Χρόνος ανάγνωσης περίπου:2 λεπτά

Ο Καραγκιόζης Αστροναύτης, του Θεάτρου Σκιών Αθανασίου στον Άγιο Νικόλαο, 10 Μάη 2022, στις 18:00

Ο Χατζηαβάτης πάντα βρίσκει δουλειά στον Καραγκιόζη, αυτή τη φορά τον συστήνει να εργασθεί ως αστροναύτης. Ο ξυπόλητος λαϊκός μας ήρωας θ΄ αφήσει τον πλανήτη γη και θα απογειωθεί στο διάστημα. Σταθμός το φεγγάρι. Εκεί θα γνωρίσει τη βασίλισσα Σελήνη και έναν εντελώς διαφορετικό κόσμο …

Μικροί και μεγάλοι θα διασκεδάσετε με τις περιπέτειες του αγαπημένου μας Καραγκιόζη, με την υπογραφή του θεάτρου σκιών «Αθανασίου».

Είσοδος 6 ευρώ με Δώρο για κάθε παιδί.


Ο θίασος Αθανασίου ιδρύθηκε το 1982 από τα αδέρφια Κώστα, Γιάννη, Αργύρη και Ελένη μετά από πολύχρονη μαθητεία δίπλα στον αείμνηστο καραγκιοζοπαίκτη Γιώργο Χαρίδημο.
Από το 1987 με την άδεια του Υπουργείου Παιδείας, ο θίασος δίνει παραστάσεις παραδοσιακού Καραγκιόζη, σε νηπιαγωγεία, δημοτικά, και γυμνάσια όλης της χώρας, παράλληλα δημιουργεί εργαστήρια θεάτρου σκιών στον Ε.Ο.Π, σε σχολεία και κατασκηνώσεις.
Το καλοκαίρι του 1987 συμμετέχει στο διεθνές φεστιβάλ της Ύδρας με μεγάλη επιτυχία.
Τον Σεπτέμβριο του 1988 εκπροσώπησε την Ελλάδα στο διεθνές φεστιβάλ μαριονέτας, κούκλας και θεάτρου σκιών στο Σαρλεβίλ – Μεζιέρ στις Αρδένες της Γαλλίας. Ανάμεσα σε 100 διαφορετικά θέατρα τριάντα κρατών στην κατάμεστη αίθουσα «salle des fetes» του hotel de ville παρουσιάστηκε το έργο «Ο Καραγκιόζης και το στοιχειωμένο δεντρί».

Το 1989 δημιουργεί μόνιμη χειμερινή σκηνή, στο πνευματικό κέντρο του δήμου Μοσχάτου, στην πλατεία Μεταμορφώσεως, ενώ κοντά βρίσκεται προσφέροντας πολύτιμες συμβουλές ο δάσκαλος της τέχνης Γιώργος Χαρίδημος. Σε συνεργασία με τον δήμο λειτουργούν παράλληλα εργαστήρια θεάτρου σκιών για παιδιά ηλικίας 5 έως 15 χρόνων.

Το 1990 παίρνει μέρος με δύο παραστάσεις στη γιορτή του παραδοσιακού κουκλοθέατρου της Ιταλίας «Πουλτσινέλα» που πραγματοποιήθηκε στη Νάπολι.

Το 1993 διοργανώνει σεμινάρια για δασκάλους και νηπιαγωγούς με θέμα: «Το θέατρο σκιών ως παιδαγωγικό εργαλείο».

Τον Μάρτιο του 1994 σε συνεργασία με τον δήμο Μοσχάτου διοργανώνει έκθεση με τις φιγούρες του βετεράνου καραγκιοζοπαίχτη Γιώργου Χαρίδημου στον εκθεσιακό χώρο του πνευματικού κέντρου. Ο θίασος Αθανασίου στον ίδιο χώρο παρουσιάζει σπάνιες ηρωικές παραστάσεις Καραγκιόζη καθιερώνοντας τις εκδηλώσεις με τίτλο: «ηρωικό αφιέρωμα».

Τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς, δίνει παραστάσεις στην Ολλανδία και στη Δανία (Άμστερνταμ, Χάγη, Ουτρέχτη και Κοπεγχάγη)

Τον Μάιο του 1996 επισκέπτεται τους απόδημους Έλληνες στην μακρινή Αυστραλία ( Μελβούρνη, Αδελαίδα, Σίδνευ).

Το 1998 επισκέπτεται πάλι την Ολλανδία, το Άμστερνταμ και την Ουτρέχτη.

Το 1999 το πνευματικό κέντρο του δήμου Μοσχάτου υπέστη ζημιές από τον μεγάλο σεισμό της Αθήνας και την επόμενη χρονιά η μόνιμη σκηνή του θιάσου, μεταφέρεται στο δημοτικό κινηματοθέατρο «ΟΝΕΙΡΟ» στον ‘Αγιο Ιωάννη Ρέντη (Χρυσοστόμου Σμύρνης και Μπαλτατζή ) όπου λειτουργεί και το καλοκαίρι.

Τον Οκτώβριο του 2000 ο θίασος Αθανασίου ταξιδεύει στον παγωμένο Καναδά (Βανκούβερ, Κάλγκαρι, Ρετζάινα, Έντμοντον, Μόντρεαλ).

Το 2002 ο θίασος μεταφέρει την μόνιμη σκηνή στον Άγιο Δημήτριο όπου δίνονται παραστάσεις κάθε Κυριακή απόγευμα. Τις καθημερινές δίνονται παραστάσεις για σχολεία και νηπιαγωγεία με ταυτόχρονη λειτουργία εργαστηρίου, όπου τα παιδιά φτιάχνουν την δική τους φιγούρα και μαθαίνουν μερικά από τα μυστικά της λαϊκής μας τέχνης.

Τον Μάρτιο παρουσιάζει παραστάσεις στο Σίδνεϊ και στην Μελβούρνη της Αυστραλίας.
Το 2004 περιοδεύει στους απόδημους Έλληνες της Γερμανίας στο Βερολίνο, στο Ντίσελντορφ, στο Μύνστερ και στο Μόναχο.

Το 2006 μεταφέρει την μόνιμη σκηνή του στο Μοσχάτο επί της οδού Πλάτωνος 7 κοντά στην Λεωφ. Ποσειδώνος

Εκτός από τους μόνιμους χώρους και το εξωτερικό, o θίασος δίνει παραστάσεις Καραγκιόζη σε όλη την Ελλάδα σε συνεργασία με δήμους, συλλόγους και κατασκηνώσεις.


Τρίτη 10 Μαΐου στο Δημ. κιν/θέατρο ΡΕΞ στον Άγιο Νικόλαο με μια παράσταση στις 6:00μμ.
Προπώληση εισιτηρίων στο viva.gr
Τιμή εισιτηρίου: 6€

Σύνταξη

Η τέχνη, η επιστήμη, η γλώσσα, ο γραπτός λόγος, η παράδοση, είναι εργαλεία του πολιτισμού, που συμβάλλουν τα μέγιστα για να διαμορφωθεί μια κοινωνία, να θεσπίσει τους κώδικες και την ηθική της, να πλάσει τους όρους δημιουργίας της κοινωνικής συνείδησης, να επεξεργαστεί την αλληλεγγύη της και να φτιάξει έναν κοινωνικό ιστό, που θα διαφυλάσσει και θα προάγει την έννοια άνθρωπος.
Αναγνώσεις:175