Χρόνος ανάγνωσης περίπου:2 λεπτά

Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή» το εξαιρετικό βιβλίο του αγαπημένου μας Λευτέρη Χαρωνίτη.

Ένα γραπτό ντοκυμαντέρ για τον Θόδωρο Αγγελόπουλο, τις ταινίες του και την εποχή του.

Ένα βιβλίο που «συμβάλλει ώστε να φωτιστούν πλευρές της προσωπικότητας, αλλά και του ίδιου του έργου του μεγάλου σκηνοθέτη, προκειμένου να μην περιπέσει αυτή η δημιουργία στη λησμονιά.»

Το βιβλίο του Λευτέρη Χαρωνίτη σε καμιά περίπτωση δεν έχει την πρόθεση να αποτελέσει μια τελική αποτίμηση του έργου του Θόδωρου Αγγελόπουλου, ούτε να γίνει ένα ακόμα βιβλίο «αναμνήσεων». Η βιωματική αφήγηση των γεγονότων, αλλά και η περιγραφή του ίδιου του Θόδωρου Αγγελόπουλου από τον Λευτέρη Χαρωνίτη –σε μια σκηνοθέτη προς σκηνοθέτη προσέγγιση– έχει ξεχωριστή αξία, γιατί βοηθάει και αυτή από την πλευρά της στην ανάδειξη πληροφοριών σε σχέση με το πλαίσιο που δημιούργησε ο Θόδωρος Αγγελόπουλος, ενταγμένη στο φόντο και των ιστορικών γεγονότων του 20ού αιώνα και των ιδιαίτερων εξελίξεων που δρομολογούνταν στο χώρο των δημιουργών του κινηματογράφου.

«Η εποχή που ζούμε είναι σκληρή, βίαιη, απάνθρωπη.

Σκορπά απαισιοδοξία, αλλά και ελπίδα.

Οι άνθρωποι αισθάνονται αδυναμία να ολοκληρωθούν μέσα σε αυτόν τον κόσμο.

Ο κόσμος πάει μόνος του, είναι η παλιά ιστορία του άγριου ανταγωνισμού.

Μια αλληλοεξόντωση. Ο καθένας μόνος του. Όμως, το ατομικό δεν κυοφορεί ελπίδες.

Το αιτούμενο είναι το ατομικό και συλλογικό όραμα που οδηγεί στη συλλογική αφύπνιση.

«Δεν ξέρω τι μπορεί κανείς να οραματιστεί για το μέλλον, αλλά ένα είναι σίγουρο, ότι αν πάψει να οραματίζεται ή να ονειρεύεται το μέλλον, τότε αυτός ο οργανισμός, άτομο ή κοινωνία, είναι νεκρός…»

Η βαθιά πίστη του Θόδωρου Αγγελόπουλου σε έναν καλύτερο κόσμο, που διαπερνά ολόκληρο το έργο του, και η ρηξικέλευθη αισθητική του, τον κατατάσσουν στην πρωτοπορία της σύγχρονης παγκόσμιας τέχνης.»

Λευτέρης Χαρωνίτης

(από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Το βιβλίο διατίθεται στα βιβλιοπωλεία και στο e-shop των εκδόσεων «Σύγχρονη Εποχή» (https://sep.gr/eshop/), καθώς και σε βιβλιοπωλεία σε όλη την Ελλάδα.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ

Ο Λευτέρης Χαρωνίτης γεννήθηκε στα Σείσαρχα του Δήμου Ανωγείων το 1945 και μεγάλωσε στο Ηράκλειο Κρήτης.

Από το 1963 και για 45 χρόνια σταδιοδρόμησε στην Αθήνα.

Σπούδασε ναυπηγός και σκηνοθεσία. Από το 1970 εργάζεται στον κινηματογράφο, στο θέατρο και στην τηλεόραση.

Έχει σκηνοθετήσει περισσότερες από 100 ταινίες δημιουργικού ντοκιμαντέρ, με το οποίο επέλεξε να ασχοληθεί αποκλειστικά.

Ενδεικτικά: 24 Ιούλη, Δομήνικος Θεοτοκόπουλος, Φραγκίσκος Λεονταρίτης, Ο Θεατρικός Γιάννης Ρίτσος, Ιδαίου Μύθοι, Κρήτες Ολυμπιονίκες, Αγώνες Κρητικής Ελευθερίας, Νίκος Καζαντζάκης – Ακροβάτης πάνω από το Χάος, Ο Ήχος του Χρόνου, Φιλόξενα Χωριά, EL GRECO – Προσωπογραφίες, Το Έπος των Ελλήνων στην Αλβανία.

Για το θέατρο έχει σκηνοθετήσει δώδεκα επιλεγμένα έργα των Κώστα Βάρναλη, Πέτρου Μάρκαρη, Τένεσσυ Ουίλλιαμς, Γιάννη Ρίτσου, Μάριου Ποντίκα, Σπύρου Παπαδογιώργου, Χάρολντ Πίντερ και Γρηγορίου Ξενόπουλου.

Υπήρξε γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Πολιτιστικής Κίνησης και της Εταιρίας Ελλήνων Σκηνοθετών. Για 8 χρόνια υπηρέτησε ως αιρετό μέλος το διοικητικό συμβούλιο του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου. Σήμερα είναι αντιπρόεδρος του Μουσείου «Νίκος Καζαντζάκης» και πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου του γενέθλιου χωριού, όπου κατοικεί και εργάζεται τα τελευταία χρόνια.

Για το έργο του έχει τιμηθεί με δώδεκα ελληνικά και διεθνή βραβεία και πολλές τιμητικές διακρίσεις από αυτοδιοικητικούς, εργατικούς και κοινωνικούς φορείς.

Σύνταξη

Η τέχνη, η επιστήμη, η γλώσσα, ο γραπτός λόγος, η παράδοση, είναι εργαλεία του πολιτισμού, που συμβάλλουν τα μέγιστα για να διαμορφωθεί μια κοινωνία, να θεσπίσει τους κώδικες και την ηθική της, να πλάσει τους όρους δημιουργίας της κοινωνικής συνείδησης, να επεξεργαστεί την αλληλεγγύη της και να φτιάξει έναν κοινωνικό ιστό, που θα διαφυλάσσει και θα προάγει την έννοια άνθρωπος.
Αναγνώσεις:30