Χρόνος ανάγνωσης περίπου:2 λεπτά

Η πολιορκία του Σαράγεβο μέσα από τη ματιά του Δημήτρη Μεσσήνη, στην Ιεράπετρα

Σεράγεβο 05/04/1992. Πριν 30 χρόνια, ξεκίνησε η μεγαλύτερη και μακροχρόνια πολιορκία στην σύγχρονη ιστορία… Κράτησε 1.425 ημέρες και η χειρότερη συνέπεια της πολιορκίας ήταν ότι μετρήθηκαν όχι λιγότεροι από 11.541 νεκρούς, εκ των οποίων 1.601 παιδιά, και 57.000 τραυματίες, εκ των οποίων 14.888 παιδιά, ανάμεσά τους 3.378 με βαριά τραύματα και 355 με μόνιμη αναπηρία, σε μια πόλη των 360.000 κατοίκων τότε… Κι ας μήν ξεχνάμε ότι οι μόνοι κερδισμένοι από το μακελειό στην πρώην Γιουγκοσλαβία ήταν οι πάσης φύσεως εργολάβοι…

Στην Ιεράπετρα της Κρήτης από 6 ως 13 Αυγούστου διοργανώνεται το 9ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας, αφιερωμένο φέτος στα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή και τον Ξεριζωμό 1.500.000 Ελλήνων της Ανατολής από τις πατρογονικές τους εστίες. Στο εθνικό τραύμα της Μικρασιατικής Καταστροφής, που είναι καταγεγραμμένο στο συλλογικό μας υποσυνείδητο είναι βασισμένη η ταινία «Γη της Πονεμένης Παναγιάς», που θα προβληθεί στην τελετή έναρξης του «9ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας» στις 6 Αυγούστου 2022. Σε μια εποχή που ο ξεριζωμός αποτελεί μια τραγική πραγματικότητα της οποίας είμαστε μάρτυρες, έχουμε την υποχρέωση να μην ξεχνάμε τον Ελληνικό ξεριζωμό της Μικράς Ασίας και τις αλησμόνητες πατρίδες.

Στα πλαίσια του Φεστιβάλ διοργανώνεται στο Στέκι Νεολαίας της Ιεράπετρας φωτογραφική έκθεση-μαρτυρία του γνωστού παλαίμαχου φωτορεπόρτερ Δημήτρη Μεσσήνη με θέμα την Πολιορκία του Σεράγεβο στα γεγονότα του γιουγκοσλαβικού εμφυλίου 1992-96, το οποίο έχει συγκινητικούς παραλληλισμούς με ξεριζωμό άλλων βαλκανικών εθνοτήτων και ανθρώπινο σπαραγμό. To υλικό προέρχεται από το ατομικό αρχείο του Δημήτρη Μεσσήνη ο οποίος στη διάρκεια της μακρόχρονης καριέρας του εργάστηκε για διεθνή μέσα ενημέρωσης και έχει καλύψει το μεγαλύτερο μέρος των πολέμων και συγκρούσεων στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή, την Αφρική και την Ασία. Η έκθεση διαρκεί από 8 ως 11 Αυγούστου 2022.

Ο Δημήτρης Μεσσήνης έγραψε για την έκθεση:

«Επίσημος προσκεκλημένος – Πρέσβης Πολιτισμού!!!

Πολύ μεγάλη η τιμή που μου έκαναν το 9ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας και το 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κρήτης που διοργανώνονται από 6 έως 13 Αυγούστου!!!
Παράλληλα, από 8 έως 11 Αυγούστου θα λειτουργήσει στο Στέκι Νεολαίας Ιεράπετρας, προσωπική μου φωτογραφική έκθεση με θέμα «ΣΕΡΑΓΕΒΟ – Η πολιορκία». Η επιλογή του θέματος έγινε λόγο της 30ης επετείου από την μεγαλύτερη και μακροχρόνια πολιορκία της σύγχρονης ιστορίας.

Για να θυμούνται οι παλαιότεροι και να διδάσκονται οι νέοι…

Ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ σε όλους!!! »

Σύνταξη

Η τέχνη, η επιστήμη, η γλώσσα, ο γραπτός λόγος, η παράδοση, είναι εργαλεία του πολιτισμού, που συμβάλλουν τα μέγιστα για να διαμορφωθεί μια κοινωνία, να θεσπίσει τους κώδικες και την ηθική της, να πλάσει τους όρους δημιουργίας της κοινωνικής συνείδησης, να επεξεργαστεί την αλληλεγγύη της και να φτιάξει έναν κοινωνικό ιστό, που θα διαφυλάσσει και θα προάγει την έννοια άνθρωπος.
Αναγνώσεις:87