Χρόνος ανάγνωσης περίπου:1 λεπτά

Αγνόπιτες με τυρεύτη ή ξινή μυζήθρα | της Ιφιγένειας Μανουρά

Να εξηγήσω κατ΄ αρχάς τι είναι ο τυρεύτης. Είναι το τυρί που παίρνουμε από το πρωτόγαλα ή πυαρ που παράγουν τα θηλαστικά την πρώτη ημέρα μετά την γέννα και το οποίο είναι πολύ θρεπτικό. Επειδή τα αρνάκια και τα κατσικάκια δεν προλαβαίνουν να το πιούν όλο, οι βοσκοί μετά το άρμεγμα το πετούν. Εάν έχετε γνωστούς βοσκούς παρακαλέστε τους να σας μαζέψουν γάλα να το πάρετε και να φτιάξετε τυρεύτη. Τώρα είναι η καλύτερη εποχή που γεννούν τα πρόβατα. Η παρασκευή είναι πάρα πολύ εύκολη. Βράζουμε το γάλα αφού το ανακατεύουμε συνέχεια μόλις ζεσταθεί αρκετά, για να μην μας πιάσει στην κατσαρόλα και μόλις πάρει την πρώτη βράσει κλείνουμε το μάτι της κουζίνας. Όλος ο τυρεύτης-τυρί ανεβαίνει στη πάνω μεριά της κατσαρόλας, χωρίς να έχουμε βάλει ούτε ξύδι, ούτε ξινό. Τον μαζεύουμε με τρυπητή κουτάλα τον βάζουμε σε ένα σουρωτήρι τον αλατίζουμε και τον αφήνουμε να στραγγίξει.

Υλικά για τις αγνόπιτες

Για την ζύμη

Μισό κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις.

330 γραμμάρια χλιαρό νερό, όχι καυτό γιατί θα κάψουμε τους μύκητες της μαγιάς.

Δυο κουταλιές λάδι.

Ένα κουταλάκι αλάτι.

Ένα κουταλάκι ζάχαρη.

Ένα φακελάκι μαγιά ή 30 γραμμάρια φρέσκια.

Αναμιγνύουμε όλα τα υλικά μαζί και ζυμώνουμε. Η ζύμη πρέπει να γίνει τόσο μαλακιά ώστε να μην πλάθετε και να κολλά στα χέρια μας και αυτό γιατί εάν θα γίνει σκληρή η πίτες δεν θα είναι μαλακές και αφράτες. Κλείνουμε σε μεγάλο μπολ τη ζύμη ώστε να διπλασιαστεί σε όγκο. Στη συνέχεια παίρνουμε μικρές ποσότητες από τη ζύμη όσο ένα μεγάλο καρύδι την ανοίγουμε περίπου σε διάμετρο πέντε εκατοστών πάνω στο χέρι μας που έχουμε βάλει λίγο λάδι για να μην κολλά, βάζουμε μέσα μια μεγάλη κουταλιά τυρεύτη και κλείνουμε σε μπαλάκι τη ζύμη. Στη συνέχεια στον πάγκο της κουζίνας βάζουμε λίγο λάδι και τοποθετούμε πάνω ένα- ένα μπαλάκι ζύμης, τα ανοίγουμε λίγο βάζουμε μέσα το υλικό και πιέζουμε με τα δάκτυλά μας ώστε να κάνουμε μια πίτα. Μπορούμε τις πίτες να τις τηγανίσουμε, ή να τις ψήσουμε στην κρεπιέρα όπως εγώ, έτσι δεν παίρνουν πολύ λάδι. Τις καταναλώσουμε σκέτες, με ζάχαρη, μέλι ή πετιμέζι. Επίσης στις πίτες εκτός από τυρεύτη που δεν υπάρχει στο εμπόριο και μπορεί κάποιοι να μην μπορέσουν να φτιάξουν, μπορούμε να βάλουμε ξινή μυζήθρα.

.

Ιφιγένεια Μανουρά

 

 

 

 

 

 

 

 


Σύνταξη

Η τέχνη, η επιστήμη, η γλώσσα, ο γραπτός λόγος, η παράδοση, είναι εργαλεία του πολιτισμού, που συμβάλλουν τα μέγιστα για να διαμορφωθεί μια κοινωνία, να θεσπίσει τους κώδικες και την ηθική της, να πλάσει τους όρους δημιουργίας της κοινωνικής συνείδησης, να επεξεργαστεί την αλληλεγγύη της και να φτιάξει έναν κοινωνικό ιστό, που θα διαφυλάσσει και θα προάγει την έννοια άνθρωπος.
Αναγνώσεις:96