Χρόνος ανάγνωσης περίπου:4 λεπτά

Παρουσίαση του δίσκου «Ο Παρατηρητής» της Μαρίας Κώτη στο Ηράκλειο

«Η ψυχή του παρατηρητή είναι γεμάτη από μια παράξενη και ιδιόρρυθμη αγάπη για τον κόσμο που τον περιβάλει»

Η Μαρία Κώτη και μια ομάδα από εξαιρετικούς φίλους καλλιτέχνες και συνεργάτες της μουσικούς μας παρουσιάζουν την πρώτη προσωπική της δισκογραφική εργασία με τίτλο «Ο παρατηρητής» το Σάββατο 5 Μάρτη 2022 στη μουσική σκηνή «ΝΥΝ & ΑΕΙ» στο Ηράκλειο ώρα 21:00 το βράδυ.

Σε αυτή τη νέα πολυπρόσωπη εργασία της Μαρίας συνέδραμαν και συνέπραξαν με μοναδική αυταπάρνηση, αγάπη και γενναιοδωρία στο συνολικό άκουσμα αυτού του νέου δίσκου μια μεγάλη ομάδα από σπουδαίους κι έντιμους στην τέχνη τους καλλιτέχνες, μουσικούς, στιχουργούς, ερμηνευτές και συνθέτες.

Σε αυτή την πρώτη προσωπική της εργασία η Μαρία ερμηνεύει και δικούς της στίχους: «...Αυτός κρύβεται (ο παρατηρητής) πίσω από τα μεράκια και τους λυγμούς, το χάδι, το γέλιο ή το δάκρυ, ενίοτε και τη συντριβή μέσα στον ήχο της φωνής και πίσω από τα στιχάκια που για πρώτη φορά τολμώ να μοιραστώ εδώ μαζί σας…»

Ο νέος αυτός δίσκος έχει επιρροές από όλη τη μουσική διαδρομή της Μαρίας, από τη δεκαετία του ‘90 που ξεκίνησε το μουσικό της ταξίδι (έκανε το δισκογραφικό της ντεμπούτο με το χέβι μέταλ συγκρότημα «Αsphodel») μέχρι σήμερα και εμπεριέχει όλες τις μουσικές καταβολές της που συνέλεξε κι από τα ταξίδια της, τους αρκετούς δασκάλους της καθώς επίσης και τις μοναδικές συνεργασίες που είχε την τύχη να πραγματοποιήσει με σημαντικούς καλλιτέχνες απ’ όλη την Ελλάδα αλλά και απ’ το εξωτερικό.

Από την ιδιαίτερη πατρίδα της την Κρήτη και τα παραδοσιακά της μέχρι το ρεμπέτικο τραγούδι, που αγαπά ιδιαίτερα, καθώς και από τα τραγούδια της Μεσογείου ως τη ρόκ μουσική που όσο κι αν ακούγονται ετερόκλητα είδη σε αυτή την εργασία ακούγονται ως μουσικές καταβολές και παράδοση που φέρει η Μαρία και δένουν μοναδικά με τη φωνή, το στίχο και την ερμηνεία της ίδιας και των εξαίρετων συνεργατών της.

Η επί 17 χρόνια συνεργασία και συμπόρευση με το συγκρότημα «Χαΐνηδες» ως βασική ερμηνεύτρια του έχει αποτυπωθεί στο ύφος και στο ήθος της Μαρίας τόσο στην ερμηνεία, όσο και στο στίχο που μας παρουσιάζει σε αυτό τον πρώτο προσωπικό της δίσκο. «Οι Χαϊνηδες είμαστε σαν τους ρομά» είχε πει κάποτε ο Δ. Αποστολάκης κι αυτό αποτυπώνεται στους δίσκους μας, ο τρόπος ζωής μας, το πολύχρωμο και περιπετειώδες ταξίδι.

Σε αυτή την πρώτη προσωπική δισκογραφική εργασία της Μαρίας υπάρχουν όλοι οι ζωντανοί και οι νεκροί της. Υπάρχει το άνοιγμα στις μουσικές του κόσμου και η αρμονική συνύπαρξη των ετερόκλητων στοιχείων, των αντιθέσεων, της ζωής και του θανάτου σε ένα πολύχρωμο μωσαϊκό, όπου κανείς δεν είναι «λαθραίος» ή «ξένος», κανείς δεν αποκλείεται επειδή είναι διαφορετικός, εκεί όπου η Έλλη δε θέλει σκότωμα, αλλά ακούμε την άλλη εκδοχή της ιστορίας της… την πιο αυθεντική, εκεί που όλα τ’ ανατρέπει και τα ξανακοιτά από την αρχή «η άγρια ματιά του ερημίτη» και η ματιά του παρατηρητή που δεν είναι άλλος από το ξεχασμένο περίεργο και διψασμένο παιδί που ζει ακόμα μέσα μας… αυτό που δε σκοτώσαμε…

Στο δίσκο συμμετέχουν εξαιρετικοί συνεργάτες-συνοδοιπόροι της Μαρίας. Ο σπουδαίος καλλιτέχνης και λυράρης της κρητικής μουσικής παράδοσης αλλά και οικουμενικός Ψαραντώνης, ο για αρκετά χρόνια συνεργάτης, δεξιοτέχνης σολίστας του μπουζουκιού Νίκος Τατασόπουλος, ο γιος του μεγάλου συνθέτη και σολίστα του λαϊκού μας τραγουδιού Γιάννη Τατασόπουλου και συνεργάτης του Χιώτη, η Μάρθα Μαυροειδή εξαιρετική ερμηνεύτρια, μουσικός, συνθέτης, στιχουργός και δασκάλα, ο δεξιοτέχνης της κιθάρας Δημήτρης Κουκουλιτάκης με τις εξαιρετικές εκτελέσεις κι ενορχηστρώσεις του σε τραγούδια του δίσκου.

Ο ερμηνευτής, κιθαρίστας και συνθέτης Δημήτρης Ζαχαριουδάκης, χρόνια συνοδοιπόρος της στους Χαΐνηδες, ο σολίστας και συνθέτης, Γιώργος Μαυρομανωλάκης (Μαύρος) ο κιθαρίστας Νίκος Μαστοράκης που υπογράφει τη μουσική σε δύο εξαιρετικά τραγούδια του δίσκου, ο δεξιοτέχνης στα πνευστά Νίκος Παραουλάκης που υπογράφει μουσικά το τραγούδι του Ψαραντώνη, ο σολίστας Μιχάλης Κώτης, αδερφός της Μαρίας κι ο πρώτος συνεργάτης της στη μουσική της πορεία που συμμετέχει ως ερμηνευτής και με δυο δικές του συνθέσεις, οι σολίστες Μανώλης Μανουσάκης, Ισίδωρος Παπαδάκης και Μανόλης Κανακάκης, υπεύθυνοι για τη μουσική σε τρία από τα κομμάτια του δίσκου αντίστοιχα και τόσοι άλλοι σπουδαίοι μουσικοί κι ερμηνευτές (ποιους να πρωτοαναφέρει κανείς) όπως ο δεξιοτέχνης της κιθάρας Γιώργος Σταυράκης κι η εξαιρετική ερμηνεύτρια και βοκαλίστρια του συγκροτήματος «Gemma» Ευαγγελία Δανίλη.

Στο δίσκο υπογράφουν τους στίχους εκτός από την ίδια τη Μαρία, η Ασπασία Βασιλάκη, η Μαρία Μουτσάκη, ο Αριστείδης Παπουτσάκης, που υπογράφει και τη μουσική σε ένα κομμάτι του δίσκου, ο Γιώργος Ασπραδάκης και ο Μιχάλης Κώτης. Κάποιοι από αυτούς ταξίδεψαν για πάντα. Οι άνθρωποι που επηρέασαν τη Μαρία δεν ήταν απαραίτητα μόνο μουσικοί αλλά και κάποιοι που υπήρξαν καλλιτέχνες στη ζωή με την ουσιαστική της έννοια!!! Αυτοί οι άνθρωποι την ενέπνευσαν πιο πολύ και σε αυτούς αφιερώνει το δίσκο κι όλες τις παρουσιάσεις του.

Στην παρουσίαση θα ακούσετε κομμάτια απ’ τον δίσκο «Ο Παρατηρητής» από μία εξαιρετική ομάδα που την αποτελούν οι παρακάτω δεξιοτέχνες μουσικοί-συνεργάτες της Μαρίας:

Χάρης Παναγιωτάκης: λύρα

Έκτορας Κυριάκου: λαούτο

Αλέξης Αλεβιζάκης: λαούτο

Μιχάλης Κώτης: ούτι, σάζι, κιθάρα

Γιώργος Βασιλάκης: μπουζούκι

Γιώργος Σταυράκης: κιθάρα, γιουκαλίλι

Χάρης Χατζημανώλης: κιθάρα

Μανώλης Κανακάκης: κανονάκι

Ισίδωρος Παπαδάκης: ηλεκτρικό πιάνο

Μαρίτζια Κατσουνά: κρουστά

Χάρης Μπάκας: κρουστά

Δημήτρης Κουκουλιτακης: κιθάρα

Δημήτρης Ζαχαριουδάκης: κιθάρα

Μιχάλης Αυλωνίτης: μπάσο

Σύνταξη

Η τέχνη, η επιστήμη, η γλώσσα, ο γραπτός λόγος, η παράδοση, είναι εργαλεία του πολιτισμού, που συμβάλλουν τα μέγιστα για να διαμορφωθεί μια κοινωνία, να θεσπίσει τους κώδικες και την ηθική της, να πλάσει τους όρους δημιουργίας της κοινωνικής συνείδησης, να επεξεργαστεί την αλληλεγγύη της και να φτιάξει έναν κοινωνικό ιστό, που θα διαφυλάσσει και θα προάγει την έννοια άνθρωπος.
Αναγνώσεις:94