Χρόνος ανάγνωσης περίπου:3 λεπτά

Το ερχόμενο Σάββατο 12 Φλεβάρη 2022 στις 19:00 ο φωτογράφος Χρήστος Τσουμπλέκας θα παρουσιάσει τη δουλειά του ως καλεσμένος από τα Μαθήματα Φωτογραφίας Ρεθύμνου στη διεύθυνση Τσαγρή 1.

Ο Χρήστος Τσουμπλέκας γεννήθηκε στο Ηράκλειο και σπούδασε φωτογραφία στη σχολή FOCUS. SCHOOL OF ART PHOTOGRAPHY, VIDEO & amp NEW TECHNOLOGIES, και στη συνέχεια απέκτησε BFA in Photography από το RCA.

Αντιμετωπίζει τη φωτογραφία ως έναν τρόπο εξερεύνησης και καταγραφής του κόσμου, μέσα από την προσωπική του θεώρηση των πραγμάτων. Οι εικόνες γεννιούνται, μέσα από την ανάγκη για αυτοπροσδιορισμό, έκφραση, αλλά και προσωπικής τοποθέτησης και σχολιασμού.

Πορτραίτα, ανθρώπων γνωστών και αγνώστων, είναι το αγαπημένο του θέμα. Φωτογραφίζοντάς τα, επιχειρεί ένα είδος ενδοσκόπησης προσπαθώντας να ανακαλύψει αυτό βρίσκεται κρυμμένο βαθειά στα βλέμματα και κάτω από την εξωτερική εμφάνιση.

Από το 2018, πειραματίζεται με αρχέγονες τεχνικές φωτογραφίας όπως υγρό κολλόδιο, ελαιοτυπία χρησιμοποιώντας μία παλιά κάμερα μεγάλου φορμά 18χ24. Με τους πειραματισμούς του αυτούς, διερευνά τρόπους έκφρασης μέσα από την «ανορθόδοξη» χρήση φωτοχημικών υλικών.

Έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις, φωτογραφίες του έχουν διακριθεί σε διαγωνισμούς στην Ελλάδα και το εξωτερικό, έργα του φιλοξενούνται ιδιωτικές συλλογές.

Σήμερα εργάζεται για το Τμήμα Διεθνών και Δημοσίων Σχέσεων του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, πάνω σε θέματα προβολής και οπτικής επικοινωνίας της επιστήμης, ενώ παράλληλα ως φωτογράφος συνεργάζεται με διαφημιστικές εταιρίες και εκδοτικούς οίκους, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Από το 2014-2020 οργανώνει και συντονίζει τη λειτουργία της Φωτογραφικής Ομάδας του Συλλόγου Φίλων της Τέχνης του Δήμου Αρχανών Αστερουσίων παραδίδοντας θεωρητικά και τεχνικά μαθήματα πάνω στη φωτογραφία, ενώ ταυτόχρονα δουλεύει πάνω σε προσωπικά φωτογραφικά του project.

Ενδεικτικές Συμμετοχές / Διακρίσεις / Εκθέσεις:

► 2021 Συμετοχή στην έκθεση «BLUE» που διοργάνωσαν τα Μαθήματα Φωτογραφίας Ρεθύμνου στην βόρεια εξωτερική πλευρά του δημοτικού κήπου Ρεθύμνου.

► 2020 Συμετοχή στην έκθεση «ΒΑΚΧΙΟΝ» στην αίθουσα τέχνης MATCH MORE στο πλαίσιο του CHANIA ART 2020.

► 2019 Επιμέλεια έκθεσης Φωτογραφίας της Φωτογραφικής Ομάδας του Συλλόγου Φίλων της Τέχνης του Δήμου Αρχανών Αστερουσίων με τίτλο «ΕGGΩ»

► 2017 Επιμέλεια έκθεσης Φωτογραφίας της Φωτογραφικής Ομάδας του Συλλόγου Φίλων της Τέχνης του Δήμου Αρχανών Αστερουσίων με τίτλο «Ασκητική» του Νίκου Καζαντζάκη στο πλαίσιο του Διεθνούς Συνεδρίου για τα 60 χρόνια από το θάνατο του Νίκου Καζαντζάκη που διοργάνωσε η Εταιρία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη στο Ηράκλειο Κρήτης.

► 2016 Επιμέλεια έκθεσης Φωτογραφίας της Φωτογραφικής Ομάδας του Συλλόγου Φίλων της Τέχνης του Δήμου Αρχανών Αστερουσίων με τίτλο «Ασκητική» του Νίκου Καζαντζάκη.

► 2015 Επιμέλεια έκθεσης Φωτογραφίας της Φωτογραφικής Ομάδας του Συλλόγου Φίλων της Τέχνης του Δήμου Αρχανών Αστερουσίων με τίτλο «No Signal».

► 2014 Έκθεση «Parallel Voices» στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Photometria στα Ιωάννινα.

► 2012 Συμμετοχή και διάκριση / έκθεση με 2 φωτογραφίες στο διαγωνισμό με Τίτλο «Φτου ξ’ελευθερία» που διοργάνωσε η Λέσχη Φωτογραφίας και Κινηματογράφου Χανίων.

► 2011 Συμμετοχή την έκθεση που διοργάνωσε ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων
Χανιών P-PUBLIC και το «Ελαιουργείον-Εργοστάσιο Τέχνης» με
αντικείμενο τον «Δημόσιο Χώρο» στο Νεώριο Μόρο/ χώρος πολιτισμού Ιστιοπλοϊκού ομίλου Χανίων με μια σειρά φωτογραφιών με τίτλο «Καφενείο».

► 2011 Συμμετοχή και διάκριση στον διαγωνισμό φωτογραφίας με θέμα το Καστρινό καρναβάλι που διοργάνωσε ο δήμος Ηρακλείου σε συνεργασία με την Ελληνική Φωτογραφική Εταιρία Κρήτης.

► 2011 Συμμετοχή στον φωτογραφικό διαγωνισμό με θέμα «Street Life» που διοργανώθηκε στα πλαίσια φεστιβάλ Photometria 2011του δήμου Ιωαννίνων, Η φωτογραφία του με τίτλο «could be our granny» διακρίθηκε ανάμεσα στις 25 από την κριτική επιτροπή μέσα από ένα σύνολο 321 συμμετοχών.

► 2010 Συμμετοχή και διάκριση στον διαγωνισμό φωτογραφίας με θέμα το καρναβάλι που διοργάνωσε ο δήμος Ρεθύμνης σε συνεργασία με τη φωτογραφική ομάδα f1-photogroup.

► 2010 Συμμετοχή με 3 Πορτραίτα σε ομαδική έκθεση του πολιτιστικού συλλόγου Εργαζομένων του ΙΤΕ στην πύλη Βιτούρι στο Ηράκλειο Κρήτης.

► 2010 Συμμετοχή στον φωτογραφικό διαγωνισμό με θέμα «Πρόσωπα» που διοργανώθηκε στα πλαίσια φεστιβάλ Photometria του δήμου Ιωαννίνων και διάκριση καταλαμβάνοντας το 3ο βραβείο.

► 2010 Συμμετοχή στην ομαδική έκθεση «Πρόσωπα – Βραβεία Photometria 2010» στο «Ελαιουργείον – Εργοστάσιο Τέχνης» στο Δρομόνερο Χανίων.

► 2008 Συμμετοχή στην έκθεση εμβλήματος που οργάνωσε το περιοδικό «Γαλέρα» στην πλατεία Συντάγματος, με αντικείμενο το έμβλημα της Εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου αστέγων.

► 2008 Συμμετοχή στην φωτογραφική δράση-έκθεση που οργάνωσε ο Δήμος Ηρακλείου με τίτλο: «Η πόλη μέσα στην πόλη» και αφορούσε την περιοχή ανάπλασης της παλιάς πόλη του Ηρακλείου.

► 2008 Συμμετοχή και διάκριση στους πολιτιστικούς αγώνες του δήμου Ηρακλείου.

► 2007 Συμμετοχή στην έκθεση αφίσας με θέμα «ΕΠΑΦΗ» στον Τεχνοχώρο ΠΟΛΙΣ στο Ηράκλειο Κρήτης.

► 1998 Συμμετοχή και διάκριση με ψηφιακά επεξεργασμένες εικόνες, στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό φωτογραφίας που διοργανώθηκε από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου υπό την αιγίδα του υπουργείου πολιτισμού με θέμα «Λαθραναγνώστρια Φωτογραφία».

► 1997 Συμμετοχή με ψηφιακά επεξεργασμένες εικόνες, στην ομαδική έκθεση φωτογραφίας «10 νέοι Έλληνες φωτογράφοι» στα πλαίσια της IMAGE ’97 στο στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

Προσωπικές εκδόσεις:

► 2010 Φωτογραφικό Λεύκωμα με τίτλο «Against the Light».

Σύνταξη

Η τέχνη, η επιστήμη, η γλώσσα, ο γραπτός λόγος, η παράδοση, είναι εργαλεία του πολιτισμού, που συμβάλλουν τα μέγιστα για να διαμορφωθεί μια κοινωνία, να θεσπίσει τους κώδικες και την ηθική της, να πλάσει τους όρους δημιουργίας της κοινωνικής συνείδησης, να επεξεργαστεί την αλληλεγγύη της και να φτιάξει έναν κοινωνικό ιστό, που θα διαφυλάσσει και θα προάγει την έννοια άνθρωπος.
Αναγνώσεις:75