Χρόνος ανάγνωσης περίπου:1 λεπτά

Έκθεση ζωγραφικής προσφύγων στο πατάρι του βιβλιοπωλείου της Βικελαίας Βιβλιοθήκης

Ο Δήμος Ηρακλείου σε συνεργασία με την Αναπτυξιακή Ηρακλείου και την οργάνωση «Love Without Borders» διοργανώνουν στο πατάρι του βιβλιοπωλείου της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης έκθεση ζωγραφικής με έργα παιδιών, εφήβων και ενηλίκων προσφύγων –αποκλεισμένων στην Ελλάδα από Αφγανιστάν, Υεμένη, Ιράν, Κονγκό, Συρία και Καμερούν.

Η έκθεση αποτελεί μία πλατφόρμα μέσω της οποίας οι καλλιτέχνες χρησιμοποιούν την τέχνη ως μέσο αυτοέκφρασης και εργαλείο ενδυνάμωσης και οικονομικής ανεξαρτησίας. Με αυτόν τον τρόπο, αποκτούν την δυνατότητα να μοιραστούν τις εμπειρίες τους και να χτίσουν σχέσεις με την τοπική και διεθνή κοινότητα, να προβληματίσουν, να κινητοποιήσουν και να κινητοποιηθούν.

Το απόγευμα της Πέμπτης 10 Μάρτη 2022, παρουσία και του Δημάρχου Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινού, πραγματοποιήθηκαν στο πατάρι του βιβλιοπωλείου της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης, τα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής.

Ο Δήμαρχος ξεναγήθηκε στον χώρο της έκθεσης από τους διοργανωτές και ενημερώθηκε τόσο για τα έργα, όσο και για τις προσωπικές ιστορίες των προσφύγων που τα δημιούργησαν.

Αμέσως μετά κάλεσε τους συμπολίτες να την επισκεφθούν, καθώς όπως δήλωσε σχετικά: «Πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα έκθεση, με πολύ ωραίες δημιουργίες. Στόχος της, πέρα από τη δυνατότητα που προσφέρει στους συμμετέχοντες καλλιτέχνες να εκφραστούν μέσω των έργων τους, είναι και η ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με το προσφυγικό, το οποίο δυστυχώς είναι πάλι στην επικαιρότητα ετούτες τις μέρες εξαιτίας όσων συμβαίνουν στην Ουκρανία».

Στα εγκαίνια παρευρέθησαν επίσης, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Αριστέα Πλεύρη, η Αντιδήμαρχος Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσίων Μαρία Καναβάκη, η Υπεύθυνη του προγράμματος «ESTIA» στην Αναπτυξιακή Ηρακλείου Δήμητρα Καμπέλη κ.ά.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως και την 24η του Μάρτη 2022.

Ημέρες και ώρες λειτουργίας:

Δευτέρα-Τετάρτη-Σάββατο 9:30-14:30

Τρίτη-Πέμπτη-Παρασκευή 9:30-14:00 & 17:30-20:30

Σύνταξη

Η τέχνη, η επιστήμη, η γλώσσα, ο γραπτός λόγος, η παράδοση, είναι εργαλεία του πολιτισμού, που συμβάλλουν τα μέγιστα για να διαμορφωθεί μια κοινωνία, να θεσπίσει τους κώδικες και την ηθική της, να πλάσει τους όρους δημιουργίας της κοινωνικής συνείδησης, να επεξεργαστεί την αλληλεγγύη της και να φτιάξει έναν κοινωνικό ιστό, που θα διαφυλάσσει και θα προάγει την έννοια άνθρωπος.
Αναγνώσεις:60