Χρόνος ανάγνωσης περίπου:1 λεπτά

Οι άνθρωποι από την αρχή της εμφάνισής τους στην γη, συνειδητοποίησαν ότι τα ζώα είναι φυσικοί σύμμαχοί τους στις αντιξοότητες της καθημερινότητάς τους. Έως σήμερα η ανάγκη του ανθρώπου να βρίσκεται σε επαφή μαζί τους δεν έχει μειωθεί. Πολλοί συγγραφείς είχαν κατοικίδια που τ΄ αγαπούσαν και τα φρόντιζαν. Ο Νίκος Καζαντζάκης τον Μάρτιο του 1943 φωτογραφήθηκε στην Αίγινα με την γάτα του την Σμινθίτσα. Η αγαπημένη γάτα του συγγραφέα Νίκου Καζαντζάκη πήρε το όνομά της από το λατρευτικό όνομα του Απόλλωνα, ο οποίος θεωρείτο και εξολοθρευτής των ποντικών, μεταξύ των άλλων ικανοτήτων του.

H Σμινθίτσα, λοιπόν, στην Κατοχή, έσωσε τον Καζαντζάκη από θανατηφόρα δηλητηρίαση από αναθυμιάσεις μονοξειδίου του άνθρακα. Ο Καζαντζάκης έγραφε απορροφημένος στο γραφείο του, δίπλα στο μαγκάλι, όταν πρόσεξε τη γατούλα να σηκώνεται και να παραπαίει προς την πόρτα του γραφείου. Ανήσυχος, την ακολούθησε.

Και οι δύο λιποθύμησαν μόλις βγήκαν στον διάδρομο και έτσι σώθηκαν από ασφυξία. Σε γράμμα του προς τη σύζυγό του Ελένη, από την Αίγινα στην Αθήνα, έγραφε: “Η Σμινθίτσα προοδεύει… Αν μείνει μερικούς μήνες μαζί μου, ή θα μάθω να νιαουρίζω ή θα μάθει να μιλά ελληνικά τσάτρα-πάτρα…”».

(αναφορά σε ομιλία του συγγραφέα Πάτροκλου Σταύρου, θετού γιου της Ελένης Καζαντζάκη, το 1997)

Στη φωτογραφία Νίκος Καζαντζάκης με τη γάτα του Σμινθίτσα, στο σπίτι του στην Αίγινα, 1943. Η φωτογραφία προέρχεται από το αρχείο της Ελένης Καζαντζάκη.

Ανθή Παρασκευοπούλου

Aγαπάτε την τέχνη μέσα σας και όχι τον εαυτό σας μέσα στην τέχνη.[Константин Станиславский]
Αναγνώσεις:63