Χρόνος ανάγνωσης περίπου:6 λεπτά

19-30/10/2022 το 10ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων. Μέχρι 31/5/2022 oι υποβολές ταινιών

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων / Chania Film Festival (CFF) είναι ένα διεθνές κινηματογραφικό φεστιβάλ με αφετηρία τα Χανιά. Μια διοργάνωση που γρήγορα έγινε θεσμός με διεθνείς συνεργασίες, με μετακλήσεις δημιουργών, με πολλές παράλληλες εκδηλώσεις, με αναγνώριση και αποδοχή.

Ένας κινηματογραφικός θεσμός που φιλοδόξει να φιλοξενήσει ό,τι καλύτερο από τον χώρο του κινηματογράφου, τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό. Ένας θεσμός δημιουργικός, παρεμβατικός και κυρίως ανήσυχος. Ένας τόπος συνάντησης ταινιών μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ, animation. Μια γιορτή της 7ης τέχνης.

Τα cineΜαθήματα αποτελούν την εκπαιδευτική δράση του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων / Chania Film Festival (CFF).

Ξεκίνησαν το 2001 και αποτελούν μια πολυεπίπεδη παρέμβαση στον χώρο της οπτικοαουστικής παιδείας σε επίπεδο Κρήτης.

Ένα πλέγμα εκπαιδευτικών δράσεων οι οποίες απευθύνονται στην εκπαιδευτική κοινότητα, δίνοντας την δυνατότητα στους μαθητές αλλά και στους εκπαιδευτικούς.

Φυσικά για τα cine-Μαθήματα και για το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων / Chania Film Festival (CFF) το 10ημερο της ετήσιας γιορτής (τελευταία βδομάδα Οκτώβρη και πρώτη βδομάδα Νοέμβρη) αποτελεί την αρχή μιας δημιουργικής και παρεμβατικής χρονιάς καθώς θεωρούμε ότι τα φεστιβάλ υπάρχουν για να παρεμβαίνουν και να συναντιούνται με την κοινωνία όλο το χρόνο.

Τόσο η εκπαιδευτική δράση cineΜαθήματα όσο και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων / Chania Film Festival (CFF) αποτελούν τη μοναδική περιφερειακή δράση στη χώρα με αυτά τα χαρακτηριστικά.

Ένα εγχείρημα το όποιο, με άξονα τον κινηματογράφο, σχεδιάζει εκπαιδευτικά αλλά και αναπτυξιακά. Ένα εγχείρημα το όποιο έχει ως εχέγγυο τη διάρκεια και την ποιότητά του, τους δεκάδες φορείς και δημιουργούς που συνεργάζεται.

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων / Chania Film Festival (CFF) σχεδιάζεται και υλοποιείται από μια ομάδα που ζει και δημιουργεί στα Χανιά και αγαπά το σινεμά.

Μια ομάδα που πιστεύει, σχεδιάζει και υλοποιεί δράσεις Πολιτισμού με Αναπτυξιακό Προσανατολισμό και Κοινωνικές Ευαισθησίες.

©DNT-Chania

Κανονισμός Υποβολής Ταινιών στο 10ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων

  1. Το 10ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων θα πραγματοποιηθεί από 19 έως 30 Οκτωβρίου 2022 στα Χανιά της Κρήτης.

  2. Το 10ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων έχει Διαγωνιστικό και Γενικό Τμήμα. Οι ταινίες που θα συμμετέχουν στο Διαγωνιστικό θα αξιολογηθούν από κριτική επιτροπή που θα συσταθεί για αυτόν τον σκοπό.

  3. Τα βραβεία αφορούν στις παρακάτω κατηγορίες : Βραβείο Ταινίας Μυθοπλασίας Μεγάλου Μήκους, Βραβείο Ταινίας Μυθοπλασίας Μικρού Μήκους, Βραβείο Ταινίας Ντοκιμαντέρ Μεγάλου Μήκους, Βραβείο Ταινίας Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους, Βραβείο Ταινίας Animation.

  4. Το 10ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων απονέμει και Βραβεία Κοινού στις παραπάνω κατηγορίες. Για την ορθή διαδικασία της ψηφοφορίας και της απονομής την ευθύνη έχει το Φεστιβάλ.

  5. Στο πλαίσιο του 10ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων θα απονεμηθούν επίσης και τα βραβεία.

  6. Α) Βραβείο «Μίκης Θεοδωράκης» σε συνεργασία με τον Παγκρήτιο Σύλλογο Φίλων Μίκη Θεοδωράκη.

  7. Β) Βραβείο Εκπαιδευτικής Δημιουργίας «Γουόλτερ Λάσαλι» που έχει θεσπίσει και απονέμει το ΕΚΟΜΕ.

  8. Γ) Βραβείο «#ThisisEU-Ευρωπαϊκές Αξίες» που έχει θεσπίσει και απονέμει η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα.
    Δ) Βραβείο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών (ΟΚΛΕ)

  9. Από τις ταινίες που προβάλλονται στο Φεστιβάλ, μέρος συμμετέχει στο πρόγραμμα βραβείων με την ένδειξη Υποψηφιότητα Για Βραβείο CFF10 και μέρος αυτών στο γενικό πρόγραμμα προβολών με την ένδειξη CFF10 Official Selection, κατόπιν σχετικής απόφασης του Φεστιβάλ.

  10. Τα μέλη των κριτικών επιτροπών θα ανακοινωθούν μετά το τέλος της περιόδου υποβολής των ταινιών και πριν την έναρξη του 10ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων.

  11. Για τη συμμετοχή ταινίας στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων δεν απαιτείται αποκλειστικότητα προβολής ή ελληνικής πρεμιέρας της ταινίας.

  12. Οι υποβολές ταινιών ξεκινούν στις 15 Φεβρουαρίου και ολοκληρώνονται στις 31 Μαΐου 2022. Οι προκριθέντες στο Φεστιβάλ θα ειδοποιηθούν ηλεκτρονικά μέχρι τα τέλη Ιουλίου 2022.

  13. Η ταινία θα πρέπει να είναι παραγωγή των τριών τελευταίων χρόνων (2019-2022).

  14. Οι συμμετέχοντες στο 10ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων συμφωνούν με την προβολή της ταινίας τους είτε στον φυσικό χώρο διεξαγωγής της διοργάνωσης είτε σε ασφαλές διαδικτυακό περιβάλλον με ελεγχόμενη πρόσβαση (στην περίπτωση που συνεχίσουν να υπάρχουν περιορισμοί λόγω Covid-19).

  15. Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων προβάλει ταινίες μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ και animation.

  16. Ταινίες κάτω των 10 λεπτών θεωρούνται πολύ μικρού μήκους, από 10 έως 50 λεπτών θεωρούνται μικρού μήκους, ενώ άνω των 50 λεπτών θεωρούνται ως μεγάλου μήκους.

  17. Οι αιτήσεις υποβάλλονται ΜΟΝΟ ηλεκτρονικά μέσα από την πλατφόρμα https://filmfreeway.com/CHANIAFILMFESTIVAL-931525

  18. Για το προκριματικό στάδιο επιλογής, η υποβολή των ταινιών θα πρέπει να γίνεται μέσω διαδικτυακού συνδέσμου, YouTube ή Vimeo, αποστέλλοντας μαζί και τους κωδικούς πρόσβασης.

  19. Οι ταινίες που θα επιλεγούν θα πρέπει να αποσταλούν ταχυδρομικά σε USB stick ή σκληρό δίσκο (επιστροφή μετά το πέρας του Φεστιβάλ, εφόσον ζητηθεί) στην διεύθυνση: Πολιτιστική Εταιρεία Κρήτης / Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων / Δημοκρατίας και Χάλη, Βαμβακόπουλο ΤΚ 73135 Χανιά Κρήτης. (Εναλλακτικά και κατόπιν συνεννόησης θα μπορούν να αποσταλούν ηλεκτρονικά μέσω σχετικής πλατφόρμας.)

  20. Οι ελληνόφωνες ταινίες θα πρέπει να έχουν πάνω στην εικόνα αγγλικούς υπότιτλους (hard-coded).

  21. Οι μη ελληνόφωνες ταινίες θα πρέπει να έχουν πάνω στην εικόνα ελληνικούς υπότιτλους (hard-coded). Για τις μη ελληνόφωνες ταινίες που δεν διαθέτουν ενσωματωμένους ελληνικούς υπότιτλους θα πρέπει να αποσταλεί η ταινία χωρίς υπότιτλους («καθαρή») μαζί με ένα ξεχωριστό αρχείο με τους αγγλικούς υπότιτλους, χρονισμένους σε μορφή SRT.

  22. Επίσης θα πρέπει να αποσταλεί Trailer με αγγλικούς υπότιτλους, καθώς και πλήρες press kit (φωτογραφίες, περιγραφή, πλήρη λίστα ηθοποιών και συντελεστών, αφίσα, κ.α.) για προωθητικό σκοπό.

  23. Η τελική κόπια που θα προβληθεί στο Φεστιβάλ θα πρέπει να είναι διαθέσιμη σε DCP ή:
    File / Αρχείο: mp4
    Codec: H.264
    Resolution/ Ανάλυση: 1920×1080
    Aspectratio: 16:9
    Scantype: Progressive
    Bitrate: 10000 – 12000 Kbps
    Frame rate: 25 fps
    Audio / Ήχος: AΑC, 256 – 320 Kbps, 48000 Hz

  1. Το υλικό θα πρέπει να έχει συγκεντρωθεί στα γραφεία του Φεστιβάλ μέχρι και την 20/08/2022.

  2. Το Φεστιβάλ διατηρεί το δικαίωμα – με την σύμφωνη γνώμη των δημιουργών – να προβάλει μέρος του προγράμματός του σε παράλληλες εκδηλώσεις του μετά το πέρας του Φεστιβάλ.

  3. Οι ταινίες που συμμετέχουν στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων αποτελούν περιεχόμενο έρευνας και αναφοράς για τα εκπαιδευτικά προγράμματα του CFF edu που αναπτύσσει και παρουσιάζει το Φεστιβάλ καθ΄ όλη την διάρκεια της χρόνιας. Σε περίπτωση ενδιαφέροντος από πλευράς του Φεστιβάλ για την ένταξη ταινίας στο CFF edu, θα υπάρξει σχετική επικοινωνία.

  4. Το Φεστιβάλ εντάσσει στο πρόγραμμά του ταινίες σε ειδικές θεματικές και αφιερώματα.

  5. Το Φεστιβάλ αναλαμβάνει την φιλοξενία των συμμετεχόντων σκηνοθετών στα Χανιά για 2 διανυκτερεύσεις.

  6. Το Φεστιβάλ διατηρεί το δικαίωμα να απορρίψει οποιαδήποτε αίτηση, α) εάν αυτή δεν έχει συμπληρωθεί άρτια, β) εάν δεν έχει σταλεί εντός της προθεσμίας υποβολής, και γ) εάν το περιεχόμενο της ταινίας είναι προσβλητικό και προωθεί ρητορική μίσους.

  7. Το Φεστιβάλ διατηρεί το δικαίωμα να μην εντάσσει στο πρόγραμμά του ταινίες  που δεν είναι σχετικές με το ύφος, τον χαρακτήρα και τους σκοπούς του.

  8. Το Φεστιβάλ έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα να καθορίσει το πρόγραμμα προβολών των ταινιών (μέρα και ώρα).

  9. Το Φεστιβάλ διατηρεί το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει συγκεκριμένα αποσπάσματα της ταινίας ή του trailer για προωθητικούς σκοπούς.

  10. Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να παραχωρούν συνεντεύξεις στην ομάδα επικοινωνίας και στους χορηγούς επικοινωνίας του Φεστιβάλ και να φωτογραφίζονται, εφόσον αυτό τους ζητηθεί.

  11. Μέρος του Φεστιβάλ θα κινηματογραφηθεί για τον σκοπό της διατήρησης αρχειακού υλικού και για την προώθησή του στο κοινό. Το κοινό ή οι συμμετέχοντες, των οποίων η παρουσία θα είναι εμφανής στο υλικό αυτό, δεν έχουν το δικαίωμα να εγείρουν καμία απαίτηση από την εταιρεία διοργάνωσης.

  12. Η συμμετοχή στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων συνεπάγεται την αποδοχή όλων των παραπάνω κανονισμών.

  13. Για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή πληροφορία μπορείτε να στείλετε μήνυμα στο chaniafilmfestival@gmail.com

Σύνταξη

Η τέχνη, η επιστήμη, η γλώσσα, ο γραπτός λόγος, η παράδοση, είναι εργαλεία του πολιτισμού, που συμβάλλουν τα μέγιστα για να διαμορφωθεί μια κοινωνία, να θεσπίσει τους κώδικες και την ηθική της, να πλάσει τους όρους δημιουργίας της κοινωνικής συνείδησης, να επεξεργαστεί την αλληλεγγύη της και να φτιάξει έναν κοινωνικό ιστό, που θα διαφυλάσσει και θα προάγει την έννοια άνθρωπος.
Αναγνώσεις:54