Χρόνος ανάγνωσης περίπου:1 λεπτά

Η μαρτυρία του Νίκου Καραγιάννη «Πέρα από το Μαουτχάουζεν, Αριθμός 65500» από την Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών

Αναγγελία της επικείμενης κυκλοφορίας του 15ου τόμου της εκδοτικής σειράς ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ της Ε.Κ.Ι.Μ.
Η μαρτυρία του Νίκου Καραγιάννη «Πέρα από το Μαουτχάουζεν, Αριθμός 65500»

Η Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών, εν όψει της 81ης επετείου για τη Μάχη της Κρήτης, αναγγέλλει την έκδοση του 15ου τόμου της εκδοτικής σειράς ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ με τίτλο Πέρα από το Μαουτχάουζεν, Αριθμός 65500. Πρόκειται για τα απομνημονεύματα του Νίκου Καραγιάννη (1923-2007), τον οποίο η γερμανική κατοχή στην Κρήτη βρίσκει μαθητή στην Ε΄ τάξη της Εμπορικής Σχολής Ηρακλείου. Μετά από παρότρυνση γνωστών και φίλων του αποφασίζει να αφήσει πίσω τους δισταγμούς και να γράψει τις περιπέτειές του από τη συμμετοχή του στην αντίσταση, από το δεύτερο χρόνο της γερμανικής κατοχής ως και τον εμφύλιο. Στόχος του είναι να δώσει μια εικόνα των περιπετειών που πέρασε κατά τη γερμανική κατοχή αλλά και τη ζωή που βίωναν οι κρατούμενοι στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης. Αυτή η γραπτή αφήγηση έφτασε στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης μέσω των απογόνων του Νίκου Καραγιάννη.

Τα πρώτα κεφάλαια αποτελούν την αφήγηση για τη δράση και τις περιπέτειές του στα γερμανικά κρατητήρια του Ηρακλείου, στις φυλακές της Αγιάς στα Χανιά και εν συνεχεία τις φυλακές Αβέρωφ στην Αθήνα, πριν τη μεταγωγή του στα ναζιστικά στρατόπεδα της Αυστρίας, και τα επόμενα κεφάλαια, που αποτελούν και το μεγαλύτερο μέρος της αφήγησης, την εμπειρία του από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης Μαουτχάουζεν, Μέλκ και Εμπενζέε, που σημάδεψαν τη ζωή του. Οι αφηγήσεις και οι περιγραφές του τόσο ρεαλιστικές, που σχεδόν κόβουν την ανάσα.

Ιστορικό Μουσείο Κρήτης

Σοφοκλή Βενιζέλου 27, 71202 Ηράκλειο, Κρήτη

Tηλέφωνο (+30) 2810-283219

www.historical-museum.gr

info@historical-museum.gr

Σύνταξη

Η τέχνη, η επιστήμη, η γλώσσα, ο γραπτός λόγος, η παράδοση, είναι εργαλεία του πολιτισμού, που συμβάλλουν τα μέγιστα για να διαμορφωθεί μια κοινωνία, να θεσπίσει τους κώδικες και την ηθική της, να πλάσει τους όρους δημιουργίας της κοινωνικής συνείδησης, να επεξεργαστεί την αλληλεγγύη της και να φτιάξει έναν κοινωνικό ιστό, που θα διαφυλάσσει και θα προάγει την έννοια άνθρωπος.
Αναγνώσεις:64