Χρόνος ανάγνωσης περίπου:10 λεπτά

Στην τελική γραμμή η 14η διοργάνωση της Πανελλήνιας Εξόρμησης Ερασιτεχνών Αστρονόμων στον Δρυμώνα Θέρμου

Οι πανελλήνιες εξορμήσεις αποτελούν μια προσπάθεια των αστρονομικών συλλόγων της χώρας για τη σύσφιξη των σχέσεων των ερασιτεχνών αστρονόμων και των φίλων της αστρονομίας. Πραγματοποιούνται εκεί που οι ερασιτέχνες αστρονόμοι βρίσκονται στο στοιχείο τους, κάτω από τη μαγεία των σκοτεινών ουρανών στα βουνά της Ελλάδος. Η ιδέα για τις πανελλήνιες εξορμήσεις πρωτοδιατυπώθηκε στις 18 Νοέμβρη 2006 στη συνάντηση των Διοικητικών Συμβουλίων των σωματείων ερασιτεχνικής αστρονομίας που πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα.

Την 20η Φλεβάρη 2022 έγινε έκτακτη διαδικτυακή συνέλευση των Διοιηκτικών Συμβουλίων των ελληνικών συλλόγων ερασιτεχνικής αστρονομίας με θέμα τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί λόγω COVID-19 και επηρεάζουν την διοργάνωση της 14ης Πανελλήνιας Εξόρμησης Ερασιτεχνών Αστρονόμων στον Δρυμώνα Θέρμου. Ομόφωνα αποφασίστηκε η διεξαγωγή της αστροεξόρμησης στις 29-30-31 Ιούλη 2022.

Η Αστρονομική και Αστροφυσική Εταιρεία Δυτικής Ελλάδας όπως είναι γνωστό έχει αναλάβει την διοργάνωση της 14ης Π.Ε.Ε.Α.,όπου θα διεξαχθεί στις 29-30-31 Ιούλη 2022. Η ΑΑΕΔΕ προωθεί την αστρονομία στη Δυτική Ελλάδα με ομιλίες από διεθνούς φήμης Αστροφυσικούς και άλλους επιστήμονες. Σιμόπουλος, Τραχανάς, Μαρκεζίνης, Μπουραντάς είναι μερικοί από τους επιστήμονες που την τίμησαν με την παρουσία τους. Ιδρύθηκε το 2000 και πραγματοποίησε εκδηλώσεις και παρατηρήσεις με τηλεσκόπια σε όλη την Δυτική Ελλάδα.

Το διοικητικό συμβούλιο της ΑΑΕΔΕ έχει σκοπό να συνεχίσει την διάδοση και την διάχυση των γνώσεων των θετικών επιστημών και της αστρονομίας, (όπως διοργάνωση ομιλιών, εξορμήσεων, αστροπαρατήρησης, σεμιναρίων), όπως με μοναδικό και ξεχωριστό τρόπο εφάρμοσε ο αείμνηστος Θύμιος Παπαναστασίου, ιδρυτής και πρώτος πρόεδρος της αστρονομικής εταιρείας.

Πρώτη μέριμνα είναι να οδηγήσει πρωτίστως την Αστρονομική Εταιρεία στην επιτυχή διοργάνωση της Πανελλήνιας Εξόρμησης Ερασιτεχνών Αστρονόμων, που θα γίνει για μια ακόμα φορά στον Δρυμώνα – Θέρμου – Τριχωνίδας, στον νομό της Αιτωλοακαρνανίας, 29-30-31 Ιούλη 2022. Οι συντεταγμένες της θέσης αστροπαρατήρησης είναι: 38°39’2.13″Β, 21°39’52.00″Α

Στην Οργανωτική Επιτροπή εκτός από τα μέλη του Δ.Σ., συμμετέχουν και οι:

Καλλημέρη Γιάννα, Αντιδήμαρχος Δήμου Θέρμου

Κωστακόπουλος Νίκος, Εντεταλμένος Σύμβουλος Δήμου Θέρμου

Παπαδογεώργου Κατερίνα, Φυσικός Καθηγήτρια Δ.Ε.

Αρβαλής Γιώργος, υπεύθυνος των «οδηγών» για την Στερεά Ελλάδα

Κουρκούτας Γιώργος, Ασφαλιστικός Πράκτορας.

Στον χώρο της αστροεξόρμησης

  • Θα λειτουργούν καντίνες με φαγητά παγωτά και ποτά σε καλές τιμές.

  • Θα υπάρχει άφθονο νερό Κορπής σε ειδικό βυτίο της Εταιρείας διανομής νερού, που θα τοποθετηθεί σε δροσερό μέρος κάτω από τα έλατα, όπου οι επισκέπτες θα μπορούν να γεμίζουν τα μπουκάλια τους, με νερό αρίστης ποιότητας.

Επίσης υπάρχει η πηγή με κρύο νερό στον Παλιό Δρυμώνα μόλις 2-3 χιλιόμετρα από την θέση της Αστροεξόρμησης.

  • Εκτός από τις 6 χημικές τουαλέτες, που θα τοποθετηθούν σε κεντρική θέση στον χώρο της εξόρμησης, θα υπάρχουν και δύο ντουζιέρες (γυναικών και ανδρών) καθώς και 6 εξωτερικοί νιπτήρες για την πρωινή περιποίηση των επισκεπτών.

  • Θα είναι τοποθετημένοι πράσινοι κάδοι απορριμμάτων και μπλε κάδοι ανακύκλωσης χαρτιού, πλαστικού κλπ. Επίσης ένας κάδος «κουδούνι» για το γυαλί.

  • Στους επισκέπτες θα μοιραστούν σακούλες ανακύκλωσης και κόκκινες ζελατίνες για τους φακούς τους, μαζί με το ντοσιέ με το πληροφοριακό υλικό, που θα δίνεται μετά την εγγραφή τους και την καταβολή των 5 ευρώ στην είσοδο (γραμματεία), (οι κάτω των 18 ετών επισκέπτες δεν πληρώνουν είσοδο) όπως γίνεται σε όλες τις Πανελλήνιες διοργανώσεις.

  • Θα υπάρχει σταθμός πρώτων βοηθειών, στελεχωμένος με υγειονομικό προσωπικό. (Ιατρό – φαρμακείο – υλικό – εθελοντές από την Ε.Ο.Ε.Δ.). Επίσης θα υπάρχει αυτόματος εξωτερικός απινιδωτής.

  • Θα υπάρχει ασθενοφόρο όλο το 24ωρο στο χώρο της εξόρμησης. Η παρουσία ασθενοφόρου είναι πολύ σημαντική και προάγει το αίσθημα ασφαλείας στους συμμετέχοντες.

Ο κανονισμός και μέτρα προστασίας

Η διοργάνωση θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με το πρωτόκολλο που ισχύει τον Ιούλη. Η διοργάνωση έχει προμηθευτεί και θα διαθέσει δωρεάν επαρκή αριθμό self test, σε όποιον επιθυμεί να κάνει τον έλεγχο.

1. Απαγορεύεται το άναμμα φωτιάς στο χώρο της διοργάνωσης αλλά και σε κανένα σημείο του δάσους νύχτα ή ημέρα.

2. Να αποφεύγουμε το σβήσιμο των τσιγάρων στο έδαφος διότι κατά τους καλοκαιρινούς μήνες υπάρχουν ξερά χόρτα που αρπάζουν πολύ εύκολα φωτιά.

3. Περιμετρικά και εντός του πεδίου παρατήρησης από την δύση του Ήλιου και για όλη τη διάρκεια της νύχτας δε θα χρησιμοποιήσουμε λευκό φωτισμό (εξωτερικά, εσωτερικά φώτα αυτοκινήτων, φακούς κτλ) αλλά ούτε και έντονο κόκκινο φωτισμό. Να φροντίσουμε από νωρίς να προμηθευτούμε τον κατάλληλο εξοπλισμό (ζελατίνες κλπ) για να έχουμε τον κατάλληλο φωτισμό.

4. Περιμετρικά και εντός του πεδίου παρατήρησης από την δύση του Ήλιου και για όλη τη διάρκεια της νύχτας δε θα μετακινήσουμε κανένα όχημα. Εάν κάποιος θα πρέπει να αποχωρήσει κατά τη διάρκεια της παρατήρησης θα φροντίσει να συνεννοηθεί με εκπρόσωπο της οργανωτικής για την κατάλληλη θέση που θα σταθμεύσει το όχημά του. Επειδή η είσοδος του πεδίου παρατήρησης θα είναι κλειστή μετά την δύση του Ήλιου και για όλη την νύχτα, τυχόν αργοπορημένοι παρατηρητές θα εισέρχονται μόνο κατόπιν συνεννόησης τους με εκπρόσωπο της οργανωτικής (καλό είναι να αποφεύγουμε αυτή τη διαδικασία, εκτός αν υπάρχει πολύ σοβαρός λόγος).

5. Δε θα κάνουμε χρήση των Green Laser Pointers εκτός από το προκαθορισμένο χρονικό διάστημα, από τον υπεύθυνο παρατήρησης, για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

6. Κατά τη διάρκεια της παρατήρησης θα αποφεύγουμε την κατανάλωση αλκοόλ.

7. Σεβόμενοι το νυχτερινό περιβάλλον του δάσους και την ανάγκη των συμπαρατηρητών μας να εκτελέσουν ομαλά το παρατηρησιακό τους πρόγραμμα δεν θα φωνάζουμε δυνατά και δεν θα βάζουμε δυνατή μουσική καθ΄ όλη τη διάρκεια της νύχτας έως και τις 11 το πρωί, διότι δε θα πρέπει επίσης να ξεχνάμε πως ο ευρύτερος χώρος του πεδίου παρατηρήσεων χρησιμοποιείται και ως χώρος κατασκήνωσης των παρατηρητών.

8. Σεβόμενοι το φυσικό περιβάλλον φροντίζουμε όλοι μας για τη διατήρηση της καθαριότητας του χώρου.

9. Τα κατοικίδια ζώα δεν επιτρέπονται αλλά αν δεν υπάρχει εναλλακτική λύση φιλοξενίας είναι πιθανό να γίνει μια εξαίρεση. Σε περίπτωση που έρθει το κατοικίδιο μαζί σας, πρέπει να είναι πάντα δεμένο (ιδιαίτερα κατά την διάρκεια της νυχτερινής παρατήρησης), όσο ήμερο και αν είναι.

10. Οι διοργανωτές είναι υπεύθυνοι για τον έλεγχο των συμμετεχόντων κατά την είσοδο. Για την ασφάλεια του εξοπλισμού τους είναι υπεύθυνοι οι συμμετέχοντες.

11. Όσοι θέλουν να φωτογραφίσουν και θα χρησιμοποιήσουν laptop, dSLR ή άλλο εξοπλισμό που φωτορυπαίνει, θα στήσουν τον εξοπλισμό τους στο χώρο που έχει υποδειχτεί από την οργανωτική για τους φωτογράφους ώστε να μην ενοχλούν τους παρατηρητές.

Το ιστορικό των αστροεξορμήσεων

1Η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΞΟΡΜΗΣΗ

Μετά από πρωτοβουλία της Εταιρείας Αστρονομίας Χαλκίδας συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθεί η πρώτη πανελλήνια εξόρμηση τον Ιούλιο του 2007 στην περιοχή της Δίρφης στην Εύβοια υπό την αιγίδα της, ενώ εκφράστηκε απ’ όλους η βούληση για μελλοντική καθιέρωση κάθε καλοκαίρι. Η Εταιρεία Αστρονομίας Χαλκίδας όρισε να πραγματοποιηθεί η 1η Πανελλήνια Εξόρμηση στις 20-21 Ιούλη 2007. Η εξόρμηση πραγματοποιήθηκε στο ορειβατικό καταφύγιο «Μιχάλης Νικολάου» στη Δίρφη Ευβοίας (υψόμετρο 1100 m). Περισσότερα από 100 άτομα όλων των ηλικιών παρευρέθησαν και η συνάντηση θεωρήθηκε επιτυχημένη καθώς ήταν και η πρώτη φορά που διοργανώθηκε.

2Η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΞΟΡΜΗΣΗ

Η δεύτερη πανελλήνια εξόρμηση, του 2008, είχε συμφωνηθεί στα πλαίσια του 5ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Ερασιτεχνικής Αστρονομίας να διεξαχθεί και πάλι στη Δίρφη ωστόσο δυστυχώς ακυρώθηκε.

3Η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΞΟΡΜΗΣΗ

Έτσι τη σειρά πήρε ο Σύλλογος Ερασιτεχνικής Αστρονομίας ο οποίος στη συνάντηση των συλλόγων ερασιτεχνικής αστρονομίας, που πραγματοποιήθηκε στην Αλεξανδρούπολη στις 15 Νοέμβρη 2008 ζήτησε και ανέλαβε τη διοργάνωση της 3ης Πανελλήνιας Εξόρμησης Ερασιτεχνών Αστρονόμων, το καλοκαίρι του 2009. Τόπος της εξόρμησης ήταν το Όρος Καλλίδρομο, στο καταφύγιο της «Ανάβρας» σε υψόμετρο 600 μέτρων, 7 χιλιόμετρα από τις Θερμοπύλες, 200 χιλιόμετρα από την Αθήνα και 320 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη. Η εξόρμηση πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στις 26-27-28 Ιούνη με τη συμμετοχή περίπου 70 ατόμων. Στη συνάντηση αυτή έγιναν σημαντικές προσθήκες στο πρόγραμμα όπως οι ομιλίες και τα πρακτικά εργαστήρια-workshops.

4Η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΞΟΡΜΗΣΗ

Στο 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ερασιτεχνικής Αστρονομίας που πραγματοποιήθηκε στην Αλεξανδρούπολη αποφασίστηκε η 4η Πανελλήνια Εξόρμηση Ερασιτεχνών Αστρονόμων να συνδιοργανωθεί από την Αστρονομική Ένωση Σπάρτης «Διός Κούροι» και την Αστρονομική Εταιρεία Πάτρας «Ωρίων» με χώρο διεξαγωγής το όρος Πάρνων στα σύνορα των νομών Αρκαδίας και Λακωνίας. Η συνδιοργάνωση αυτή αφενός μεταδίδει ένα μήνυμα φιλίας και συνεργασίας των συλλόγων, αφετέρου εκφράζει την αποφασιστικότητα των διοργανωτών για τη διοργάνωση μιας άρτιας εξόρμησης που θα καθιερώσει το θεσμό στη συνείδηση των ερασιτεχνών αστρονόμων.

5Η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΞΟΡΜΗΣΗ

Η 5η Πανελλήνια Εξόρμηση διοργανώθηκε για πρώτη φορά στη Βόρεια Ελλάδα. Με νέο ρεκόρ συμμετοχής, πλέον των 500 ατόμων, ο Όμιλος Φίλων Αστρονομίας διοργάνωσε την εξόρμηση με μεγάλη επιτυχία στους Φιλιππαίους Γρεβενών στο διάστημα 29 με 31 Ιούλη 2011, με πλούσιο πρόγραμμα και σκοτεινούς ουρανούς.

6Η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΞΟΡΜΗΣΗ

Στο 7ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ερασιτεχνικής Αστρονομίας που πραγματοποιήθηκε στα Χανιά τον Οκτώβρη του 2011, αποφασίστηκε η 6η Πανελλήνια Εξόρμηση Ερασιτεχνών Αστρονόμων να συνδιοργανωθεί εκ νέου από την Αστρονομική Ένωση Σπάρτης «Διός Κούροι» και την Αστρονομική Εταιρεία Πάτρας «Ωρίων» με χώρο διεξαγωγής το όρος Πάρνων στα σύνορα των νομών Αρκαδίας και Λακωνίας κατά την περίοδο 20 με 23 Ιουλίου 2012. Ο αριθμός των συμμετεχόντων αυξήθηκε για ακόμη μια φορά και έφτασε τα 625 άτομα.

7Η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΞΟΡΜΗΣΗ

Η 7η Πανελλήνια Εξόρμηση Ερασιτεχνών Αστρονόμων αποφασίστηκε στη γενική συνέλευση των Δ.Σ. στη Θεσσαλονίκη τον Οκτώβρη του 2012 να πραγματοποιηθεί στα Λιβάδια Κοτύλης του Γράμμου Καστοριάς από τον Σύλλογο Ηλιακών και Πλανητικών Παρατηρητών Καστοριάς από 5 μέχρι 7 Ιουλίου 2013. Αν και ο καιρός δεν ήταν σύμμαχος ήταν μια πολύ όμορφη εξόρμηση σε ένα ξεχωριστό μέρος.

8Η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΞΟΡΜΗΣΗ

Κατ τη διάρκεια του 8ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Ερασιτεχνικής Αστρονομίας που πραγματοποιήθηκε στη Θάσο Τον Οκτώβρη του 2013 αποφασίστηκε η διοργάνωση της 8ης Πανελλήνιας Εξόρμησης Ερασιτεχνών Αστρονόμων από το Σύλλογος Ερασιτεχνικής Αστρονομίας στο όρος Ελικώνας του νομού Βοιωτίας στο διάστημα 25 με 28 Ιούλη 2014, όπου με νέο ρεκόρ συμμετοχής, πάνω από 900 άτομα, ήταν μια από τις πιο επιτυχημένες ΠΕΕΑ.

9Η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΞΟΡΜΗΣΗ

Τον Νοέμβρη του 2014 στη συνάντηση των Δ.Σ. στο χώρο του Εθνικού Αστεροσκοπείου αποφασίστηκε η ανάληψη της 9ης Πανελλήνιας Εξόρμησης Ερασιτεχνών Αστρονόμων από τον Αστρονομικό Σύλλογο Δυτικής Μακεδονίας στους Φιλιππαίους Γρεβενών για το διάστημα 17 μέχρι 19 Ιούλη 2015, όπου η συμμετοχή, έφτασε τα 800 άτομα και ήταν μια από τις πιο επιτυχημένες ΠΕΕΑ.

10Η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΞΟΡΜΗΣΗ

Η 10η Πανελλήνια Εξόρμηση Ερασιτεχνών Αστρονόμων οργανώθηκε απο την Αστρονομική Ένωση Σπάρτης «Διός Κούροι» με χώρο διεξαγωγής το όρος Πάρνων στα σύνορα των νομών Αρκαδίας και Λακωνίας κατά την περίοδο 29 με 31 Ιούλη 2016.

11η Πανελλήνια Εξόρμηση

Μετά από σύσκεψη εκπροσώπων αστρονομικών συλλόγων από όλη την Ελλάδα στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Πεντέλης τον Οκτώβρη 2006, ανατέθηκε ομοφώνως στον Αστρονομικό Σύλλογο Δυτικής Μακεδονίας να αναλάβει για δεύτερη φορά μέσα στην τελευταία τριετία την διοργάνωση της Πανελλήνιας Εξόρμησης Ερασιτεχνών Αστρονόμων (ΠΕΕΑ) στις 21 με 23 Ιούλη 2017 στους Φιλιππαίους Γρεβενών.

Το ομαδικό πνεύμα όλων των συμμετεχόντων σε συνδυασμό με τον ιδανικό χώρο για Αστροπαρατήρηση και αστροφωτογράφιση στους Φιλιππαίους, άφησαν στους εκατοντάδες επισκέπτες της 11ης ΠΕΕΑ τις καλύτερες εντυπώσεις. Στόχος του Αστρονομικού Συλλόγου Δυτικής Μακεδονίας και της 11ης ΠΕΕΑ ήταν ερασιτέχνες αστρονόμοι, επιστήμονες και όλοι όσοι αγαπάνε την αστρονομία να επικοινωνήσουν, να ανταλλάξουν απόψεις, επιστημονικές τεχνικές και τελικά όλο και περισσότεροι να έρθουν σε επαφή με την αστρονομική κοινότητα.

Η διοργάνωση κρίθηκε απόλυτα ικανοποιημένη αφού πλήθος αστροφωτογράφων και παρατηρητών γέμισαν τον χώρο της κατασκήνωσης στους Φιλιππαίους Γρεβενών. Αρκετός ήτανε και ο κόσμος που οδηγήθηκε στην εν λόγω περιοχή για την θαυμάσια ομιλία του Σαββάτου από την Δρ. Φιόρη –Αναστασία Μεταλληνού με θέμα «Η εξερεύνηση του πλανήτη Δία και η διαστημική αποστολή Juno». Ένα υπέροχο 3ημερο στην 11η ΠΕΕΑ – Αστροεξόρμηση 2017 έλαβε τέλος και φυσικά ο ουρανός καταπληκτικός και μαγευτικός!!!!

12η ΠΕΕΑ Δρυμώνας Θέρμου Αιτωλοακαρνανίας

Τον Οκτώβριο του 2017 στα πλαίσια του 10ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Ερασιτεχνών Αστρονόμων που διοργανώθηκε στη Κέρκυρα, αποφασίστηκε η ανάληψη της 12ης ΠΕΕΑ από την Αστρονομική και Αστροφυσική Εταιρία Δυτικής Ελλάδος στις 13 – 15 Ιούλη 2018 στο Δρυμώνα Θερμού Αιτωλοακαρνανίας. Μια απόλυτα επιτυχημένη ΠΕΕΑ με πλήθος κόσμου, σε ένα πανέμορφο μέρος, όπου η προσπάθεια και η όρεξη των διοργανωτών έφεραν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

13η Πανελλήνια Εξόρμηση Ερασιτεχνών Αστρονόμων.

Η 13η ΠΕΕΑ, συνδιοργανώθηκε στους Φιλιππαίους Γρεβενών από τον Όμιλο Φίλων Αστρονομίας Θεσσαλονίκης και τον Αστρονομικό Σύλλογο Δυτικής Μακεδονίας, για το διάστημα 02-04 Αυγούστου 2019.

Από τότε δεν έγινε αστροεξόρμηση εξαιτίας της πανδημίας.

.

Ο ιστότοπος της αστροεξόρμησης όπου μπορείτε να ενημερωθείτε, να εγγραφείτε ή να δηλώσετε συμμετοχή ως εθελοντής στην αστροεξόρμηση

Καλές παρατηρήσεις σε όλους και καλή αντάμωση στον Δρυμώνα!

Δανιήλ Τσιορμπατζής

Τι όμορφο που είναι να ζεις / να μπορείς να διαβάζεις τον κόσμο / τη ζωή να τη νιώθεις τραγούδι αγάπης / τι όμορφο που είναι να ζεις / σαν παιδί να απορείς και να ζεις.
Αναγνώσεις:113