Χρόνος ανάγνωσης περίπου:1 λεπτά

Το πορτρέτο | του Θεοχάρη Παπαδόπουλου

Εχτές είδα στον ύπνο μου

πως πόζαρα μπροστά σ’ έναν ζωγράφο.

Ήταν ίδιος ο Μποτέρο και μου έφτιαχνε

ολόσωμο πορτρέτο.

Όταν το έργο ολοκλήρωσε

είδα πως με ζωγράφισε χοντρό

κι έτοιμος ήμουνα να βιαιοπραγήσω

να του φέρω τον πίνακα κολάρο.

Μα σκέφτηκα πως κόστιζε πολλά

και που να τρέχω για αποζημιώσεις.

Όταν του ζήτησα το λόγο

μου χαμογέλασε αινιγματικά

δίχως να δώσει απάντηση.

.

Ξύπνησα ιδρωμένος κι έτρεξα,

βρήκα τη ζυγαριά μου και ζυγίστηκα

ήμουνα όπως πάντα στα κιλά μου.

Ηρέμησα και τότε το κατάλαβα

πως ο ζωγράφος ήτανε σωστός

κι εγώ είχα το λάθος που δεν πρόσεξα

πως μέσα μου το πάχος γιγαντώθηκε

πως άφησα το λίπος να με πνίξει

παγώνοντας μια κρούστα δημιούργησε

να μην με φτάνει ο θρήνος των ανθρώπων.

 

Θεοχάρης Παπαδόπουλος

[Η εικόνα που συνοδεύει το ποίημα είναι το έργο του Κολομβιανού καλλιτέχνη Φερνάντο Μποτέρο (Fernando Botero) «Το αγόρι με το πουλί»(Niño con un pájaro)].

.

Ο Θεοχάρης Παπαδόπουλος γεννήθηκε στον Πειραιά το 1978. Γιος του ποιητή Αντώνη Θ. Παπαδόπουλου. Σπούδασε στη σχολή Οικονομίας και Διοίκησης του τμήματος Λογιστικής στο ΤΕΙ Χαλκίδας, και ζει στην Αθήνα. Ασχολείται με την ποίηση από τα παιδικά του χρόνια. Έχει πληθώρα δημοσιευμάτων σε λογοτεχνικά περιοδικά. Ποιήματά του έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, τα βουλγαρικά και τα πακιστανικά (ουρντού). Έχει λάβει μέρος σε διεθνή λογοτεχνικά συνέδρια. Έκανε την πρώτη του δημοσίευση το 1993, ενώ κυκλοφόρησε την πρώτη του ποιητική συλλογή με τίτλο Τα παράταιρα το 1997. Είναι μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών και της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών. Είναι μέλος του Ομίλου για την Unesco Τεχνών Λόγου και Επιστημών Ελλάδας. Είναι μέλος της Φιλολογικής Στέγης Πειραιώς. Είναι ιδρυτικό μέλος του Νέου Πνευματικού Κύκλου Καλλιθέας. Γράφει κριτικές βιβλίων στο ηλεκτρονικό περιοδικό Βακχικόν και παρουσιάζει βαλκανική ποίηση στο περιοδικό Αιολικά Γράμματα. Βιβλία του: Πόρτες κλειστές (εκδόσεις Πλέβεν 2012 -βουλγαρικά-), Ξερόκλαδα (εκδόσεις ΡΕΩ 2012), Πρόσωπα γνωστά (εκδόσεις ΡΕΩ 2011), Ερείπια (εκδόσεις ΡΕΩ 2010), Κραυγές (εκδόσεις Ιωλκός 2009), Πρόγνωση καιρού (εκδόσεις Βακχικόν 2014), Έξυπνες βόμβες (εκδόσεις Μανδραγόρας 2016), Ζηλεύω τα βράχια (εκδόσεις Μανδραγόρας 2018), Είπαμε ψέματα πολλά (εκδόσεις Κέδρος, 2019), Μεταμοντέρνες αυταπάτες (εκδόσεις Μανδραγόρας 2021).

Σύνταξη

Η τέχνη, η επιστήμη, η γλώσσα, ο γραπτός λόγος, η παράδοση, είναι εργαλεία του πολιτισμού, που συμβάλλουν τα μέγιστα για να διαμορφωθεί μια κοινωνία, να θεσπίσει τους κώδικες και την ηθική της, να πλάσει τους όρους δημιουργίας της κοινωνικής συνείδησης, να επεξεργαστεί την αλληλεγγύη της και να φτιάξει έναν κοινωνικό ιστό, που θα διαφυλάσσει και θα προάγει την έννοια άνθρωπος.
Αναγνώσεις:64