Χρόνος ανάγνωσης περίπου:1 λεπτά

«Η Ελλάδα μετά την επανάσταση» Καλλιτεχνικοί θησαυροί από τη συλλογή Κρασάκη … στο σπίτι σας

Τους μοναδικούς θησαυρούς από την συλλογή Κρασάκη, μπορούν να «επισκεφτούν» στην Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων, όλοι όσοι επιθυμούν μόνο με ένα κλικ, χάρη στην εκπληκτική εφαρμογή περιήγησης που δημιουργήθηκε από το Πολυτεχνείο Κρήτης.

Η έκθεση με τίτλο «Η Ελλάδα μετά την Επανάσταση – Καλλιτεχνικοί Θησαυροί από την Συλλογή Κρασάκη», που φιλοξενείται στο πλαίσιο των εορτασμών από τα διακόσια χρόνια της κήρυξης της Ελληνικής Επανάστασης, συνεχίζεται με μεγάλη επιτυχία μέχρι και 30 Μαρτίου 2022.

Πρόκειται για τους άγνωστους στο ευρύ κοινό καλλιτεχνικούς θησαυρούς της Συλλογής Τίνας και και Μιχάλη Κρασάκη, που αποτελούν και το αποκλειστικό υλικό της έκθεσης «Η Ελλάδα μετά την Επανάσταση– Καλλιτεχνικοί Θησαυροί από τη Συλλογή Κρασάκη». Η διοργάνωση τελεί υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Σπάνια έργα ζωγραφικής και γλυπτικής, λιθογραφίες και σχέδια, χρηστικά αντικείμενα, ρολόγια και φορεσιές, όπλα και εκδόσεις συνθέτουν την έκθεση «Θησαυροί της μετεπαναστατικής Ελλάδας – Συλλογή Τίνας και Μιχάλη Κρασάκη». Πρόκειται για υλικό που προέρχεται από την πλούσια ιδιωτική συλλογή του ζεύγους Κρασάκη με έδρα στη Γερμανία και η οποία για πρώτη φορά στις πέντε και πλέον δεκαετίες από τη σύστασή της παρουσιάζεται δημοσίως και μάλιστα στη γενέτειρα του συλλέκτη και δημοσιογράφου της Deutche Welle, Μιχάλη Κρασάκη, την Κρήτη.

Η έκθεση αποτελεί ένα εντυπωσιακό ψηφιδωτό όπου η πορσελάνη συναντά τον ορείχαλκο, το λάδι συμπορεύεται με το πενάκι, το ύφασμα “συνομιλεί” με το μέταλλο και οι δημιουργίες εικαστικών, εικονογράφων και τεχνιτών δημιουργούν τη συνολική εικόνα. Μια εικόνα που δεν εστιάζει μόνο στην Κρήτη και την εμπλοκή της στην Επανάσταση, αλλά με το περιεχόμενό της, που καλύπτει πολλές διαφορετικές πτυχές της επαναστατικής και μετεπαναστατικής περιόδου, αναμένεται να προσελκύσει το ενδιαφέρον Ελλήνων και ξένων επισκεπτών.

Τη γενική επιμέλεια της έκθεσης έχει ο ζωγράφος, αναπληρωτής καθηγητής στη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης και Aντιπρόεδρος της Πινακοθήκης Χανίων, Δημήτρης Ανδρεαδάκης.

Με την ψηφιακή, πολυμεσική επαύξηση εκθεμάτων της έκθεσης, δίνεται η δυνατότητα διαδραστικής παρατήρησης, ανάλυσης και τρισδιάστατης προσομοίωσης των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των εκθεμάτων με ταυτόχρονη θέαση του εκθέματος και της ψηφιακής επαύξησης. Μέσω της αλληλεπίδρασης με την επαυξημένη πραγματικότητα, οι χρήστες βιώνουν μια νέα εμπειρία, αποκτώντας με εύληπτο τρόπο σημαντικές πληροφορίες για τη χρήση των αντικειμένων-εκθεμάτων και για την ιστορία της συγκεκριμένης περιόδου.

Περιηγηθείτε στην ψηφιακή έκθεση

Σύνταξη

Η τέχνη, η επιστήμη, η γλώσσα, ο γραπτός λόγος, η παράδοση, είναι εργαλεία του πολιτισμού, που συμβάλλουν τα μέγιστα για να διαμορφωθεί μια κοινωνία, να θεσπίσει τους κώδικες και την ηθική της, να πλάσει τους όρους δημιουργίας της κοινωνικής συνείδησης, να επεξεργαστεί την αλληλεγγύη της και να φτιάξει έναν κοινωνικό ιστό, που θα διαφυλάσσει και θα προάγει την έννοια άνθρωπος.
Αναγνώσεις:77