισήλθε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μπουένος Άιρες. Ταυτόχρονα, άρχισε να εργάζεται στην οικογενειακή κλινική του αλλεργιολόγου Σαλβαδόρ Πιζάνι. Την ίδια χρονιά, ο Ερνέστο συντάχθηκε στο στρατό, αλλά λόγω άσθματος, απολύθηκε από την υπηρεσία. Έλαβε το πτυχίο ιατρικής το 1953.

Κατά τη διάρκεια των πανεπιστημιακών του χρόνων, ο Γκεβάρα άρχισε να μελετά τον Μαρξισμό μαζί με άλλες φιλοσοφικές και κοινωνικοπολιτικές θεωρίες. Ωστόσο, δεν ενδιαφερόταν για πολιτική δραστηριότητα. Ήταν γοητευμένος από διάφορα τεχνικά – εμπορικά έργα. Για παράδειγμα, προσπάθησε να ξεκινήσει την παραγωγή ενός μέσου για την καταπολέμηση των κατσαρίδων, καθώς και να δημιουργήσει μια θήκη μεταπώλησης παπουτσιών. Αλλά όλα τα επιχειρηματικά του εγχειρήματα απέτυχαν.

Ο Τσε με τον Φιντέλ και την κόρη του Ίλντα Μπεατρίς

Η κοσμοθεωρία του Ερνέστο Γκεβάρα άρχισε να αλλάζει κατά τη διάρκεια των ταξιδιών του ως φοιτητής. Τον Γενάρη του 1950, ταξίδεψε πολύ στην Αργεντινή με ποδήλατο εξοπλισμένο με ένα μικρό κινητήρα. Σε αυτό το ταξίδι ο Ερνέστο άρχισε να κρατάει ημερολόγιο. Σε έξι εβδομάδες, ταξίδεψε σε δώδεκα επαρχίες, καλύπτοντας απόσταση πολλών χιλιομέτρων.

Τον Γενάρη του 1952, ο Γκεβάρα, μαζί με τον φίλο του Alberto Granado, πήγαν με μοτοσικλέτα στη Χιλή και στη συνέχεια στο Περού, την Κολομβία και τη Βενεζουέλα. Στο Καράκας, την πρωτεύουσα της Βενεζουέλας, σκόρπισε η παρέα. Ο Γκεβάρα πέταξε στο Μαϊάμι (ΗΠΑ), από όπου επέστρεψε στο Μπουένος Άιρες με αεροπλάνο τον Ιούλη. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, είδε τη δυστυχία των λαών της Λατινικής Αμερικής, ειδικά του Ινδιάνικου πληθυσμού. Από αυτή την άποψη, άρχισε να ενδιαφέρεται για την πολιτική, την οικονομία και την καταπολέμηση της κοινωνικής αδικίας. Η ομοιότητα των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι χώρες της Λατινικής Αμερικής οδήγησε τον Γκεβάρα στο συμπέρασμα ότι στο δρόμο για τη βελτίωση της ζωής στην ήπειρο, όλοι οι λαοί της πρέπει να ενεργήσουν από κοινού. Θεώρησε τον ιμπεριαλισμό της Βόρειας Αμερικής ως τον κύριο εχθρό.

Ο Τσε Γκεβάρα εκπέμπει στο Radio Rebelde από ένα αυτοσχέδιο στούντιο σε μια καλύβα στα βουνά της Σιέρα Μαέστρα κατά τη διάρκεια του Κουβανικού Ανταρτοπόλεμου.

Αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο πανεπιστήμιο, τον Ιούλη του 1953 ο Ερνέστο Γκεβάρα έφυγε τελικά από το σπίτι του. Σταματώντας για λίγο σε διάφορες χώρες, μέχρι το τέλος του έτους έφτασε στη Γουατεμάλα, όπου ο συνταγματάρχης Jacobo Arbenz, ο οποίος είχε αριστερές απόψεις και πραγματοποίησε μεγάλης κλίμακας κοινωνικοοικονομικούς μετασχηματισμούς στη χώρα, ήταν στην εξουσία. Έτσι, στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης της γης, άρχισε να εθνικοποιεί την ιδιοκτησία της ισχυρής αμερικανικής εταιρείας United Fruit Company. Η κυβέρνηση Arbenz έπεσε τον Ιούνh του 1954, μετά την εισβολή των μεταναστών της Γουατεμάλας, που ήταν οπλισμένοι και εκπαιδευμένοι από την αμερικάνικη CIA. Ο Γκεβάρα εντάχθηκε στις λαϊκές ομάδες που προσπάθησαν να αντισταθούν. Αποφεύγοντας πιθανή σύλληψη, ο Ερνέστο κατέφυγε πρώτα στην πρεσβεία της Αργεντινής και στη συνέχεια έφυγε από τη χώρα. Τα γεγονότα στη Γουατεμάλα τον έπεισαν ότι μόνο ο ένοπλος αγώνας θα μπορούσε να διεξαχθεί ενάντια στον ιμπεριαλισμό των ΗΠΑ. Από τώρα και στο εξής, θεωρούσε τον εαυτό του πεπεισμένο κομμουνιστή.

Η Aleida March και ο Ernesto Che Guevara – κατά τη διάρκεια του «μήνα του μέλιτος», που κράτησε μόνο λίγες μέρες μετά τον γάμο τους, αμέσως μετά τη νίκη της Κουβανικής Επανάστασης.

Ο Γκεβάρα κατευθύνθηκε προς την πρωτεύουσα του Μεξικού της πόλης του Μεξικού. Κατάφερε να βρει δουλειά στο Πρακτορείο Ειδήσεων της Αργεντινής “Achencia Latina” ως φωτογράφος και ανταποκριτής. Εργάστηκε επίσης με μερική απασχόληση ως νυχτοφύλακας σε βιβλιοπωλείο. Το 1955, ο Ερνέστο συναντήθηκε με τον Κουβανό Ραούλ Κάστρο και στη συνέχεια με τον αδελφό του Φιντέλ. Και οι δύο ήρθαν στο Μεξικό για να προετοιμάσουν μια ένοπλη εξέγερση στην Κούβα με σκοπό την ανατροπή του δικτάτορα Fulgencio Batista. Μετά από πρόταση του Φιντέλ, ο οποίος ηγήθηκε του επαναστατικού κινήματος, ο Ερνέστο εντάχθηκε στην ομάδα τους ως γιατρός. Οι Κουβανοί, με τους οποίους ο Γκεβάρα συμμετείχε σε εκπαίδευση μάχης, του έδωσαν το ψευδώνυμο Τσε. Αυτήν την προσφώνηση, την οποία χρησιμοποίησε συχνά ο Ερνέστο, χρησιμοποιείται στην Αργεντινή για να προσελκύσει την προσοχή (όπως «Γεια σου, φίλε!»).

Στις 25 Νοέμβρη 1956, το μηχανοκίνητο σκάφος Granma, σχεδιασμένο για 10-12 επιβάτες, αναχώρησε από το λιμάνι Tuspan του Μεξικού, με 82 άτομα στο πλοίο, συμπεριλαμβανομένου του Τσε και των αδελφών Κάστρο. Στις 2 Δεκέμβρη, η ομάδα έφτασε στην ανατολική ακτή της Κούβας. Τρεις μέρες αργότερα, οι αντάρτες έπεσαν σε ενέδρα. Λιγότεροι από είκοσι από αυτούς επέζησαν, συμπεριλαμβανομένων των Ερνέστο, Φιντέλ και Ραούλ. Έφτασαν στα βουνά της Σιέρα Μαέστρα και ξεκίνησαν ανταρτοπόλεμο εναντίον κυβερνητικών δυνάμεων από εκεί.

Η μικρή Aleida ανάμεσα στον Φιντέλ Κάστρο και τον πατέρα της – Ερνέστο Τσε Γκεβάρα, 1964, Αβάνα

Ο Γκεβάρα άρχισε να συμμετέχει ενεργά σε ένοπλες συγκρούσεις και σύντομα έγινε ένας από τους διοικητές. Τον Ιούλη του 1957, ο Τσε έγινε ο πρώτος στον οποίο ο Φιντέλ Κάστρο απένειμε την υψηλότερη θέση στην τάξη του επαναστατικού στρατού, του διοικητή – «Κομαντάντε». Ο Ερνέστο ασχολήθηκε επίσης με τη δημιουργία υποδομών στα εδάφη που κατείχαν, ίδρυσε την εφημερίδα Cubano Libre και ξεκίνησε τις ραδιοφωνικές εκπομπές του Radio Rebelde, που επέτρεψαν στους αντάρτες να διεξάγουν τη δική τους προπαγάνδα.

Τον Αύγουστο του 1958, με εντολή του Φιντέλ Κάστρο, μια ομάδα ανταρτών υπό τη διοίκηση του Τσε Γκεβάρα άρχισε να προχωρά στο κεντρικό τμήμα της Κούβας. Η κατάληψη της Santa Clara, πρωτεύουσας της επαρχίας Las Villas, που πραγματοποιήθηκε από τους μαχητές του Γκεβάρα τις τελευταίες ημέρες του Δεκέμβρη, έγινε μετά από αποφασιστική μάχη. Ο Τσε Γκεβάρα έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην Κουβανική επανάσταση. Οι λαμπρές του επιχειρήσεις είναι η κατάληψη της Σάντα Κλάρα και η επιτυχημένη δολιοφθορά εναντίον του τεθωρακισμένου τρένου του Μπατίστα τον Δεκέμβριο του 1958. Ο Τσε, με απόσπασμα μόνο 300 ατόμων, κατέλαβε την πόλη, την οποία υπερασπίζονταν σθεναρά 3.000 στρατιώτες του Μπατίστα. Την επόμενη μέρα, ο Τσε Γκεβάρο έδωσε στον δικτάτορα άλλο ένα σκληρό πλήγμα, εκτροχιάζοντας ένα θωρακισμένο τρένο του δικτάτορα που θα παρέδιδε 408 στρατιώτες και όπλα στις ανατολικές περιοχές της Κούβας για να σταματήσει την προέλαση των ανταρτών.

Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, ο Fulgencio Batista έφυγε από την Κούβα. Η νίκη της επανάστασης έγινε αμετάκλητη. Έχοντας καταλάβει την πόλη, οι αντάρτες άνοιξαν το δρόμο για μια επίθεση στην Αβάνα. Την 1η Γενάρη 1959, ο Φιντέλ Κάστρο ανακοίνωσε τη νίκη της επανάστασης.

Από τον Γενάρη έως τον Ιούνη του 1959, ο Τσε Γκεβάρα υπηρέτησε ως επικεφαλής της φρουράς La Cabagna, ένα συγκρότημα οχυρώσεων στα περίχωρα της Αβάνας. Εκεί επιβλέπει τις συνεδριάσεις των δικαστηρίων που δικάζουν τις υποθέσεις εκείνων που κατηγορούνται για εγκλήματα πολέμου κατά τη διάρκεια της δικτατορίας του Μπατίστα. Σύμφωνα με τη μαρτυρία ενός από τους βοηθούς του Τσε, 55 από τους περισσότερους από χίλιους αιχμαλώτους πολέμου εκτελέστηκαν στο φρούριο, τους οποίους το Δικαστήριο έκρινε ένοχο.

Στη συνέχεια, ο Τσε Γκεβάρα, ο οποίος έλαβε κουβανική υπηκοότητα, συμμετείχε ενεργά στις δραστηριότητες της επαναστατικής κυβέρνησης, η οποία άρχισε να ανοικοδομεί το κοινωνικοοικονομικό μοντέλο της Κούβας σύμφωνα με τις αρχές του σοσιαλισμού. Το 1959-1961, ο Ερνέστο διετέλεσε Πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας της Κούβας. Το 1961-1965 Υπουργός Βιομηχανίας προβλέποντας την ανάγκη για μια σειρά οικονομικών μεταρρυθμίσεων. Τον Δεκέμβρη του 1964, ο Τσε Γκεβάρα εκπροσώπησε την Κούβα στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στην Ουάσινγκτον, όπου επέκρινε έντονα τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Ερνέστο πραγματοποίησε επίσης πολλά διπλωματικά ταξίδια, σε όλον τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων αρκετών επισκέψεων στην ΕΣΣΔ. Ο Τσε επισκέφτηκε τη Μόσχα και το Πεκίνο, ενώ ταξίδεψε επίσης σε χώρες της Δυτικής Ευρώπης, της Λατινικής Αμερικής και της Αφρικής. Συναντήθηκε με τους κυριότερους πολιτικούς ηγέτες των σοσιαλιστικών χωρών της εποχής, από τον Μάο Τσε Τουνγκ και τον Γκαμάλ Αμπντελ Νάσερ μέχρι τον αντιπρόεδρο Μικογιάν της ΕΣΣΔ και τον Ζόζεφ Τίτο της Γιουγκοσλαβίας. Ταυτόχρονα συνάντησε σημαίνουσες προσωπικότητες της εποχής, όπως ο σοβιετικός κοσμοναύτης Γιούρι Γκαγκάριν, τον και το θρυλικό ζεύγος της γαλλικής διανόησης Ζαν Πολ Σαρτρ και Σιμόν ντε Μποβουάρ κλπ.

Σε μια προσπάθεια να αγωνιστεί για τα ιδανικά του απευθείας στα πεδία μάχης, ο Ερνέστο αποφάσισε να εγκαταλείψει το νησί και να αναπτύξει επαναστατικά κινήματα σε άλλες χώρες. Η επιλογή του ήταν η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, όπου έφτασε κρυφά τον Απρίλη του 1965, μαζί με μια ομάδα Κουβανών εθελοντών, ο Τσε ήλπιζε να υποστηρίξει τους αντάρτες με επικεφαλής τον Laurent-Désiré Kabila. Ωστόσο, αντιμέτωπος με την αποδιοργάνωση και την έλλειψη πειθαρχίας στις τάξεις των Κονγκολέζων, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη χώρα τον Νοέμβρη του ίδιου έτους.

Συζητώντας με τον Φιντέλ στην Αβάνα.

Ο Ερνέστο Γκεβάρα πέρασε έξι μήνες ανώνυμης περιήγησης στο Νταρ ες Σαλάμ (Τανζανία) και στην Πράγα (Τσεχοσλοβακία). Στη συνέχεια, με τη βοήθεια πλαστών εγγράφων, έχοντας περάσει από την Αυστρία, την Ελβετία, την ΕΣΣΔ και την Κούβα, κατευθύνθηκε προς τη Βολιβία. Το σχέδιό του ήταν να κάνει αυτή τη χώρα μια εστία επανάστασης σε ηπειρωτική κλίμακα.

Ο Τσε έφτασε στη Βολιβία τον Νοέμβρη του 1966. Η ομάδα του, που ονομάζεται Εθνικός Απελευθερωτικός Στρατός, αριθμούσε περίπου 50 άτομα. Οι αντάρτες επιχειρούσαν σε μια αραιοκατοικημένη περιοχή μεταξύ των ποταμών Niancahuasu και Rio Grande. Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Βολιβίας αρνήθηκε να βοηθήσει τον Γκεβάρα. Σε αντίθεση με την Κούβα, οι αντάρτες δεν βρήκαν υποστήριξη ούτε στους αγρότες. Ως αποτέλεσμα, οι μάχες εναντίον των Βολιβιανών στρατευμάτων, τις οποίες άρχισαν να διεξάγουν οι αντάρτες τον Μάρτη του 1967, σύντομα απέκτησαν τον χαρακτήρα αποφυγής διώξεων.

Αξιωματικοί της Βολιβίας και πράκτορες της CIA δείχνουν στους εκπροσώπους του τύπου τον νεκρό Τσε.

Στις 8 Οκτώβρη 1967, ο Ερνέστο Γκεβάρα τραυματίστηκε στο πόδι και συνελήφθη στο φαράγγι Quebrada del Juro. Μεταφέρθηκε στον οικισμό La Higuera, και με εντολή του στρατιωτικού δικτάτορα της χώρας Ρενέ Μπεριέντος και με την συγκατάθεση της CIA ο Τσε δολοφονήθηκε από βολιβιανό στρατιώτη στις 9 Οκτώβρη 1967. Το σώμα του μεταφέρθηκε με ελικόπτερο στο χωριό Vallegrande και τέθηκε σε δημόσια έκθεση για μια ολόκληρη μέρα, στο δωμάτιο πλυντηρίων ενός τοπικού νοσοκομείου. Το βράδυ της 10ης Οκτώβρη, τα χέρια του Τσε Γκεβάρα κόπηκαν από τους πράκτορες της CIA για να αναγνωρίσουν αργότερα την ταυτότητά του από τα δακτυλικά του αποτυπώματα. Την αυγή της 11ης Οκτώβρη, τα σώματα του λατινοαμερικανού επαναστάτη και των νεκρών συντρόφων του θάφτηκαν κρυφά κοντά στο αεροδρόμιο.

Στις 18 του ίδιου μήνα ο κουβανός ηγέτης Φιντέλ Κάστρο μίλησε ενώπιον εκατομμυρίων ανθρώπων που συγκεντρώθηκαν στην πλατεία της Επανάστασης στην Αβάνα προς τιμήν του Τσε. Εξαίροντας την προσωπικότητα και τη δράση του Γκεβάρα, ο Κάστρο τόνισε μεταξύ άλλων:

«Εάν θέλουμε να εκφράσουμε το πως θα θέλαμε να είναι οι άνδρες των επόμενων γενεών, πρέπει να πούμε: Ας είναι όπως ο Τσε! Εάν θέλουμε να πούμε πως επιθυμούμε να εκπαιδευτούν τα παιδιά μας, πρέπει χωρίς αμφιβολία να πούμε: Θέλουμε να εκπαιδευτούν σύμφωνα με το πνεύμα του Τσε!».

Κουβανοί και Αργεντίνοι ειδικοί κατάφεραν να βρουν τον μαζικό τάφο, μόνο τον Ιούνη του 1997. Τα λείψανα μεταφέρθηκαν στην Κούβα. Τον Οκτώβρη του ίδιου έτους πραγματοποιήθηκε επίσημη τελετή κηδείας στη Σάντα Κλάρα προς τιμήν της τριακοστής επετείου από τον θάνατο του Τσε Γκεβάρα, και το σώμα του θάφτηκε σε ένα χάλκινο μαυσωλείο.

Μνημείο και μαυσωλείο του Τσε Γκεβάρα στη Σάντα Κλάρα, Κούβα.

Ο Ερνέστο Τσε Γκεβάρα παντρεύτηκε δύο φορές. Το 1955-1959, παντρεύτηκε την Περουβιανή επαναστάτρια Ίλντα Γκαντέα. Το ζευγάρι είχε μια κόρη, την Ίλντα Μπεατρίς (1956). Το 1959, ο Γκεβάρα παντρεύτηκε την Κουβανέζα, Αλέιντα Μαρτς. Έκαναν τις κόρες Αλέιντα (Aleida) και Σίλια (Celia) και τους γιους Καμίλο (Camilo) και Ερνέστο (Ernesto).

Ο Τσε Γκεβάρα έχει γράψει πολλά βιβλία για επαναστατικά θέματα, μεταξύ των οποίων – «Ο αντάρτικος πόλεμος», «Επεισόδια του επαναστατικού πολέμου», «Κρίσιμες σημειώσεις για την Πολιτική Οικονομία». Επιπλέον, δημοσιεύθηκαν καταχωρήσεις του ημερολογίου του από διαφορετικά χρόνια, όπως «Το ημερολόγιο του μοτοσικλετιστή», «Επεισόδια του επαναστατικού πολέμου (Κονγκό)», «Βολιβιανό ημερολόγιο» κλπ.

Μετά το θάνατό του, ο Τσε Γκεβάρα έγινε μια θρυλική πολιτική προσωπικότητα, ένα από τα σύμβολα της Κουβανικής Επανάστασης, του κομμουνισμού και των κινημάτων αντίστασης γενικά σε όλον τον κόσμο. Η μοίρα του, η ηθική του δύναμη και η προθυμία του να δώσει τη ζωή του για τα δικά του ιδανικά, ενέπνευσαν πολλούς επαναστάτες σε όλο τον κόσμο να πολεμήσουν.

Πολλά βιβλία, τραγούδια και ποιήματα είναι αφιερωμένα στον Ερνέστο (Τσε) Γκεβάρα. Έχουν επίσης γίνει αρκετές ταινίες γι ‘ αυτόν, οι πιο γνωστές από τις οποίες είναι σήμερα οι ταινίες μεγάλου μήκους «Τσε Γκεβάρα: Τα Ημερολόγια ενός μοτοσικλετιστή» σε σκηνοθεσία Walter Salles (2004) και «Τσε» (διλογία) του Steven Soderbergh (2008).

Κάθε χρόνο στις 8 Οκτώβρη, η Κούβα γιορτάζει την ημέρα του ηρωικού αντάρτικου στη μνήμη του Τσε Γκεβάρα.

Αναμφίβολα, ο Τσε Γκεβάρα είναι ένας από τους μεγαλύτερους ήρωες της Κουβανικής Επανάστασης. Οφείλει τη δημοτικότητά του όχι μόνο στο απίστευτο χάρισμά του και τις εξαιρετικές ηγετικές του ιδιότητες, αλλά και στην εξαιρετική του γενναιότητα στο πεδίο της μάχης. Πίστευε ότι μια επαναστατική κοινωνία έπρεπε να οικοδομηθεί πάνω σε υψηλές ηθικές αρχές και όχι σε υλικά κίνητρα. Ο Τσε Γκεβάρα υπερασπίστηκε τα δικαιώματα των κρατών του Τρίτου Κόσμου.

Για εκατομμύρια ανθρώπους που μοιράζονται τις ιδέες του, δεν έγινε απλώς ένας θρύλος του 20ου αιώνα, αλλά ένα πραγματικά στενό, αγαπητό άτομο. Είχε σιδερένια θέληση και ήξερε να εκτιμά κάθε μέρα της ζωής του, έναν άνθρωπο με μεγάλη καρδιά, γεμάτο πόθο να βοηθήσει τους ανθρώπους, συμπονετικό και ελεήμονα. Αγαπούσε τα βιβλία, τον αθλητισμό, ήξερε να εκτιμά το ωραίο, ήταν έτοιμος να θυσιαστεί και είχε αίσθηση του χιούμορ. Άνθρωπος της δράσης, βρήκε χρόνο για προβληματισμό και γράψιμο.

Στο μνημείο του Τσε Γκεβάρα στο μέτωπό του στο χωριό La Higuera της Βολιβίας είναι γραμμένο: «Το παράδειγμά σου φωτίζει τη νέα αυγή». Αριστερά, στον τοίχο του πρώην σχολείου, είναι τα λόγια του Τσε: «…ο αληθινός επαναστάτης καθοδηγείται από το μεγάλο συναίσθημα της αγάπης. Είναι αδύνατο να σκεφτείς τον εαυτό σου ως αυθεντικό επαναστάτη χωρίς αυτή την ιδιότητα».

Η πόλη της Σάντα Κλάρα ονομάζεται πόλη του Ερνέστο Τσε Γκεβάρα, «η πρωτεύουσα του ηρωικού αντάρτικου».

Το 2013, έτος της 85ης επετείου από τη γέννηση του Ερνέστο Τσε Γκεβάρα, τα χειρόγραφά του συμπεριλήφθηκαν στο Μητρώο Τεκμηριωμένης Κληρονομιάς του Προγράμματος Μνήμης του Κόσμου της UNESCO.

Παρά την φυσική του εξόντωση, το πνευματικό κληροδότημα του Τσε περί της διαρκούς επανάστασης παρέμεινε ζωντανό. Ενέπνευσε εκατομμύρια ανήσυχους νέους, από το Μάη του ’68 και τη δεκαετία του 1970 μέχρι τις μέρες μας. Η μορφή του, αγέρωχη και επαναστατική, παρέμεινε το σύμβολο της ανυπακοής και της συνεχούς προσπάθειας για ένα καλύτερο αύριο, μια νέα καλύτερη σοσιαλιστική κοινωνία.

Θεματοφύλακας ιστορικής μνήμης

 

 

 

 

 

 

 

 




 

Σύνταξη

Η τέχνη, η επιστήμη, η γλώσσα, ο γραπτός λόγος, η παράδοση, είναι εργαλεία του πολιτισμού, που συμβάλλουν τα μέγιστα για να διαμορφωθεί μια κοινωνία, να θεσπίσει τους κώδικες και την ηθική της, να πλάσει τους όρους δημιουργίας της κοινωνικής συνείδησης, να επεξεργαστεί την αλληλεγγύη της και να φτιάξει έναν κοινωνικό ιστό, που θα διαφυλάσσει και θα προάγει την έννοια άνθρωπος.
Αναγνώσεις:132