Χρόνος ανάγνωσης περίπου:6 λεπτά

Ξεκίνησε η υποβολή έργων για το Chania International Photo Festival 6 με 12 Ιούλη 2022

-Η υποβολή φωτογραφιών είναι ανοιχτή μέχρι τις 31 Μάρτη 2022.

Το Chania International Photo Festival με συνδιοργανωτές τη Blank Wall Gallery, το Δήμο Χανίων και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων, διοργανώνει φέτος το 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Φωτογραφίας Χανίων (Cip Festival).

Το φεστιβάλ θα διεξαχθεί από 6 έως 12 Ιούλη 2022 στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου (ΚΑΜ) και στο Χαμάμ της Οδού Κατρέ. (Λόγω της περσινής μεγάλης συμμετοχής των καλλιτεχνών, για τη διοργάνωση του 2022 παραχωρήθηκε στο Φεστιβάλ ο χώρος του Χαμάμ από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων).

Μετά από τις προηγούμενες επιτυχημένες διοργανώσεις, το 5ο Chania International Photo Festival έχει ξεκινήσει ήδη να μαζεύει δουλειά από φωτογράφους από όλο τον κόσμο.

Για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά οι διοργανωτές έχουν διασφαλίσει τη στήριξη του GuruShots και του LensCulture. Δεδομένου ότι οι δύο αυτές πλατφόρμες έχουν αρκετά εκατομμύρια εγγεγραμμένους χρήστες, η στήριξη αυτή δείχνει την αναγνώριση που έχει αποκτήσει το Cip Festival σε διεθνές επίπεδο.

Οι κατηγορίες φωτογραφιών

Αστικό τοπίο

Είναι η καλλιτεχνική αναπαράσταση της φυσικής πτυχής αστικών και δημόσιων χώρων. Η ατμόσφαιρα και οι σκηνές της καθημερινότητας είναι μέρος της φωτογραφίας αστικού τοπίου. Όλοι είναι σε φυγή. Ο ρυθμός της ζωής δεν επιβραδύνεται ποτέ. Υπάρχει ένας ταραχώδης ρυθμός γεμάτος θόρυβο και φωνές. Όλα αυτά συμβαίνουν γύρω από ψηλά, εντυπωσιακά κτίρια που αποτελούν μέρος της πόλης και του χαρακτήρα της. Φωτογραφίες από τέτοιες πόλεις είναι ευπρόσδεκτες να λάβουν μέρος σε αυτή την κατηγορία.

Μονόχρωμη

Η μονόχρωμη φωτογραφία ήταν πάντα ένα αγαπημένο είδος φωτογραφίας. Η ύπαρξη μόνο ενός χρώματος λειτουργεί ως κίνητρο που ξεκλειδώνει συναισθήματα και οδηγεί τους θεατές σε νέα μονοπάτια υλοποίησης.

Σχεδόν τα πάντα έχουν τραβηχτεί σε Μονόχρωμη, παρουσιάζοντας μια διαφορετική πτυχή του ίδιου θέματος καθώς οι μονόχρωμες εικόνες δεν είναι άμεσες αποδόσεις των θεμάτων τους, αλλά είναι αφαιρέσεις από την πραγματικότητα. Είναι ευπρόσδεκτες να υποβληθούν ασπρόμαυρες φωτογραφίες, καθώς και εικόνες από σέπια και καφέ απόχρωση.

Fine art

Βρίσκεται σε αντίθεση με την αναπαραστατική φωτογραφία, η οποία παρέχει μια οπτική περιγραφή συγκεκριμένων θεμάτων και γεγονότων.

Είναι ο τρόπος με τον οποίο οι φωτογράφοι βλέπουν τον κόσμο γύρω τους και τον επικοινωνούν στους θεατές τους. Είναι ένας εντελώς προσωπικός τρόπος έκφρασης, που βοηθά όλους μας να συνειδητοποιήσουμε τι συμβαίνει στο μυαλό ενός φωτογράφου. Είναι το παράθυρό μας στον κόσμο του καλλιτέχνη και γι’ αυτό είναι τόσο συναρπαστικό.

Φωτογραφία δρόμου

Το αστικό περιβάλλον είναι το τέλειο σετ για φωτογραφία δρόμου. Οι άνθρωποι που κυκλοφορούν στην πόλη είναι το θέμα των φωτογράφων. Οι περισσότερες φωτογραφίες είναι ειλικρινείς και αυθόρμητες. Κανείς δεν ενδιαφέρεται αν η εικόνα είναι ευκρινής ή θολή, έγχρωμη ή ασπρόμαυρη. Το μόνο που έχει σημασία είναι η ατμόσφαιρα της πόλης και η απεικόνιση της καθημερινότητας.

Τοπίο

Είναι ένα είδος που αρέσει σε πολλούς φωτογράφους και είναι πρόθυμοι να ταξιδέψουν σε όλο τον κόσμο μόνο και μόνο για να απεικονίσουν μέρη που δεν είναι συνηθισμένα.

Μερικά από τα πιο όμορφα και εντυπωσιακά μέρη στη γη. Υπάρχουν φωτογραφίες που κόβουν την ανάσα που τραβήχτηκαν τόσο από ερασιτέχνες όσο και από επαγγελματίες φωτογράφους, από μέρη εντελώς ανέγγιχτα από το ανθρώπινο χέρι και άλλα όπου το ανθρώπινο στοιχείο υπάρχει σε αρμονία με τη φύση. Όλα τα είδη τοπίων είναι ευπρόσδεκτα να λάβουν μέρος στον διαγωνισμό.

Ταξιδεύοντας

Η ταξιδιωτική φωτογραφία εκφράζει τα συναισθήματα που βιώνει κάποιος όταν ταξιδεύει σε ένα μέρος. Συναισθήματα συνδεδεμένα με τη γη, την εποχή, τον πολιτισμό, τους ανθρώπους και κυρίως με τις πρώτες εντυπώσεις. Το να βλέπεις ένα μέρος για πρώτη φορά μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από έντονα συναισθήματα. Οι φωτογράφοι έχουν το προνόμιο να μπορούν να απεικονίσουν αυτά τα συναισθήματα μέσα από τις φωτογραφίες τους, δίνοντας ένα πολύ ενδιαφέρον τελικό αποτέλεσμα στους θεατές.

Χρώμα

Βλέπουμε και σκεφτόμαστε έγχρωμα. Τα χρώματα μπορούν να βρεθούν παντού. Παίζουν κυρίαρχο ρόλο στη ζωή μας και στην ψυχολογία μας. Έχουν τη δύναμη να δημιουργούν διαθέσεις, να προκαλούν συναισθήματα, να κάνουν τις μέρες μας πιο φωτεινές ή θαμπές και να δείχνουν στον κόσμο με διαφορετικό τρόπο. Μας τραβούν την προσοχή και προκαλούν τη δημιουργικότητά μας. Πάντα μας αρέσουν οι φωτογραφίες γεμάτες χρώμα, με τη δύναμη να δημιουργούν έντονα συναισθήματα.

Πορτραίτα

Οι άνθρωποι και οι εκφράσεις τους ήταν πάντα ένα ενδιαφέρον θέμα για τους φωτογράφους. Είναι πραγματικά δύσκολο να προσπαθείς να συλλάβεις τα συναισθήματα και τη διάθεση ενός ατόμου σε μία μόνο λήψη. Είναι επίσης πάντα ενδιαφέρον να δούμε τι βλέπουν οι φωτογράφοι στα άτομα που έχουν φωτογραφίσει. Αυτή η σχέση είναι πάντα ενδιαφέρον να την δει κανείς καθώς αναπτύσσεται μέσα από τα «Πορτρέτα».

Άγρια ζωή

Οι φωτογραφίες άγριων ζώων, τραβηγμένες στο φυσικό τους περιβάλλον, σε διάφορες περιοχές του πλανήτη, που δείχνουν την ομορφιά που κρύβεται στην άγρια ​​ζωή, είναι κάτι που έχουμε ξεχάσει τελείως στον δυτικό κόσμο.

Αυτό που κυριαρχεί σε αυτές τις φωτογραφίες είναι η αγάπη των φωτογράφων για αυτό που κάνουν. Αυτή η αγάπη και η κατανόηση των ζώων είναι εμφανής στον τρόπο που παρουσιάζονται τα ζώα, σε όλο τους το μεγαλείο και την ομορφιά, αφήνοντας τον θεατή άφωνο. Τέτοιες φωτογραφίες είναι ευπρόσδεκτες σε αυτήν την κατηγορία.

Abstract

Η αφηρημένη φωτογραφία είναι ένα μέσο απεικόνισης μιας εικόνας που δεν έχει άμεση σχέση με τον κόσμο των αντικειμένων. Μπορεί να απομονώσει ένα θραύσμα για να δημιουργήσει κάτι εξωπραγματικό από ένα πραγματικό αντικείμενο. Ο κύριος σκοπός του είναι να μεταφέρει ένα συναίσθημα, μια αίσθηση ή μια εντύπωση. Απομακρύνεται από τις φυσικές εμφανίσεις και τα αναγνωρίσιμα θέματα στον πραγματικό κόσμο.

Αρχιτεκτονική

Η αρχιτεκτονική είναι ένα ευρύ θέμα, που περιλαμβάνει τα πάντα, από ουρανοξύστες μέχρι παράγκες. Ουσιαστικά, όπου κι αν πάμε, περιτριγυριζόμαστε από κάποιο είδος αρχιτεκτονικής σε καθημερινή βάση. Εξαιτίας αυτού, δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η αρχιτεκτονική είναι ένα τόσο δημοφιλές θέμα στη φωτογραφία. Η φωτογράφιση κτιρίων και κατασκευών που είναι όμορφα στα μάτια του φωτογράφου είναι πολύ ενδιαφέρουσα Τα κτίρια ήταν πάντα πολύτιμα θέματα καθώς αντιπροσωπεύουν την κοινωνία και τον πολιτισμό της εποχής.

Conceptual

Η εννοιολογική φωτογραφία είναι ένα είδος φωτογραφίας που απεικονίζει μια ιδέα. Η «έννοια» είναι και προκατασκευασμένη και, εάν είναι επιτυχής, κατανοητή στην ολοκληρωμένη εικόνα. Οι φωτογραφίες μπορούν επίσης να υποβληθούν σε ψηφιακή επεξεργασία για να επιτευχθεί το τελικό αποτέλεσμα που επιθυμεί ο φωτογράφος. Η σύγχρονη τεχνολογία έχει επιτρέψει σε αυτό το είδος φωτογραφίας να γίνει πιο σουρεαλιστικό, επιτρέποντας στον φωτογράφο να ενώνει εικόνες ή αντικείμενα που διαφορετικά θα ήταν αδύνατο να αντιπαρατεθεί.

Ντοκιμαντέρ

Συνήθως αναφέρεται σε μια μορφή φωτογραφίας που χρησιμοποιείται για την παρουσίαση γεγονότων ή περιβαλλόντων σημαντικά και σχετικά με την ιστορία καθώς και την καθημερινή ζωή. Οι φωτογραφίες προορίζονται να περιγράψουν άγνωστα, κρυφά, απαγορευμένα ή δυσπρόσιτα μέρη ή περιστάσεις. Η φωτογραφία ντοκιμαντέρ γενικά σχετίζεται με μακροπρόθεσμα έργα με πιο σύνθετη ιστορία.

Μακροφωτογραφία

Σύμφωνα με ορισμένους ορισμούς, μια μακρο φωτογραφία αναφέρεται σε μια ολοκληρωμένη φωτογραφία ενός θέματος σε μέγεθος μεγαλύτερο από το φυσικό. Η μακροφωτογραφία ενθαρρύνει τον φωτογράφο να ρίξει μια πιο προσεκτική ματιά. Επιτρέπει στον φωτογράφο να ψάξει περισσότερο για λεπτό θέμα και να κάνει τα καθημερινά αντικείμενα να φαίνονται ασυνήθιστα. Επίσης, δίνει στους ανθρώπους την ευκαιρία να ανακαλύψουν νέους κόσμους, εντελώς αόρατους με γυμνό μάτι.

Φύση

Μεγάλη γκάμα φωτογραφιών, τραβηγμένες σε εξωτερικούς χώρους και αφιερωμένες στην προβολή φυσικών στοιχείων.

Η φωτογραφία φύσης τείνει να δίνει μεγαλύτερη έμφαση στην αισθητική αξία της φωτογραφίας από άλλα είδη φωτογραφίας. Απεικονίζει όλους τους κλάδους της φυσικής ιστορίας και μπορεί να αναλυθεί σε πολλά υποείδη, καλύπτοντας όλα τα πεδία που σχετίζονται με τη φύση που μπορεί κανείς να φανταστεί. από τον αέρα μέχρι το νερό.

Πανόραμα

Φωτογραφίες μεγάλου μεγέθους που μας παρουσιάζουν εικονικές περιηγήσεις στα τραβηχθέντα θέματα. Με αυτόν τον τρόπο πολύ περισσότερα από όσα μπορούν να δουν τα μάτια περιλαμβάνονται σε μια φωτογραφία. Υπάρχει μια ευρεία προοπτική στη σκηνή, και έτσι επιτυγχάνεται το αποτέλεσμα της απεραντοσύνης. Οι πανοραμικές φωτογραφίες καταφέρνουν να δώσουν μια νέα οπτική στον κόσμο γύρω μας και έτσι να μαγέψουν τους θεατές.

Όσοι ενδιαφέρεστε να στείλετε δουλειά σας για να αξιολογηθεί από τη διεθνή κριτική επιτροπή, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Cip Festival, για να δείτε περισσότερες πληροφορίες για τον τρόπο υποβολής.

 

Σύνταξη

Η τέχνη, η επιστήμη, η γλώσσα, ο γραπτός λόγος, η παράδοση, είναι εργαλεία του πολιτισμού, που συμβάλλουν τα μέγιστα για να διαμορφωθεί μια κοινωνία, να θεσπίσει τους κώδικες και την ηθική της, να πλάσει τους όρους δημιουργίας της κοινωνικής συνείδησης, να επεξεργαστεί την αλληλεγγύη της και να φτιάξει έναν κοινωνικό ιστό, που θα διαφυλάσσει και θα προάγει την έννοια άνθρωπος.
Αναγνώσεις:77