Χρόνος ανάγνωσης περίπου:2 λεπτά

Παρατείνεται η έκθεση  «Των Αντρειωμένων τ’ Άρματα» στη Δημοτική Πινακοθήκη Μαλεβιζίου

Έως την Κυριακή 3 Απρίλη 2022 παρατείνεται η έκθεση «Των Αντρειωμένων τ’ Άρματα», όπως αποφάσισε ο Δήμος Μαλεβιζίου σε συνεργασία με τον συλλέκτη – ιστορικό Ευτύχη Τζιρτζιλάκη, μετά τη συνεχώς αυξανόμενη προσέλευση του κοινού στη Δημοτική Πινακοθήκη Μαλεβιζίου. Η έκθεση «Των Αντρειωμένων τ΄ Άρματα» παρουσιάζει στο κοινό τη συλλογή του Ευτύχη Τζιρτζιλάκη, μία μοναδική συλλογή με τον οπλισμό με τον οποίο συμμετείχε η Κρήτη στην Επανάσταση του 1821, αναδεικνύοντας άγνωστες μέχρι σήμερα πτυχές της ελληνικής ιστορίας.

Μέσα από την ξενάγηση σε 14 προθήκες, ο επισκέπτης θα έχει μία πλήρη εικόνα για τον οπλισμό της εποχής εκείνης αλλά και για τον λαϊκό πολιτισμό του νησιού, μιας και δεν πρόκειται μόνο για μια έκθεση κειμηλίων, φόρο τιμής στους προγόνους, αλλά και για μια αναφορά στις συνθήκες του πολέμου, καθώς και για μια ξενάγηση στην τέχνη, την τεχνική, την αισθητική και τις πεποιθήσεις της εποχής.

Η ιδέα για την πραγματοποίηση της έκθεσης προέκυψε το 2020, όταν ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου συγκρότησε μια άτυπη, άμισθη εισηγητική επιτροπή για τη συμμετοχή του Δήμου στις εκδηλώσεις για την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση. Στην επιτροπή αυτή συμμετέχουν οι κ.κ. Ηρακλής Πυργανάκης, αρχιτέκτων, Νίκος Ψιλάκης, συγγραφέας – δημοσιογράφος και Ανδρέας Μανιός, ιατρός.

Εκτός από την έκθεση, η επιτροπή εισηγήθηκε στον κ. Δήμαρχο Μαλεβιζίου την έκδοση δυο τόμων, επίσης πρωτοποριακών, που αναμένεται να αναδείξουν την τοπική ιστορία και να φωτίσουν άγνωστα γεγονότα του μεγάλου σηκωμού. Οι προτάσεις έγιναν αμέσως αποδεκτές και από την επόμενη μέρα άρχισαν οι προετοιμασίες που κράτησαν πάνω από ενάμιση χρόνο!

Ο πρώτος τόμος, με τίτλο «Των Αντρειωμένων τ’ Άρματα, Όπλα και εφόδια των Κρητικών στην Επανάσταση του 1821» από τη Συλλογή Ευτύχη Τζιρτζιλάκη, περιλαμβάνει το υλικό που εκτίθεται στην Πινακοθήκη με εντυπωσιακές φωτογραφίες και κατατοπιστικά κείμενα του ίδιου του συλλέκτη και εισαγωγή του κ. Νίκου Ψιλάκη. Πρόκειται για μια έκδοση που φιλοδοξεί να αποτελέσει την απαρχή πληρέστερης ιστορικής και κοινωνικής μελέτης των τεκμηρίων που διασώθηκαν από τον αιώνα των επαναστάσεων. Τον τόμο προλογίζουν η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης, ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου κ. β και ο Πρόεδρος της εισηγητικής επιτροπής κ. Ηρακλής Πυργιανάκης.

Ο δεύτερος τόμος με τίτλο «Το Μαλεβίζι στην Επανάσταση του 1821» αποτελεί μία λεπτομερή και εμπεριστατωμένη έρευνα για τον ρόλο της περιοχής κατά την Επανάσταση. Ιστορικοί και άλλοι ειδικοί επιστήμονες μελετούν πρωτογενές υλικό και αρχειακές πηγές, ερευνούν σημαντικά γεγονότα και φωτίζουν πολύπλευρα την τοπική ιστορία από τα προεπαναστατικά χρόνια μέχρι το τέλος της οθωμανικής κατοχής, δίδοντας ιδιαίτερη έμφαση στα γεγονότα της Επανάστασης του 1821. Η επαναστατική δραστηριότητα στο Μαλεβίζι υπήρξε κομβική κατά την περίοδο που άναβε η σπίθα της εξέγερσης ενάντια στον οθωμανικό ζυγό. Σ’ αυτό συνέβαλε η στρατηγική της σημασία, ως άμεσα γειτνιάζουσας με το Μεγάλο Κάστρο, η μεγάλη οικονομική της δραστηριότητα, το έμψυχο δυναμικό της και η γεωπολιτική της θέση στο κέντρο της Κρήτης.

Ο τόμος περιλαμβάνει κείμενα των κ.κ. Ν. Ανδριώτη, Μ. Αστυρακάκη, Ν. Γιγουρτάκη, Α. Μανιού, Κ. Μαστρογιαννάκη, Η. Πυργιανάκη, Γ. Τσερεβελάκη και Ν. Ψιλάκη. Προλογίζει ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Θεοχάρης Δετοράκης.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Το ωράριο λειτουργίας της έκθεσης:

Τετάρτη και Πέμπτη 10.00 – 14.00 και 17.00 -21.00,

Παρασκευή 10.00 -14.00 και

Σαββατοκύριακο από 10.00 – 15.00.

Δευτέρα και Τρίτη η Δημοτική Πινακοθήκη Μαλεβιζίου θα παραμένει κλειστή.

Δημοτική Πινακοθήκη Μαλεβιζίου, Τύλισος, ΤΚ 715 00

Είσοδος Δωρεάν

Σύνταξη

Η τέχνη, η επιστήμη, η γλώσσα, ο γραπτός λόγος, η παράδοση, είναι εργαλεία του πολιτισμού, που συμβάλλουν τα μέγιστα για να διαμορφωθεί μια κοινωνία, να θεσπίσει τους κώδικες και την ηθική της, να πλάσει τους όρους δημιουργίας της κοινωνικής συνείδησης, να επεξεργαστεί την αλληλεγγύη της και να φτιάξει έναν κοινωνικό ιστό, που θα διαφυλάσσει και θα προάγει την έννοια άνθρωπος.
Αναγνώσεις:54